espa pkm

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026, 12:39:02 μμ

Κόσμος

Ο απολογισμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ στις 28 Μαρτίου ανέρχεται σε 3.354 νεκρούς, ενώ 4.850 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 220 αγνοούνται, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που αξιωματούχος του ΟΗΕ ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα εξήρε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια στους πληγέντες.

Η κομητεία του Λος Άντζελες δέχθηκε να καταβάλει αποζημίωση τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποζημιώσει σχεδόν 7.000 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε ορφανοτροφεία και κέντρα κράτησης ανηλίκων, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι αρχές.

Ρωσικό πλήγμα σε συνοικία βιομηχανικής πόλης της κεντρικής Ουκρανίας από όπου κατάγεται ο πρόεδρος της χώρας, χθες Παρασκευή, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους εξήντα και πλέον, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ανακοίνωσαν οι αρχές, δίνοντας νέο απολογισμό για ένα από τα πιο πολύνεκρα πλήγματα των τελευταίων εβδομάδων.

Η νέα de facto κυβέρνηση της Συρίας διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή πως «μελετά σε βάθος» έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που καλεί να διενεργηθεί έρευνα για τις σφαγές που διαπράχθηκαν τον Μάρτιο, με θύματα κυρίως αλαουίτες, μέλη της μειονότητας της Συρίας στην οποία ανήκει ο ανατραπείς πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών σημειώθηκε στ΄ανοιχτά της περιοχής της Νέας Βρετανίας στην Παπούα Νέα Γουινέα, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) σήμερα το βράδυ (Σάββατο, τοπική ώρα).

Σημαντικός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα, προκαλεί ανησυχία για τσουνάμι. Ένας σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ καταγράφηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC).

Τα μαθήματα της Ιστορίας συχνά ξεχνιούνται, ότι σε περιόδους παγκόσμιων συγκρούσεων δεν μπορούν να υπάρχουν απομονωμένα νησιά ειρήνης και ηρεμίας. Η Βουλγαρία και το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας φιλοξενούν στη Σόφια το συνέδριο της Διαδικασίας της Άκαμπα για τα Βαλκάνια.

Οι ΗΠΑ θα γνωρίζουν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες αν η Ρωσία πραγματικά θέλει ειρήνη με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, καθώς Ευρωπαίοι νατοϊκοί σύμμαχοι κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι συνεχίζει παρελκυστικές τακτικές μπροστά στο κάλεσμα της κυβέρνησης Τραμπ για μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ισραηλινοί στρατιώτες προχώρησαν σήμερα σε μια περιοχή της βόρειας Γάζας, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους νέα εδάφη στα σύνορα του θύλακα με το Ισραήλ, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στα νότια.

Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους (49%), δηλ. αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε έναν μήνα, θέλει η Μαρίν Λεπέν να είναι υποψήφια στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για το Sud Radio που διενεργήθηκε μετά την καταδίκη της σε μια υπόθεση σχετικά με βοηθούς ευρωβουλευτών.