espa pkm

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2026, 3:51:04 μμ

Κόσμος

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το πρώτο μέτρο για να ξεκινήσει η κατάργηση του Obamacare, του προγράμματος ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης που είχε φέρει ο Μπαράκ Ομπάμα και είχε γίνει στόχος εξαρχής στόχος των Ρεπουμπλικανών.
Στα χέρια πιάστηκαν τούρκοι βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία στοχεύει να ενισχύσει τις εξουσίες του προεδρικού θώκου (με τον Ερντογάν στο αξίωμα).

Βουλευτές από το κυβερνών κόμμα AKP και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP ήρθαν στα χέρια σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον γύρω από το κεντρικό βήμα του Κοινοβουλίου.
Το Μεξικό θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με την νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θέματα που αφορούν το εμπόριο, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, αλλά δεν θα πληρώσει για να χτιστεί ένα τείχος στα σύνορα των δύο χωρών, τόνισε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 07:50

Η επόμενη παγκόσμια τάξη

Συντάκτης:
Το «annus horribilis» του 2016 είναι πίσω μας πια. Αλλά οι χειρότερες στιγμές του - η ψήφος της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνεχιζόμενες θηριωδίες στη Συρία - ήταν κυρίως σύμπτωμα μιας διαδικασίας αποσύνθεσης ενός παγκόσμιου συστήματος βασισμένου στις φιλελεύθερες αρχές, που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
Αλλάζει γνώμη για το ποιος ήταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου από τον Ιούλιο, ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε: «Πιστεύω ότι ήταν η Ρωσία» πίσω από την κυβερνοεπίθεση και σημείωσε ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ δέχεται κυβερνοεπιθέσεις και από άλλες χώρες.

Καθησυχαστικός ως προς την ενδεχόμενη προσέγγιση Ρωσίας - ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ο Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil τον οποίο πρότεινε για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ο Τραμπ.

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 19:50

Τεράστια μείωση των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία

Συντάκτης:
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στη Γερμανία έφτασαν το 2016 280.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά περισσότερο από 600.000 σε σχέση με το 2016.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, η μείωση του αριθμού των αιτούντων ασύλου σχετίζεται με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και την μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Η Ολλανδία έγινε την 1η Ιανουαρίου η πρώτη χώρα στην οποία τα τρένα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά πάρκα, ανακοίνωσε η δημόσια εταιρεία σιδηροδρόμων.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σιδηροδρομική εταιρεία NS έχει συνάψει δεκαετή συμφωνία προμήθειας ενέργειας με την ολλανδική εταιρεία ηλεκτρισμού Eneco, η οποία διαχειρίζεται αιολικά πάρκα σε ξηρά και θάλασσα.
Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος που έπληξε τον Δεκέμβριο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση, υποστηρίζει εταιρεία υπολογιστικής ασφάλειας. Το μπλακάουτ συνέβη πριν από τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου και διήρκεσε πάνω από μια ώρα.
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 18:50

Έξαλλος ο Τραμπ αρνείται πιέσεις από τη Ρωσία

Συντάκτης:

Οργισμένος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε Τετάρτη πως η Ρωσία δεν προσπάθησε ποτέ να τον πιέσει και επέρριψε την ευθύνη στις υπηρεσίες πληροφοριών για τις αναφορές στον Τύπο ότι η Μόσχα είχε κατασκευάσει πληροφορίες με σκοπό να τον εκθέσει.