espa pkm

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2026, 5:25:03 μμ

Κόσμος

Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 11:50

Πρωταγωνιστικό ρόλο επιθυμούν οι BRICS

Συντάκτης:
Οι σημερινές διεθνείς προκλήσεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για μια ενοποιημένη και ισχυρή παρουσία των χωρών της ομάδας BRICS, που εισέρχεται στην δεύτερη δεκαετία από την συγκρότησή της.

Η 9η Διάσκεψη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ολοκληρώθηκε χθες στην κινεζική πόλη Σιαμέν, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον σχετικά με την διαμόρφωση της διεθνούς επιρροής της αναφερόμενης ομάδας χωρών.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ) αναμένεται σήμερα να απορρίψει την προσφυγή κρατών μελών της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη τα οποία επιδίωκαν να μην υποδεχθούν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική.
Τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ενόψει της έλευσης του κυκλώνα Ίρμα, ο οποίος απειλεί τις Μικρές Αντίλλες, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας σε έκτακτο δελτίο της στις 22:07 τοπική ώρα (05:07 ώρα Ελλάδας).
Φράχτες ήδη υψώνονται σε ορισμένα τμήματα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να τους ενισχύσει και να τους επεκτείνει κατά μήκος και των 3.200 χιλιομέτρων των συνόρων.
Οι αριθμοί είναι ζοφεροί: σε ανθρωπιστική καταστροφή με 120.000 απελπισμένους πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έχει εξελιχθεί μέσα σε λίγες μέρες η βίαιη σύγκρουση μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ενόπλων ανταρτών Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.
Εντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών, πολιτικών και εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση του προγράμματος προστασίας ανήλικων μεταναστών (DACA).

«Ελπίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, με την ηγεσία του προέδρου, θα είναι σε θέση να επιτύχουν συναίνεση για μόνιμη νομοθετική λύση που θα περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι όσοι δεν έχουν κάνει τίποτε λάθος μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν ως άξιο κομμάτι αυτής της σπουδαίας χώρας», σημείωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν σε ανακοίνωσή του.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «βάρβαρη», «αυτοκαταστροφική» και «λανθασμένη» την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για την κατάργηση του προγράμματος προστασίας από την απέλαση μεταναστών που είχαν εισέλθει στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.
Η Γαλλία θα αποκτήσει εξοπλισμένα μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 20:50

DW: Επίθεση Γκάμπριελ σε Σόιμπλε για την Ελλάδα

Συντάκτης:
Στην τελευταία συνεδρίαση της γερμανικής βουλής έγινε ένας απολογισμός της θητείας της αλλά και μια έντονη προεκλογική αντιπαράθεση με το βλέμμα στραμμένο στην 24η Σεπτεμβρίου.