espa pkm

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2026, 8:23:04 μμ

Κόσμος

Η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποχώρησε κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες σε έναν μήνα, καθώς συγκεντρώνει πλέον το ίδιο ποσοστό θετικών και αρνητικών τοποθετήσεων για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του (42%), ενώ εκείνη του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ κατέγραψε ελαφριά άνοδο (+2% στο 41%), σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Έχοντας στραφεί ανοικτά εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης που ο ίδιος επέλεξε, ο Τραμπ επανέρχεται στο Twitter επαναλαμβάνοντας -δεύτερη ημέρα στη σειρά- τις ίδιες κατηγορίες σε βάρος του.

Η Ούασινγκτον προηγουμένως αναρωτιόταν αν ο πρόεδρος θέλει να εξωθήσει τον υπουργό σε παραίτηση και οι νέες αναρτήσεις του Τραμπ φαίνεται να «υπαινίσσονται» απάντηση.
Γερμανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που συμμετείχε στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Μάλι συνετρίβη στην έρημο στα βόρεια της χώρας την Τετάρτη, είπε εκπρόσωπος της αποστολής.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την τύχη των δύο ατόμων που επέβαιναν στο ελικόπτερο ή για την αιτία της συντριβής.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά για τη μεταφορά δεδομένων φακέλων αεροπορικών επιβατών (PNR) που υπογράφτηκε το 2014. Το Δικαστήριο έκρινε ότι τμήματα της συμφωνίας παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά δικαιώματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Με άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών -στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο- απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πολωνία για την παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας «έτοιμη» αν απομακρυνθούν μέλη του πολωνικού Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από «οξύ υποσιτισμό» στην Υεμένη, εξαιτίας «του φαύλου συνδυασμού» του πολέμου, της φτώχειας και της χολέρας, που έχει ωθήσει τη χώρα «στα πρόθυρα λιμού», προειδοποίησε την Τετάρτη ο ΟΗΕ.
«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει το Βερολίνο τη χρήση αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής», καθώς ανησυχεί πως θα πληγούν οι γερμανικές επιχειρηματικές δραστηριότητες -ζητώντας συντονισμό με την Ουάσινγκτον στα μέτρα κατά της Μόσχας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είναι «φαν» του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο σύρος πρόεδρος θα λογοδοτήσει για τα «φρικτά» του εγκλήματα.

Υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, ο Τραμπ κατήγγειλε την «απειλή» που αποτελεί για τη Μέση Ανατολή το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν.
Η Βρετανία σκοπεύει να απαγορεύσει όλα τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ μέχρι το 2040 στο πλαίσιο ενός σχεδίου να τα αποσύρει πλήρως από τους δρόμους δέκα χρόνια μετά όταν όλα τα οχήματα θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.
Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 16:50

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Το Δουβλίνο ισχύει

Συντάκτης:
Σε μία απόφασή του που μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αναζωπυρωθείσα προσφυγική κρίση -με επίκεντρο την Ιταλία- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Αυστρία και την Σλοβενία που αρνήθηκαν να δώσουν άσυλο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις που είχαν μπει στη Ζώνη Σένγκεν από την Κροατία.