espa pkm

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2026, 8:38:07 πμ

Κόσμος

Η τέφρα του αντιφρονούντα κινέζου νομπελίστα Λιού Σιαομπό σκορπίστηκε στη θάλασσα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο αδελφός του μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Σενιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνα.

Η σορός του αντιφρονούντα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη από επιπλοκές που του προκάλεσε ο καρκίνος του ήπατος, αποτεφρώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη διάρκεια κλειστής τελετής την οποία διοργάνωσαν μέλη της οικογένειάς του.
Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο επέκρινε έντονα χθες το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην ακύρωση μέρους των μέτρων που προώθησε η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκλιμάκωσης της έντασης, τονίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος αψηφά την ευρεία υποστήριξη των δύο λαών στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και θα ικανοποιήσει απλά και μόνο μερικούς σκληροπυρηνικούς Κουβανοαμερικανούς.
Γερμανίδες είναι οι δύο τουρίστριες που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι στο παραθαλάσσιο θέρετρο Χουργκάντα στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μοχάμεντ Ελ Χαμζάουι, τον υπεύθυνο για θέματα ασφαλείας στην περιοχή της Ερυθράς, μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο Τσέχοι τουρίστες.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στην τεράστια πυρκαγιά, που ξέσπασε σε πολυκατοικία 36 ορόφων στη Χονολουλού, την πρωτεύουσα της αμερικανικής Πολιτείας της Χαβάης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στον 26ο όροφο του κτηρίου διαμερισμάτων Marco Polo, στη λεωφόρο Καπιολάνι της Χονολουλού, περί τις 14:15 την Παρασκευή (03:15 σήμερα ώρα Ελλάδας) πριν εξαπλωθεί σε άλλους ορόφους, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KHON2.
Για όποιον δεν το κατάλαβε, από τα σκληρά λόγια και τις «κόκκινες γραμμές» του Πεκίνου στις αρχές του μηνός, ακολούθησε ένα θηριώδες κινεζικό αεροπλανοφόρο, το «Λιαονίνγκ» στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, να το δείξει ξεκάθαρα.
Πάνω από 7.000 αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και πανεπιστημιακοί, έρχονται να προστεθούν στο κύμα απολύσεων από την τουρκική κυβέρνηση, παραμονή της πρώτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε το νέο αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν στη διάρκεια βομβαρδισμού στις αρχές της εβδομάδας στην επαρχία Κουνάρ. Ο προκάτοχός του έπεσε νεκρός προ τριμήνου υπό παρόμοιες συνθήκες.
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 00:50

Η Τουρκία ανοίγει νέο «μέτωπο» με τη Γερμανία

Συντάκτης:
Η Άγκυρα αρνήθηκε να δώσει άδεια σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν περίπου 30 Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν σε αεροπορική βάση κοντά στο Ικόνιο, στην κεντρική Τουρκία, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει νέα εστία έντασης μεταξύ της Τουρκίας και του Βερολίνου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία που εκφώνησε στη Νίκαια, είπε ότι κατανοεί «την οργή» που αισθάνθηκαν πολλοί για το κράτος μετά την πολύνεκρη επίθεση της 14ης Ιουλίου του 2016 και υποσχέθηκε ότι «θα τηρηθούν όλες» οι δεσμεύσεις όσον αφορά τη βοήθεια προς τα θύματα της τρομοκρατίας.
Αναλυτική αναφορά στην κρίσιμη, για την χώρα μας, ευρωπαϊκή σύνοδο η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015, περιέχει το τελευταίο βιβλίο του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία.