espa pkm

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2026, 8:26:05 πμ

Κόσμος

Οι μάχες συνεχίζονταν και το πρωί της Τετάρτης ανάμεσα σε αντάρτες και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Ανατολικής Γούτα που πολιορκείται από τη Δαμασκό, παρά την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Συρία που μπήκε σήμερα στη δεύτερη ημέρα της, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
«Οχυρωμένοι μαχητές» εμποδίζουν τη μεταφορά βοήθειας στην πολιορκημένη Ανατολική Γούτα, καθώς και την απομάκρυνση όσων θέλουν να φύγουν, δηλώνει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας περί δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Η Γερμανία θα παραμείνει πιστή στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούσε υπό τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακόμη κι αν το υπουργείο αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ο Πέτερ Άλτμαϊερ, ο ασκών χρέη υπουργού Οικονομικών.

Το ζήτημα της παραίτησης του υπουργικού ζεύγους Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου με αφορμή το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σχολιάζεται εκτενώς από τον γερμανικό Τύπο.
Η Μόνικα Λεβίνσκι, κατά καιρούς, γράφει στο Vanity Fair. Πρόσφατα, μ' αφορμή τα 20 χρόνια από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ για την «περιπέτειά» της με τον Μπιλ Κλίντον, η Μόνικα στρέφει το βλέμμα ξανά στο παρελθόν.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Συγκοινωνίες και τις Υποδομές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μπιλ Σούστερ, αναγνώρισε την Τρίτη ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί ικανή υποστήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο για να προχωρήσει ένα σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και προέβλεπε να ιδιωτικοποιηθεί το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Ξεκίνησαν την Τετάρτη οι εργασίες της Διαδικασίας της Καμπούλ για την Ειρήνη και την Ασφάλεια (Kabul Process for Peace and Security Cooperation), υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το ζήτημα της παραίτησης του υπουργικού ζεύγους Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου με αφορμή το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σχολιάζεται εκτενώς από τον γερμανικό Τύπο.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία «καταδίκασαν» την Τρίτη το Ιράν, κατηγορώντας το ότι παραβίασε το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στην Υεμένη με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας με το οποίο απετράπη η ψήφιση απόφασης που κατήγγειλε την Τεχεράνη.
Πέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κι άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στη βορειοανατολική Κολομβία, την ευθύνη για την οποία το γενικό επιτελείο επέρριψε στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης, την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων.