Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 9:28:17 μμ
Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 14:31

Ιράν κατά Ισραήλ: Πώς κατάφερε το Ισραήλ να αμυνθεί από την επίθεση;

Σχεδόν όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – Πώς κατάφερε το Ισραήλ να αμυνθεί από την επίθεση; – Το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ


Σχεδόν όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση αργά το Σάββατο αναχαιτίστηκαν και απέτυχαν να ανταποκριθούν στο στίγμα τους, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, υπογραμμίζοντας την τρομερή και πολυεπίπεδη αντιπυραυλική άμυνα που αναπτύχθηκε από τους δύο συμμάχους εταίρους, τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Τα περισσότερα από τα περισσότερα από 300 ιρανικά πυρομαχικά, τα περισσότερα από τα οποία πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του εδάφους του Ιράν κατά τη διάρκεια επίθεσης πέντε ωρών, αναχαιτίστηκαν πριν φτάσουν στο Ισραήλ, περισσότερα από 1.100 μίλια (1.770 χιλιόμετρα) από την εκτόξευση τους

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί μια σειρά συστημάτων για να αποκλείσει επιθέσεις από οτιδήποτε, από βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιές που τους οδηγούν πάνω από την ατμόσφαιρα έως πυραύλους κρουζ και ρουκέτες χαμηλής πτήσης.

Το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ ήταν συχνά στα πρωτοσέλιδα από τότε που η χώρα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τις τρέχουσες εχθροπραξίες στην περιοχή.

Ο Iron Dome είναι το κάτω στρώμα της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας της χώρας (IMDO).

Υπάρχουν τουλάχιστον 10 μπαταρίες Iron Dome στο Ισραήλ, καθεμία εξοπλισμένη με ραντάρ που ανιχνεύει πυραύλους και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που υπολογίζει γρήγορα εάν ένα εισερχόμενο βλήμα αποτελεί απειλή ή είναι πιθανό να χτυπήσει μια ακατοίκητη περιοχή. Εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή, ο Iron Dome εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να τον καταστρέψει στον αέρα.

Το επόμενο σκαλοπάτι στην κλίμακα της πυραυλικής άμυνας είναι το David’s Sling, το οποίο προστατεύει από απειλές μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με το IMDO.

Το David’s Sling, ένα κοινό έργο του ισραηλινού συστήματος προηγμένης άμυνας Rafael και του αμερικανικού αμυντικού γίγαντα Raytheon, χρησιμοποιεί κινητικούς αναχαιτιστές Stunner και SkyCeptor για να εξαλείψει στόχους έως και 186 μίλια μακριά, σύμφωνα με το έργο Missile Threat στο Κέντρο Διεθνείς και Στρατηγικές Σπουδές (CSIS).

Πάνω από το David’s Sling βρίσκονται τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3 του Ισραήλ, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές κατακερματισμού για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τερματική τους φάση – καθώς καταδύονται προς τους στόχους τους – στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το CSIS. Το Arrow 2 έχει βεληνεκές 56 μιλίων και μέγιστο υψόμετρο 32 μιλίων, σύμφωνα με την Missile Defense Advocacy Alliance, η οποία ονόμασε το Arrow 2 μια αναβάθμιση των αντιπυραυλικών άμυνας των ΗΠΑ Patriot που χρησιμοποιούσε κάποτε το Ισραήλ σε αυτόν τον ρόλο.

Εν τω μεταξύ, το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίσει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα, προτού εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα καθοδόν προς στόχους.

Το Ισραήλ διαθέτει επίσης υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών stealth F-35I που έχει χρησιμοποιήσει για την κατάρριψη drones και πυραύλων κρουζ στο παρελθόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που έφτασαν στο Ισραήλ έπεσαν στην αεροπορική βάση Netavim στο νότιο Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι προκάλεσαν μόνο ελαφριές δομικές ζημιές. Η βάση λειτουργούσε και συνέχιζε τις επιχειρήσεις της μετά την επίθεση, με αεροπλάνα να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη βάση, πρόσθεσε.

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία νωρίς την Κυριακή έδειξαν μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-15 να επιστρέφουν στις βάσεις τους στο Ισραήλ μετά από αυτό που ονομάστηκε επιτυχημένες «αναχαιτίσεις» και «αεροπορικές αποστολές εναέριας άμυνας».

Ορισμένα από τα όπλα που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ και την Υεμένη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: CNN

Ιράν: Kλήθηκαν για εξηγήσεις οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας

Πηγή: Politic.gr