espa pkm

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026, 8:51:24 μμ

Κόσμος

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει για δύο εβδομάδες το εργοστάσιο της Chrysler στον Καναδά και εξετάζει το ενδεχόμενο «διαλειμμάτων» στην παραγωγή στα εργοστάσιά της στο Μεξικό, κυρίως λόγω της επιβολής, από την Ουάσινγκτον, υψηλών δασμών στα εισαγόμενα οχήματα.

Η κυβέρνηση Τραμπ απευθύνεται σε όλους τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ παγκοσμίως σχετικά με τους τρόπους μείωσης των νέων δασμών. Ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι οι εταίροι πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες τους και να επιτρέψουν τις εισαγωγές περισσότερων αμερικανικών προϊόντων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως η αύξηση των αμερικανικών δασμών συνιστά μονομερή επίθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως αυτός δεν είναι ένας ευφυής τρόπος αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων.

Η Ινδία δήλωσε σήμερα ότι «εξετάζει τις συνέπειες» των νέων τελωνειακών δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και θα προσπαθήσει να δει σε αυτές «ευκαιρίες», καθώς ανταγωνιστές της στην Ασία επλήγησαν περισσότερο από τους δασμούς που ανακοινώθηκαν χθες.

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί 30% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές προϊόντων από τη Νότια Αφρική προκαλούν ανησυχία και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει για μια νέα διμερή εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.

Η απόφαση για την αποχώρηση του Μασκ ανακοινώθηκε από τον Τραμπ σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στις 24 Μαρτίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερώσει το εσωτερικό του κύκλο, συμπεριλαμβανομένων μελών της κυβέρνησης του, ότι ο Έλον Μασκ αναμένεται να αποσυρθεί από τον κεντρικό του ρόλο ως κυβερνητικός συνεργάτης και υποστηρικτής του προσεχώς.

Η πιθανή επιβολή δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η παραγωγή και εξαγωγή τροφίμων και ποτών

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κλιμάκωσε εκ νέου την επιθετική εμπορική πολιτική του, ανακοινώνοντας νέους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τις 3.000, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι,την ώρα που προβλέπονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στη χώρα οι οποίες ενδέχεται να δυσχεράνουν το έργο της διάσωσης και της διανομής βοήθειας.

Από τη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε διάγγελμα σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας με ένταση για τις συνέπειες που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία, στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις.

Σοβαρές επιθέσεις στο Σουδάν οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση και εκατόμβη θυμάτων. Διαβάστε για τις εξελίξεις. Τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιθέσεις νότια του Χαρτούμ, οι οποίες αποδίδονται σε παραστρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αντίστασης του Σουδάν, η οποία μάχεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.