espa pkm

Σάββατο, 11 Απριλίου 2026, 2:41:43 πμ

Κόσμος

«Πρέπει να ξαναμπω στην τάξη, αλλά δεν μπορώ»: Αυτή τη φράση έγραψε μία δωδεκάχρονη από το Πορντενόνε, κοντά στην Τεργέστη, στο μήνυμα που άφησε στο δωμάτιό της πριν πηδήξει από το παράθυρο.
Σε τουλάχιστον δέκα έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από επίθεση καμικάζι με στόχο σημείο ελέγχου της αστυνομίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Οι τραυματίες βρίκονται στους 20 ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Ο Εμίλ Ντιμίτριεφ, βετεράνος του συντηρητικού κόμματος VMRO, ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην ΠΓΔΜ μέχρι το στήσιμο των πρόωρων καλπων στις 24 Απριλίου.

Η κυβέρνησή του πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, το οποίο θα διαλυθεί στο τέλος Φεβρουαρίου (στα μέσα δηλαδή της θητείας του), με φόντο την πολιτική κρίση που είχε πυροδοτήσει η υπόθεση των υποκλοπών.
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 07:50

Η αποτυχημένη στρατηγική της Τουρκίας κατά του ISIS

Συντάκτης:
Η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε ακόμη ένα πλήγμα για τη σταθερότητα στην Τουρκία ενώ ενέτεινε παράλληλα ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των ηγετών της Ευρώπης για τη δολοφονική δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) εκτός των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

Να αποκλιμακώσει την ένταση των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επιχείρησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Πιστεύω ότι από τις Βρυξέλλες έγιναν πολεμικές, παρεμβάσεις που θεωρώ ανώφελες.
Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε το Σάββατο έναν Αλγερινό που έχει αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία και θεωρείται ύποπτος για επιθέσεις σε βάρος γυναικών τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία.

Είναι η πρώτη σύλληψη για τα επεισόδια που προκάλεσαν σάλο σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, θα προχωρήσει τελικά στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών βάσει χρονοδιαγράμματος στις 24 Απριλίου, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και τις προειδοποιήσεις της ότι σε περίπτωση που οι εκλογές πραγματοποιηθούν τότε, η ίδια δεν θα συμμετάσχει σε αυτές.

Το Μαρόκο ανακοίνωσε τη σύλληψη Βέλγου υπηκόου που φέρεται να συνδέεται άμεσα με τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο συλληφθείς είναι μαροκινής καταγωγής και είχε πολεμήσει στη Συρία στους κόλπους του Μετώπου αλ-Νόσρα πριν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών.
Μετανάστες που αποτυγχάνουν να περάσουν το τεστ αγγλικών μετά από δυόμισι χρόνια παραμονής στη Βρετανία ίσως χρειαστεί να φύγουν από τη χώρα, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοινώνοντας σχέδια για την καλύτερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στη χώρα.
Προκειμένου να πετύχει την ενσωμάτωση των αιτούντων άσυλο και να αποτρέψει κοινωνικές εντάσεις, η Γερμανία πρέπει να αυξήσει κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ τις δαπάνες για αστυνόμευση, εκπαίδευση και φροντίδα των παιδιών, δήλωσε ο γερμανός αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.