espa pkm

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2026, 3:35:00 πμ

Κόσμος

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απολύσουν τον πρεσβευτή τους στην Άγκυρα, αν ήταν αυτός που έλαβε την απόφαση να αναστείλει τις υπηρεσίες θεώρησης εισόδου στην Τουρκία, προσθέτοντας πως δεν τον θεωρεί αντιπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ και πως οι τούρκοι αξιωματούχοι δεν θα τον κάνουν πλέον δεκτό.
Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Levada-Centr, με κύριο θέμα τι θα ψήφιζαν οι Ρώσοι στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, έδειξε έξι μήνες πριν από την διεξαγωγή τους ότι 55% των Ρώσων δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος, που θα μπορούσε να ανταγωνισθεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε 15 μέτωπα που μαίνονται στη βόρεια Καλιφόρνια, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 11 κι ενώ χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Δύο τυνήσιοι αιτούντες ασύλου, που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες, οι οποίες συνδέονται ενδεχομένως με την επίθεση με μαχαίρι στη Μασσαλία, συνελήφθησαν στα ιταλοελβετικά σύνορα, ανέφεραν την Τρίτη τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.
Η πρώτη υιοθεσία παιδιού από ομοφυλόφιλο ζευγάρι στη Γερμανία εγκρίθηκε από δικαστήριο στο Βερολίνο, ανακοίνωσε μια ένωση για την υπεράσπιση των ομοφυλόφιλων.

Η απόφαση για την υιοθεσία ενός παιδιού από δύο άνδρες εκδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου από το πρωτοδικείο του Τέμπελχοφ-Κρόιτσμπεργκ, μιας νότιας συνοικίας της πρωτεύουσας, έπειτα από την έναρξη ισχύος, την 1η Οκτωβρίου, του νόμου «Γάμος για όλους» που δίνει το δικαίωμα υιοθεσίας και σε ζευγάρια του ιδίου φύλου.
Την έκκληση της για διάλογο στην Ισπανία προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στην Καταλωνία επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένων των ανησυχιών ότι οι περιφερειακές αρχές θα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής.
Να αποτρέψουν μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία είναι ο στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην συριακή επαρχία του Ιντλίμπ όπως υποστήριξε την Τρίτη ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε, σύμφωνα με το CNN Turk, πως η Τουρκία πρέπει να είναι παρούσα στην Ιντλίμπ μέχρι να πάψει να υφίσταται απειλή από εκεί.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τερματίζοντας μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ τεσσάρων κομμάτων και σηματοδοτώντας μια δεξιά στροφή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ήταν οι μακρότερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 208 ημερών το 1977, καθώς τα κόμματα προσπάθησαν να ξεπεράσουν μεγάλες διαφωνίες.
Συνοριοφύλακες του Μπανγκλαντές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια διέσχισαν τη Δευτέρα τα σύνορα της χώρας από τη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Την έντονη αντίδραση της Μελάνια Τραμπ προκάλεσε μια ατάκα την πρώην συζύγου του αμερικανού προέδρου. Ο λόγος; Ο τίτλος της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ.

Η Ιβάνα, σε συνέντευξη στην εκπομπή "Good Morning America" του δικτύου ABC News, για την προώθηση του βιβλίου της με τίτλο "Raising Trump", διεκδίκησε τον τίτλο της «πρώτης κυρίας», αστειευόμενη και γελώντας.