Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 7:48:31 πμ

Κόσμος

Έρευνα σε βάρος 17 προσώπων που διαμένουν στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών τον πρώην αρχηγό της CIA Τζον Μπρέναν, ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Σε καθολική ενότητα μακριά από διχαστικές αναφορές και ρητορικές μίσους καλεί ο κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις και να επιτευχθεί με επιτυχία η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή.
Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 21:50

Δημοψήφισμα για «ενός ανδρός αρχή» στην Τουρκία

Συντάκτης:
Στις κάλπες του ιστορικού δημοψηφίσματος της Κυριακής «παίζεται» το μεγαλύτερο στοίχημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και γράφεται με ενδεχόμενη επικράτηση του «ναι» η μεγαλύτερη πολιτειακή αλλαγή μετά τη θεμελίωση του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Έκρηξη σημειώθηκε σε κομβόι λεωφορείων που περίμεναν να μπουν στο Χαλέπι με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Η αιματηρή έκρηξη έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας που πυροδότησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μέσα και γύρω από το Χαλέπι, καθώς έχει παγώσει η εφαρμογή συμφωνίας για την απομάκρυνση των κατοίκων δύο σιιτικών χωριών σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση σουνιτών ανταρτών και των οικογενειών τους από δύο περικυκλωμένες πόλεις κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την ευχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία να κερδίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, εξηγώντας πως «αν κερδίσει, δεν θα τον ανεχθούν για πολύ και θα τον εξαναγκάσουν να φύγει από την εξουσία πολύ γρήγορα».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, επισκεπτόμενος πολλές χώρες συμμάχους-κλειδιά της Ουάσινγκτον στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών από τη ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν. Τοπικοί αξιωματούχοι μιλούν για τουλάχιστον 90 νεκρούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση σε σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν, το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε βίντεο από αεροπλάνο που δείχνει την έκρηξη του πιο ισχυρού μη πυρηνικού όπλου στο αμερικανικό οπλοστάσιο.
Δεύτερες σκέψεις διατυπώνονται στη Γερμανία σχετικά με τους δράστες και τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης στο πούλμαν της ομάδας του Ντόρτμουντ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας Ισπανός ποδοσφαιριστής.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν να πρόκειται για φανατικούς του ποδοσφαίρου ή άλλες ακραίες ομάδες που ήθελαν να οδηγήσουν τις Αρχές στο σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Τη στρατιωτική του ισχύ επέδειξε το καθεστώς της Βορείου Κορέας, στην επέτειο των 105 χρόνων από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φήμες ότι το καθεστώς θα προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ που έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους στην περιοχή.