espa pkm

Σάββατο, 18 Απριλίου 2026, 12:11:35 μμ

Κόσμος

Το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ, με τουλάχιστον πενήντα νεκρούς, είναι ένα από τα θέματα που κυριαρχεί σήμερα στον γερμανόφωνο Τύπο. Σχολιαστές υποστηρίζουν πως η επίθεση ενισχύει τον Ντόναλντ Τραμπ.
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 15:50

Brexit «δείχνουν» και τα γραφεία στοιχηματισμού

Συντάκτης:
Με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις για το βρετανικό δημοψήφισμα να συνεχίζουν να δείχνουν θολή εικόνα, οι υπηρεσίες στοιχηματισμού -που χρησιμοποιούνται ως «ανεμοδείκτης»- ρίχνουν στο 64% την πιθανότητα παραμονής στην ΕΕ.

Το Betfair τη Δευτέρεα, υπηρεσία αναφοράς για τις εταιρείες στοιχηματισμού, χαμήλωσε στο 64% τις πιθανότητες παραμονής, από 78% που ήταν την περασμένη Πέμπτη.
Με τις ΗΠΑ σε κατάσταση σοκ μετά το πλέον αιματηρό επεισόδιο με μαζικούς πυροβολισμούς στην πρόσφατη ιστορία τους, λογαριασμός στο Twitter που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος αναρτά φωτογραφία που ισχυρίζεται ότι απεικονίζει τον Ομάρ Ματίν, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως δράστης του μακελειού στο γκέι κλαμπ Pulse στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής, ως ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο. Το ίδιο είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2015 για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και τον Μάρτιο του 2016 για τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.
Ο άνδρας ο οποίος διέπραξε χθες τη χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε ένα γκέι νάιτκλαμπ στο Ορλάντο, στην πολιτεία Φλόριντα, φέρεται σύμφωνα με το FBI να είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση.
Ο 17χρονος Χοσέ Κολόν είναι από το Πουέρτο Ρίκο και ζει απέναντι από το κλαμπ του Ορλάντο. «Στις 2 τα ξημερώματα άκουσα θόρυβο και είδα έναν άνδρα να προχωρά προς το κλαμπ βαριά οπλισμένος» δήλωσε σοκαρισμένος στα Μέσα Ενημέρωσης.
Ενοπλοι άνοιξαν πυρ την Κυριακή στη διάρκεια αγώνα μπέιζμπολ στην κεντρική επαρχία Πουέμπλα σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έξι, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Οι δράστες βγήκαν από όχημα στη διάρκεια του παιχνιδιού κι άρχισαν να πυροβολούν ενώ τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά.
Καθώς ακόμη οι έρευνες για το έγκλημα στο Ορλάντο προχωρούν, πληθαίνουν οι αναφορές πως ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, που θεωρείται δράστης της επίθεσης με τουλάχιστον 50 νεκρούς, είχε μπει δύο φορές στο στόχαστρο του FBI και φέρεται -κατά ορισμένες αναφορές- να βρισκόταν σε τουλάχιστον μία «λίστα».
«Εμείς οι Ευρωπαίοι υπήρξαμε αδρανείς μπροστά στα μεγάλα προβλήματα» δήλωσε αναφερόμενη στο προσφυγικό η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Για το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση μας κατέλαβε εξ απήνης είμαστε μόνο εμείς, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, υπεύθυνοι.
Η ΕΕ βρίσκεται πιο κοντά στην κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις των Τούρκων στην Ευρώπη, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχισθούν μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσγειώνοντας απότομα την Άγκυρα.