espa pkm

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2026, 10:29:41 πμ

Κόσμος

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 19:50

Νορβηγία πρoς Τράμπ: Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε!

Συντάκτης:
«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε», είναι η απάντηση πολλών Νορβηγών που απέρριψαν την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι θα ήταν πιο καλοδεχούμενοι μετανάστες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με ανθρώπους από «χώρες απόπατους» όπως η Αϊτή και οι αφρικανικές χώρες.
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι η υπόθεση δύο δημοσιογράφων, που κρατούνται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο για φερόμενες σχέσεις τους με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, θα κριθεί από ένα τοπικό δικαστήριο, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ότι πρέπει να απελευθερωθούν, μια τροπή που είναι πιθανό να ενισχύσει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.
«Βαθιά λύπη» για την απόφαση του βασιλικού οίκου να μην χρησιμοποιεί πλέον προϊόντά της εκφράζει η εταιρία Rigby & Peller που ιδρύθηκε το 1939 και προμήθευε εσώρουχα τον βασιλικό οίκο από το 1960.
Η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ εξέφρασε τη βούλησή της να «εξομαλύνει» τις σχέσεις της Ευρώπης με τη γειτονική Τουρκία, αλλά «χωρίς να κρύψει τα προβλήματα».

«Οφείλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας.
Το Κρεμλίνο θεωρεί πως είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες για τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν, καθώς αντανακλούν τη συναίνεση πολλών μερών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του Κρεμλίνου ως προς την παράταση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 15:50

Ινδονησία: Ισλαμιστές διαδήλωσαν κατά του Facebook

Συντάκτης:
Αρκετές εκατοντάδες ισλαμιστές στην Ινδονησία πραγματοποίησαν την Παρασκευή διαμαρτυρία μπροστά από τα γραφεία του Facebook στην Τζακάρτα, κατηγορώντας τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι εμποδίζει την πρόσβαση σε κάποιες ιστοσελίδες που ανήκουν σε σκληροπυρηνικές οργανώσεις με την κατηγορία ότι διασπείρουν μίσος.
Ένα πραγματικό μικρό εμπορικό και πολιτικό θέαμα, μερικά χιλιόμετρα μόλις από τη Μέκκα: η πρώτη έκθεση αυτοκινήτου αποκλειστικά για γυναίκες άνοιξε τις πύλες της στη Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία. Εγχώρια ιδιωτική εταιρία διοργανώνει την έκθεση αυτή μόνο για γυναίκες, οι οποίες από τον Ιούνιο θα επιτρέπεται να οδηγούν μέσα στο βασίλειο.
Οι τουρκικές αρχές επανέφεραν στις θέσεις τους με νομοθετικό διάταγμα περισσότερους από 1.800 υπαλλήλους που είχαν απομακρύνει από τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο των διώξεων στις οποίες είχαν προχωρήσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Για πρώτη φορά στην Ρωσία εδώ και παρά πολλά χρόνια έχει διαμορφωθεί μια τέτοια κατάσταση , σύμφωνα με την οποία οι ελίτ θέλουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, αλλά ο κόσμος αντίθετα δεν ενδιαφέρεται να υπάρξουν κοινωνικό- οικονομικές αλλαγές στην χώρα, εκτιμά ο Ρώσος οικονομολόγος Μιχαήλ Ντμίτριεφ, ο οποίος μιλάει στην ρωσική υπηρεσία του BBC για τις προσδοκίες του για το 2018 που είναι η χρονιά των προεδρικών εκλογών στην Ρωσία.
Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ δήλωσε ότι θα πρέπει να διαβάσει τα υπηρεσιακά σημειώματα του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πριν αποφασίσει εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να τα δημοσιοποιήσει.