espa pkm

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2026, 9:58:30 μμ

Κόσμος

Μία ακόμα συνάντηση με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα έχει ο εντολοδόχος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, προτού ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ θα εμφανιστεί ενώπιον της Γερουσίας για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εν όψει της ψηφοφορίας για την οριστική καθαίρεσή της από το ύπατο αξίωμα της χώρας.
Το ισπανικό κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) συμφώνησε την Κυριακή να στηρίξει τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όμως η υποστήριξη του φιλελεύθερου κόμματος δεν είναι αρκετή προκειμένου να τερματιστεί το οκτάμηνο πολιτικό αδιέξοδο.
Την άρση της απαγόρευσης που είχε επιβάλει στις ναυλωμένες πτήσεις προς την Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή η Μόσχα, επισφραγίζοντας την επανεκκίνηση των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας.

Η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις ναυλωμένες πτήσεις προς την Τουρκία, μετά το επεισόδιο της 24ης Νοεμβρίου 2015, οπότε τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να αντικαταστήσει τον πρεσβευτή της στη Βαγδάτη, Τάμερ αλ-Σαμπχάν, σύμφωνα με την ιρακινή κρατική τηλεόραση.

Ιρακινοί σιίτες πολιτικοί έχουν ζητήσει κατ΄επανάληψη την απέλαση του Σαμπχάν λόγω δηλώσεων που έχει κάνει περί ανάμιξης του Ιράν στις υποθέσεις του Ιράκ και των ισχυρισμών του ότι υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές πολιτοφυλακές προκαλούν εντάσεις με τους σουνίτες.

Τουρκικά μαχητικά και το πυροβολικό έπληξαν θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία την Κυριακή, ανακοίνωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεργασία με σύρους αντάρτες.
Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει τη μεταφορά των στρατιωτικών του δυνάμεων που σταθμεύουν στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ στην Κύπρο ή την Ιορδανία, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, γερμανοί αξιωματούχοι φέρεται να «αποκλείουν» την ανανέωση της γερμανικής παρουσίας στη βάση του Ιντσιρλίκ και ότι μελετούν το ενδεχόμενο μεταφοράς των γερμανικών tornados και των γερμανικών αεροπλανοφόρων στην Ιορδανία ή την Κύπρο -και συγκεκριμένα στην Πάφο.
Τουρκικά μαχητικά και το πυροβολικό έπληξαν θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία την Κυριακή, ανακοίνωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεργασία με σύρους αντάρτες.

Δεν θα ξεπεράσουν τους 300.000 οι πρόσφυγες τους οποίους θα υποδεχθεί η Γερμανία φέτος, προέβλεψε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Eπίθεση με ρουκέτες πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η επίθεση -που σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διαπράχθηκε από Κούρδους αντάρτες- είχε στόχο σημείο ελέγχου της αστυνομίας και σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ δεν προκάλεσε θύματα, ούτε προβλήματα στις πτήσεις.