espa pkm

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2026, 3:32:38 πμ

Κόσμος

Το Ιράν προειδοποιεί ότι καμία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αποκατάσταση της ειρήνης στον Λίβανο, εν όψει των συνομιλιών που θα διεξαχθούν σήμερα το απόγευμα στις ελβετικές Άλπεις.

Το φαινόμενο του Ελ Νίνιο έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τον πλανήτη, με τις προειδοποιήσεις να εντείνονται για τις συνέπειες του. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις του φαινομένου θα είναι σοβαρές και θα επηρεάσουν πολλές περιοχές.

Το Ιράν ξεκαθαρίζει ότι δεν επιδιώκει την απόκτηση ατομικής βόμβας, αλλά τονίζει την επιμονή του στο δικαίωμα του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο πριν από τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες το απόγευμα στην Ελβετία.

Μια ιδιαίτερα συμβολική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μαράσλειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί σημείο αναφοράς της ελληνικής παιδείας στην Πόλη. Στην τελετή βραβεύτηκε ο Αθανάσιος Μαρτίνος, ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, με το Βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, και ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού, στρατάρχης Σιέντ Ασίμ Μουνίρ, έφτασαν σήμερα στην Ελβετία. Εκεί θα αναλάβουν ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ φαίνεται ότι θα ανακοινώσει την παραίτησή του τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Observer. Παρά τις φήμες, κυβερνητική πηγή τονίζει ότι παραμένει αφοσιωμένος στο κυβερνητικό του έργο.

Στη συνάντησή του με δημοσιογράφους από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε τη σημασία του διαλόγου για την επίτευξη της ειρήνης σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις.

Η Κούβα αντέτεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν καμία πολιτική ή ηθική εξουσία για να κρίνουν τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε.

Η δήλωση αυτή έγινε το Σάββατο από την Αβάνα, μετά από τις επικρίσεις που δέχθηκε από την Ουάσιγκτον.

Η ιρανική αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του Μοχάμαντ Γκαλιμπάφ, πραγματοποίησε ανάρτηση από την Ελβετία, τιμώντας τη μνήμη των 168 παιδιών που χάθηκαν στην αμερικανική επίθεση στο σχολείο της Μινάμπ.

Η μεταφορά της γερμανικής κυβέρνησης από τη Βόννη στο Βερολίνο κόστισε περίπου 20 δισ. μάρκα (περίπου 10 δισ. ευρώ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της εποχής. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών.