espa pkm

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2026, 12:54:07 μμ

Κόσμος

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιήσουν την συμφωνία αγοράς από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν την ίδια άποψη σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επικοινωνία για το ζήτημα.
Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε ποινές ισοβίων για τρεις δημοσιογράφους που δικάζονται σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι αδελφοί Αχμέτ και Μεχμέτ Αλτάν, καθώς και η αρθρογράφος Ναζλί Ιλιτσάκ κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και «διάπραξη εγκλήματος στο όνομα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης χωρίς να είναι μέλη της», διευκρινίζει το Ανατολή.
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 01:50

Μέρκελ: Αντίθετοι σε κάθε μορφή ξενοφοβίας

Συντάκτης:
«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή αντισημιτισμού και ξενοφοβίας», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο περιστατικό πυρπόλησης σημαιών του Ισραήλ κατά την διάρκεια διαδήλωσης έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αντίθεσή της στην απόφαση της Ουάσιγκτον για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ εξακολουθεί να ισχύει.
Η Αίγυπτος και τη Ρωσία υπέγραψαν στο Κάιρο την τελική σύμβαση για την κατασκευή του πρώτου αιγυπτιακού σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η σύμβαση, που υπογράφτηκε παρουσία των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, επικυρώνει τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο χώρες τον Νοέμβριο του 2015 για την κατασκευή στην περιοχή Νταμπάα τεσσάρων αντιδραστήρων ισχύος 1.200 μεγαβάτ έκαστος.
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως ένα μήνα μετά την εξαφάνιση, στον νότιο Ειρηνικό, του υποβρυχίου της Αργεντινής, San Juan. Σύμφωνα με τον αναλυτή ακουστικής Μπρους Ρουλ το κέλυφος του υποβρυχίου καταστράφηκε ολοσχερώς μέσα σε 40 μιλισεκόντ, το 1/25 δηλαδή ενός δευτερολέπτου.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφερε την υπόθεσή του στην Ευρώπη για να ζητήσει από συμμάχους να αναγνωρίσουν, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όμως αντιμετώπισε μια σταθερή άρνηση από τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών οι οποίοι θεωρούν ότι η κίνηση αυτή συνιστά πλήγμα κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ένα αεροδρόμιο και σχολεία έκλεισαν, προβλήματα καταγράφηκαν στο οδικό και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ολλανδίας, η οποία τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού λόγω των «σφοδρών χιονοπτώσεων και του παγετού».
Υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του μελλοντικού κυβερνητικού εταίρου του, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του εντολοδόχου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, συμφώνησε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους για τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης, στην κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.
«Η μόνη ρεαλιστική επίλυση στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης και στην Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Την μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ανεπίσημη επίσκεψή του στη χώρα. Φτάνοντας στην ρωσική αεροπορτική βάση Khmeimim τον συνάντησε ο σύρος πρόεδρος Μασάρ αλ Άσαντ, κοντά στην πόλη Λατάκια.