espa pkm

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2026, 7:51:44 μμ

Κόσμος

Στη Γενεύη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της διαιρεμένης Κύπρου. Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης φοβούνται ότι η επιρροή του προέδρου Ερντογάν θα μπορούσε να αυξηθεί, γράφει η Die Welt.
«Θετικές αλλά ειλικρινείς» συνομιλίες με βασικά στελέχη του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ είχε, σύμφωνα με το Λονδίνο, ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση θα έχει την πρώτη επίσημη επαφή με τον χώρο του επόμενου αμερικανού προέδρου.
Έτοιμος να διαπραγματευτεί «για όλα» δηλώνει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στις προτεινόμενες (και ακόμη αβέβαιες) ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας.

Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει παραβίαση της εκεχειρίας και μιλά για ανάγκη ανακατάληψης από τον στρατό χώρου έξω από τη Δαμασκό που ελέγχει την υδροδότηση της πρωτεύουσας.
Oι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ έφθασαν για πρώτη φορά στις όχθες του ποταμού Τίγρη στη Μοσούλη, σημαντικό βήμα για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή σε αυτή θα είναι μεγάλη, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την κατάργηση εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς, κι επομένως την μείωση του προσωπικού.

Σε μία αιφνιδιαστική μεταστροφή δύο εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται για πρώτη φορά να αποδέχεται -διά στόματος του προσωπάρχη του- τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία επιδόθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος με στόχο να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές.
Για βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες που κοιμούνται στους δρόμους του Παρισιού καταγγέλλει την αστυνομία το γαλλικό παράρτημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), κατηγορώντας τους αστυνομικούς πως έφτασαν στο σημείο να κατάσχουν τις κουβέρτες των μεταναστών, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς.
Ο ιδρυτής των "Πέντε Αστέρων" Μπέπε Γκρίλο θεωρεί ότι το κίνημά του πρέπει να αλλάξει ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: να εγκαταλείψει δηλαδή τους ευρωσκεπτικιστές του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ και να «μετακομίσει» στην ευρωομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.
Διακινητής εγκατέλειψε 19 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, στον χώρο στάθμευσης αυτοκινητοδρόμου της νότιας Γερμανίας σε συνθήκες πολικού ψύχους και διέφυγε, ανακοίνωσε την Κυριακή η γερμανική αστυνομία.

Η αστυνομία ανέφερε ότι η θερμοκρασία βρισκόταν στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν χθες, Σάββατο, όταν βρήκε τους πρόσφυγες -ένας εκ των οποίων είχε πλησιάσει δύο ανθρώπους που βρίσκονταν στο χώρο στάθμευσης για να ζητήσει βοήθεια όταν τους εγκατέλειψε ο διακινητής.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού που έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πλήθος στρατιωτών -σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας 15 εξ αυτών- ήταν πιθανότατα υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.