Τρίτη, 7 Μαΐου 2024, 3:33:09 πμ

Κόσμος

Κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, καταλήφθηκαν από δυνάμεις της τζιχαντιστικής ISIS, κατά τη διάρκεια προέλασής της προς το Αΐν αλ Αράμπ. Οι Κούρδοι της περιοχής κάλεσαν τους κούρδους του βόρειου Ιράκ σε στρατιωτική βοήθεια για εκδίωξη των τζιχαντιστών.
Τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια που ελέγχει εκμεταλλεύεται το Ισλαμικό Κράτος για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές τους.

Όπως αναφέρει ο Λουάι ελ Χατεέμπ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργείας του Ιράκ και σύμβουλος του ιρακινού κοινοβουλίου, «το ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους».
Το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία -ως μέρος της στρατηγικής κατά των τζιχαντιστών της ISIS- πέρασε με ευκολία στην αμερικανική Βουλή και οδεύει προς «ναι» και από τη Γερουσία.
Τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προκαλεί το ενδεχόμενο να επισκεφτεί το Βελιγράδι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση της Σερβίας κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επισκεφτεί τη σερβική πρωτεύουσα στις 20 Οκτωβρίου, 70η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζί, που έγινε με τη βοήθεια του «Κόκκινου Στρατού».
Λάδι στη φωτιά ανηαμένεται να ρίξει διαρροή σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ πως ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν φέρεται να είπε επί λέξει ότι «τα ρωσικά τανκς θα μπορούσαν, αν ήθελα, να φτάσουν σε δύο μέρες όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία ή το Βουκουρέστι».
Τώρα ή ποτέ: Η εκστρατεία έκλεισε, τα δύο στρατόπεδα κινητοποίησαν κάθε μέσο που διέθεταν και η μοίρα της Σκωτίας, και κατ' επέκταση του Ηνωμένου Βασιλείου, κρίνεται στην κάλπη. Τα εκλογικά τμήματα ετοιμάζονται για την ισχυρότερη προσέλευση ψηφοφόρων τις τελευταίες δεκαετίες, οι δημοσκοπήσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά και όλος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα στο Εδιμβούργο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία -ως μέρος της στρατηγικής κατά των τζιχαντιστών της ISIS- πέρασε με ευκολία στην αμερικανική Βουλή και οδεύει προς «ναι» και από τη Γερουσία.
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 11:50

Ομπάμα, ο διστακτικός ηγέτης

Συντάκτης:
ΤΟ ΒΗΜΑ / The New York Times

Ο Μωυσής υποτίθεται πως έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποφύγει: όταν ο Θεός τον κάλεσε να οδηγήσει τους Ισραηλίτες, ο Μωυσής πρόβαλε μια σειρά από δικαιολογίες για το ότι δήθεν δεν ήταν κατάλληλος γι' αυτό που τον διέταξε.
Στη μεγαλύτερη αντιτρμοκρατική επιχείρηση στην ιστορία τους προχώρησαν οι αρχές στην Αυστραλία: Απτός κίνδυνος, όπως υποστηρίζουν βάσει των πληροφοριών τους, για τυφλή επίθεση τζιχαντιστών εναντίον τυχαίων πολιτών -με αποκεφαλισμό στο δρόμο- οδήγησε σε εφόδους σε αριθμό κατοικιών στο Σίδνεϊ, το Μπρίσμπεϊν και το Λόγκαν.
Με τη Σκωτία να αποφασίζει άμεσα για το ενδεχόμενο η όχι ανεξαρτητοποίησης της, πολλοί χρηματιστές και τραπεζικά στελέχη αναρωτιούνται τι αντίκτυπο θα έχει ένα πιθανό «ναι» για δυο από τις παλαιότερες οικονομικές μεγαλουπόλεις του κόσμου, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο.