espa pkm

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2026, 10:21:28 μμ

Κόσμος

Παρουσιάστηκε επιτέλους το επίσημο πορτρέτο του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας που κοσμεί δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες κλπ. Με την αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ήρθε η ώρα για τη φωτογραφία του Μακρόν και οι ειδικοί έπεσαν επάνω να ανακαλύψουν τη σημειολογία.
Οι πολιτικές ενώσεις που ισχύουν σήμερα έγιναν πλέον γάμος με δικαίωμα υιοθεσίας. Ο λόγος για τη Γερμανία και τα ομόφυλα ζευγάρια. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Βουλή με 393 ψήφους υπέρ και 226 κατά.
Την γαλλική παράδοση φαίνεται να σπάει ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, και να μην προχωρά στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την Ημέρα της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου. Οι σκέψεις του, όπως λέει, μπορεί να αποδειχθούν «πολύ σύνθετες» για τους δημοσιογράφους.
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 11:00

Η γερμανική Βουλή ψηφίζει «γάμο για όλους»

Συντάκτης:
Οι πολιτικές ενώσεις που ισχύουν σήμερα θα γίνουν πλέον γάμος με δικαίωμα υιοθεσίας. Ο λόγος για τη Γερμανία και τα ομόφυλα ζευγάρια. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίζεται στην Βουλή χωρίς να λείπουν οι αντιπαραθέσεις και οι γκρίνιες.
Σε πλήρη ισχύ τέθηκε η ταξιδιωτική οδηγία του προέδρου Τραμπ που αφορά στη (μη) είσοδο στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη).

Πλέον οι αιτούντες βίζα θα πρέπει να αποδεικνύουν στενή οικογενειακή σχέση με αμερικανό πολίτη ή σοβαρό επιχειρηματικό-εκπαιδευτικό λόγο για το ταξίδι.
Ατρόμητη και απτόητη, η γυναίκα που τόλμησε να ιδρύσει το νέο, φιλελεύθερο τζαμί στο Βερολίνο το οποίο επιτρέπει σε όλους τους πιστούς, άνδρες και γυναίκες, να προσεύχονται μαζί δήλωσε ότι το τέμενος θα συνεχίσει να λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι έγινε στόχος «φετφά» και μεγάλης επίθεσης από τις θρησκευτικές αρχές στην Αίγυπτο και στην Τουρκία.
Ένας άνδρας συνελήφθη αφού επιχείρησε να ρίξει το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος έξω από τέμενος σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες από το περιστατικό.
Μετά την επίθεσή του, αυτή την εβδομάδα, εναντίον του CNN, των New York Times και της Washington Post, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστρεψε αυτή τη φορά τα βέλη του εναντίον δύο παρουσιαστών του MSNBC, χρησιμοποιώντας απαράδεκτους -ακόμα και για το επίπεδο του Ντόναλντ Τραμπ- προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ επέκρινε με σφοδρότητα την δημοσιονομική «απόκλιση» των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ την οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν από αυτήν του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ και εξήγγειλε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών για να αντιμετωπιστεί αυτή η «απαράδεκτη» κατάσταση και να τηρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.


Σε θέμα ύψιστης σημασίας έχει αναγάγει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την ψήφιση του νομοσχεδίου που επιτρέπει τον γάμο ομοφυλόφιλων αύριο στη Μπούντεσταγκ. Χριστιανοδημοκράτες αμφιβάλλουν για τη συνταγματικότητά του.Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή τα Χριστιανικά κόμματα και οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι ερίζουν για τον λεγόμενο «γάμο για όλους».