Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 8:40:40 πμ
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 18:50

Καμερούν: Νεκροί 116 μαχητές της Μπόκο Χαράμ

Ο στρατός του Καμερούν ανακοίνωσε ότι σκότωσε 116 νιγηριανούς ισλαμιστές στη διάρκεια επίθεσης της Μπόκο Χαράμ σε μια από τις στρατιωτικές βάσεις του στο βόρειο άκρο του Καμερούν.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, εκατοντάδες ισλαμιστές επιτέθηκαν ταυτόχρονα στη στρατιωτική βάση και σε αυτοκινητοπομπή του στρατού και κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο οχήματα.
«Η περιοχή Αμσιντέ δέχθηκε επίθεση στα περίχωρα από μέλη της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ».

«Αυτοκινητοπομπή η οποία αποτελείτο από ένα στρατιωτικό φορτηγό και τέσσερα ημιφορτηγά του τάγματος ταχείας επέμβασης -επίλεκτη μονάδα του στρατού του Καμερούν- έπεσε σε ενέδρα κατά την οποία εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Ταυτόχρονα η στρατιωτική βάση της Αμσιντέ δέχτηκε επίθεση από εκατοντάδες μαχητές της Μπόκο Χαράμ. Η απάντηση των αμυντικών μας δυνάμεων ήταν άμεση και κατάλληλη. Από την πλευρά των ισλαμιστών, καταμετρώνται 116 νεκροί σε έδαφος του Καμερούν και ζημιές σε νιγηριανό έδαφος, μετά τα πυρά του πυροβολικού μας».

Υπάρχει επίσης «ένας νεκρός στις δυνάμεις του Καμερούν ενώ ένας αξιωματικός δεν έχει παρουσιαστεί στην υπηρεσία. Όσον αφορά τις υλικές ζημιές, ένα ημιφορτηγό και ένα φορτηγό των αμυντικών μας δυνάμεων καταστράφηκαν, ενώ οι δράστες κατέλαβαν ένα στρατιωτικό φορτηγό».

Η περιοχή Αμσιντέ χωρίζεται με μια γέφυρα -που ορίζει το σύνορο- από την περιοχή Μπανκί της Νιγηρίας, την οποία ελέγχει εδώ και μήνες η Μπόκο Χαράμ. Η ισλαμιστική οργάνωση που πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις στην περιοχή, σφαγιάζοντας αμάχους και πραγματοποιώντας επιδρομές σε χωριά, δεν διστάζει πλέον να επιτίθεται απευθείας στον στρατό του Καμερούν.

Στις 15 Οκτωβρίου στην Αμσιντέ, δεκάδες πολίτες και οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της οργάνωσης, η οποία είχε πραγματοποιήσει έφοδο σε βάση του στρατού του Καμερούν με παγιδευμένο αυτοκίνητο και άρμα μάχης. Εδώ και μήνες, οι ισλαμιστές εντείνουν τις επιθέσεις στο βόρειο άκρο του Καμερούν, κατά μήκος των συνόρων με τη Νιγηρία. Ο στρατός αναφέρει ότι έχει σκοτώσει περίπου 1.000 νιγηριανούς μαχητές συνολικά και έχει χάσει σχεδόν 30 άνδρες. Δεν υπάρχει απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των πολιτών.

Πηγή: Το Βήμα