espa pkm

Τρίτη, 28 Απριλίου 2026, 12:10:42 μμ

Κόσμος

Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 12:50

«Έκκληση σε αίσθημα ευθύνης» κάνει ο ιταλικός Τύπος

Συντάκτης:
Στις αιτίες της ήττας του Ματέο Ρέντσι στο χθεσινό δημοψήφισμα και στις πιθανές εξελίξεις κάνει αναφορά, τα σχόλιά του, ο ιταλικός τύπος.

Συγκεκριμένα, η La Stampa χαρακτηρίζει ως "χιονοστιβάδα" το "όχι" του ιταλικού λαού, ενώ η "Corriere della Sera" γράφει ότι "το όχι επικράτησε με 59%, ο Ρέντσι παραιτείται", αναρωτιέται τι γίνεται από εδώ και στο εξής.
Πριν ακόμη ανέβει στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε αντιπαράθεση με την Κίνα: Αφού προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μετά το τηλεφώνημά του στην πρόεδρο της Ταϊβάν, επανήλθε μέσω Twitter και ομοβροντιά σχολίων που επικρίνουν την στάση της Κίνας τόσο στη νομισματική πολιτική όσο και στο ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Μετά από μία εξοντωτική και μακρόσυρτη προεκλογική εκστρατεία, η Βιέννη εμφανίζεται ανακουφισμένη βλέποντας την «καλή Αυστρία» (όπως χαίρονται να λένε τα πρωτοσέλιδα) να επικράτησε στις προεδρικές κάλπες.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα του Μπέλεν -μεγαλύτερο μάλιστα από ό,τι πριν- όμως όλοι, πολιτική ηγεσία και ΜΜΕ, τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός:
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 11:50

Κατασκοπευτικό δορυφόρο εκτοξεύει η Άγκυρα

Συντάκτης:
Η Τουρκία εκτοξεύει τον πρώτο υψηλής τεχνολογίας και ευκρίνειας κατασκοπευτικό δορυφόρο, ο οποίος θα στέλνει εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων της τουρκικής αεροπορίας.

Όπως αναφέρεται στον Ελεύθερο Τύπο της Δευτέρας, ο δορυφόρος Gokturk-1 και έχει κατασκευαστεί για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και σε δευτερεύοντα ρόλο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, πολλών δήμων ακόμα και του κτηματολογίου.
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 11:50

Ιταλία: Στο 59,1% το τελικό ποσοστό υπέρ του «όχι»

Συντάκτης:
Η εκλογική αναμέτρηση που περίμενε με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη δεν εξέπληξε με το αποτέλεσμά της.

Ένα συντριπτικό Όχι, ενάντια στη θέση που είχε υποστηρίξει με σθένος ο Ιταλός πρωθυπουργός και πλέον το μέλλον της χώρας μοιάζει αβέβαιο.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός (επί 8 έτη) της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι. Στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου εξήγησε ότι οι λόγοι είναι καθαρά οικογενειακοί.

«Στερήθηκα τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα» σημείωσε, αναφερόμενος και στην έκθεση των παιδιών του στη δημοσιότητα.
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 11:50

Μοσκοβισί: Η Ιταλία είναι μια ισχυρή χώρα, θα αντέξει

Συντάκτης:

Η Ιταλία είναι μια «ισχυρή χώρα» η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την περίοδο αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Η παραίτηση του Ρέντσι δεν εξέπληξε κανέναν στην Ρώμη, όμως τώρα όλα είναι ανοικτά -κανένα σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είχαν ποντάρει πολλά στο «όχι» ζητούν να εξαργυρώσουν την επένδυσή τους: Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δηλώνει ότι καταρτίζει την «ομάδα του για τη μελλοντική κυβέρνηση του M5S» ενώ ο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας ζητά εκλογές αμέσως.
Στο 20% διαμορφώνονταν το μεσημέρι της Κυριακής η προσέλευση των Ιταλών στις κάλπες για το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ποσοστό θεωρείται σχετικά υψηλό για δημοψήφισμα, αποτέλεσμα και της έκκλησης των αρχηγών όλων των κομμάτων για μαζική συμμετοχή των πολιτών.
Στο 20% διαμορφώνονταν το μεσημέρι της Κυριακής η προσέλευση των Ιταλών στις κάλπες για το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ποσοστό θεωρείται σχετικά υψηλό για δημοψήφισμα, αποτέλεσμα και της έκκλησης των αρχηγών όλων των κομμάτων για μαζική συμμετοχή των πολιτών.