Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 12:40:29 πμ
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 20:58

Κοινή επιστολή πέντε επικεφαλής κρατών- μελών της ΕΕ: “Ενίσχυση σε παραγωγή και διανομή εμβολίων, ειδική ευθύνη ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας”

Οι ηγέτες Βελγίου, Δανίας, Σουηδίας, Ισπανίας και Γαλλίας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει πρωτοβουλίες στις διεθνείς προσπάθειες κατά της πανδημίας, μέσω της ενίσχυσης σε παραγωγή και διανομή εμβολίων.

“Η ΕΕ πρέπει να πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για να νικήσει την COVID-19 ενισχύοντας την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού” επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρεντερίκσεν, ο Σουηδός Στέφαν Λοβφεν, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ενόψει του ευρωπαϊκού συντονισμού για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Στην επιστολή που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του διατρανώνουν από κοινού ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής αντίδρασης σε αυτή την υγειονομική κρίση.

“Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειδική ευθύνη. Εναπόκειται στην Ευρώπη να πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων. Σε πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οι γνώσεις και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τα εμβόλια πρέπει να κοινοποιούνται προληπτικά” τονίζεται μεταξύ άλλων στην κοινή επιστολή.

Η επιστολή ζητά παράλληλα “την ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, ο οποίος, εστιάζοντας σε πολλά εμβόλια, θα παράσχει στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πολύ περισσότερα εμβόλια από ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικών τους πληθυσμών”.

Τέλος, επισημαίνεται ότι “εκτός από τον παγκόσμιο μηχανισμό κοινής χρήσης COVAX, πρέπει να αναπτυχθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός κατανομής έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν επίσης να μοιραστούν με γειτονικές χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική. Είναι επίσης προς το συμφέρον της Ευρώπης. Διότι έως ότου ολόκληρος ο πλανήτης είναι ασφαλής, κανείς δεν θα είναι απολύτως ασφαλής”.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Εμβολιασμένοι και όσοι ανάρρωσαν από κορονοϊό ανακτούν από την Κυριακή κάποιες απ΄ τις ελευθερίες τους

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr