Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 12:46:04 μμ

Κόσμος

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 21:50

Αφγανιστάν: κορίτσια που ανατρέφονται σαν αγόρια

Συντάκτης:
Στο σεξιστικό περιβάλλον της υπ' αριθμόν ένα ακατάλληλης χώρας για να γεννηθεί μια γυναίκα, του Αφγανιστάν, κρύβεται εδώ και αιώνες το «μπάσα πος» («ντυμένη σαν αγόρι»). Αποτελεί αρχαία προϊσλαμική παράδοση στη χώρα (αλλά και στο Πακιστάν) που θέλει τις οικογένειες χωρίς αρσενικό διάδοχο να διαλέγουν μια από τις νεαρότερες κόρες τους και να τη μεταμφιέζουν σε αγόρι.
To Τσαντ θα γίνει το 37ο αφρικανικό κράτος που θα απαγορεύσει δια νόμου την ομοφυλοφιλία. Ο νέος ποινικός κώδικας της χώρας _ που αναμένεται να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ιντρίς Ντεμπί _ θα περιλαμβάνει διάταξη που ορίζει ότι όποιος έχει σεξουαλικές σχέσεις με άτομο του ίδιου φύλου θα αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης από 15 έως 20 έτη καθώς και χρηματικό πρόστιμο από 75 έως 750 ευρώ.
Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές επιτυχίες που του επέτρεψαν να εισέλθει σε τρία κρατιδιακά Κοινοβούλια, το ευρωφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative fur Deutschland, AfD) καταλαμβάνει για πρώτη φορά το 10% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το ειδησεογραφικό περιοδικό Stern και το τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε στις 17:00 ώρα Ελλάδος τηλεοπτικό διάγγελμα σχετικά με τις πρώτες επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και αράβων συμμάχων τους κατά τζιχαντιστών στη Συρία.

«Η ενδυνάμωση της συμμαχίας, μαζί με τη συμμετοχή των πέντε αραβικών κρατών, δείχνει ότι η Αμερική δεν είναι μόνη της στη μάχη κατά των τζιχαντιστών», τόνισε.

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 19:50

Η Ρωσία καλεί την Τουρκία σε συνεργασία στην Κριμαία

Συντάκτης:
Πρόσκληση στην Τουρκία έδωσε ο ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα Αντρέι Καρλοβ «να συνεργαστούν οι δύο χώρες σε οικονομικό επίπεδο» για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Κριμαίας, την τουριστική και την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.
Κάτοικοι της Ράκα στη Συρία εγκαταλείπουν την πόλη, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν θέσεις των τζιχαντιστών στην περιοχή, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters την Τρίτη.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική έξοδος από τη Ράκα.
Με τη δήλωση ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να περνά την Τουρκία από «εξετάσεις» απαντά ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην πίεση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι προς την Άγκυρα να ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.
Μπροστά στο γιγάντιο ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) ανακοινώνει ότι καταρτίζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έξοδο του συνόλου των 400.000 κατοίκων της συριακής μεθοριακής πόλης Κομπανί προς την Τουρκία εάν η πόλη τους «πέσει» στα χέρια των τζιχαντιστών.
Το 1870, ο Τζον και ο Ουίλιαμ Ροκφέλερ ίδρυαν από κοινού τη Standard Oil Company, τον πετρελαϊκό κολοσσό τον οποίο έμελλε να διαδεχθούν πολυεθνικές όπως η Exxon, η Chevron, η Amoco και η Mobil.
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 18:50

Η τουρκική κυβέρνηση «φέρνει» τη μαντήλα στα σχολεία

Συντάκτης:
Αίροντας απαγόρευση δεκαετιών και δίνοντας ξανά τροφή στο «κατηγορώ» για κινήσεις κατάργησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, η ισλαμικών καταβολών τουρκική κυβέρνηση επιτρέπει τη μαντήλα στα σχολεία για τις μαθήτριες ηλικίας από δέκα ετών και άνω.