espa pkm

Σάββατο, 25 Απριλίου 2026, 1:17:52 μμ

Κόσμος

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του που έχουν επιφορτιστεί με τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, οι οποίες έχουν στόχο μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι διατηρεί μια ομάδα εργασίας στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Οι ιαπωνικές εταιρίες εκδηλώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Βουλγαρία με αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα μετά τη συνάντηση με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ στο Τόκιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συζητήσει την απέλαση Παλαιστινίων από τη Γάζα στη Λιβύη, όμως ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον έχει ρωτήσει άλλες χώρες στην περιοχή εάν θα ήταν ανοικτές στο ενδεχόμενο να υποδεχθούν κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν σε εθελούσια βάση.

Το κίνημα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως το οραματίζονται η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, «δεν θα σταματήσει» διαβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.

Το Λονδίνο πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, κάλεσε την πρέσβειρα του εβραϊκού κράτους και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά εποίκων της Δυτικής Όχθης, αφού ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σοκαρισμένος από την ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ αλ Σάρα συζήτησαν σήμερα την πιθανότητα η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) να καταθέσει τα όπλα και να ενσωματωθεί στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με μια τουρκική πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η δεύτερη θέση του Ισραήλ στον φετινό τελικό της Eurovision έχει προκαλέσει αντιδράσεις και υπόνοιες για χειραγώγηση της ψηφοφορίας, οδηγώντας Ισπανία και Βέλγιο να ζητούν επίσημη έρευνα από την EBU σχετικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας televoting.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θέτει ως στόχο τα νέα τάνκερ φαντάσματα του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, τα οποία βοηθούν την Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις που πλήττουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Τα ποσοστά υποσιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αυξηθεί τις 11 εβδομάδες κατά τις οποίες το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα και ενδέχεται να αυξηθούν εκθετικά αν συνεχιστούν οι ελλείψεις τροφίμων, προειδοποίησε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Η ΕΕ αναμένει μια «ισχυρή αντίδραση» από τις ΗΠΑ, εάν η Ρωσία συνεχίσει να αρνείται την εκεχειρία στην Ουκρανία, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες.