espa pkm

Σάββατο, 30 Μαΐου 2026, 7:13:02 μμ

Κόσμος

Ο Αγιάντ αλ Τζουμαϊλι, ο άνθρωπος που θεωρείται ότι είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους μετά τον αρχηγό του Αμπού Μπακρ αλ Mπαγκντάντι, σκοτώθηκε, όπως μετέδωσε η κρατική ιρακινή τηλεόραση επικαλούμενη τις ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού.

Η κόρη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Ιβάνκα και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ έχουν διατηρήσει τις επενδύσεις τους σε επιχειρήσεις και στον κτηματομεσιτικό τομέα που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια παρότι έχουν ήδη αναλάβει κυβερνητικές θέσεις, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κογκρέσο της Παραγουάης και έβαλαν φωτιά στο κτίριο, λίγη ώρα αφότου η Γερουσία ενέκρινε, σε μια ψηφοφορία που έγινε μυστικά, μια αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Οράσιο Καρτές να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο.
Περισσότερο αμφίρροπη από ό,τι ήταν επτά ημέρες πριν μοιάζει να είναι η εκλογική μάχη στη Γαλλία, τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Mετά από τέσσερα χρόνια τεταμένων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επικεντρώσουν τη συζήτησή τους στην καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα.
Η Ρωσία κατηγορείται ότι προσπάθησε, ενδεχομένως και πέτυχε, να επηρεάσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται εν όψει δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία, οι Αρχές προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.
«Η σικελική πρωτεύουσα χρησιμοποιεί εκατομμύρια ευρώ που έχει κατασχέσει από τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος για να επενδύσει στην ανάπλαση του Παλέρμο» γράφει το BBC για την αναγέννηση μιας πόλης που από πεδίο μάχης της Μαφίας, ετοιμάζεται να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα.
Με απόφαση Εφετείου της Κοπεγχάγης αφαιρέθηκε η δανέζικη υπηκοότητα από 25χρονο που πολέμησε στη Συρία στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για το πρώτο άτομο που γεννήθηκε στη Δανία και στερείται την υπηκοότητα της χώρας με δικαστική απόφαση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε σήμερα στην Ισπανία το δικαίωμα άσκησης βέτο για την μελλοντική σχέση μεταξύ του Γιβραλτάρ και της ΕΕ έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, σε μια απόφαση που ενδεχομένως να διευκολύνει τις συνομιλίες για το Brexit, αλλά παράλληλα να εξανεμίσει τις ελπίδες του Γιβραλτάρ να εξασφαλίσει ένα ειδικό καθεστώς.