Φινλανδικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι έκρινε ένοχο έναν Ρώσο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015, καταδικάζοντάς τον σε ισόβια κάθειρξη.
Κόσμος
Καταδίκη Ρώσου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από φινλανδικό δικαστήριο
Συντάκτης: Eidisis.grΤραγικός απολογισμός στη ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 20 στρατιώτες του Μπουρούντι νεκροί σε συγκρούσεις με το M23
Συντάκτης: Eidisis.grΠερίπου είκοσι μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Μπουρούντι, που πολεμούσαν εναντίον του ένοπλου κινήματος M23 -και του στρατού της Ρουάντας, που το υποστηρίζει- στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό, σκοτώθηκαν σε μάχες που εκτυλίχτηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν χθες Πέμπτη δυο πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις πρώτες.
Καταρρίφθηκαν 4 drones της Ουκρανίας στην επίθεση προς τη Μόσχα
Συντάκτης: Eidisis.grΣτοιχεία της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας απώθησαν επιδρομή τεσσάρων ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων κατευθυνόμενων στη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα μέσω Telegram ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σαμπιάνιν.
Κάγια Κάλας: Η Ρωσία ενδέχεται να αποδεχθεί πρόταση για κατάπαυση του πυρός με όρους
Συντάκτης: Eidisis.grΗ επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε χθες Πέμπτη πως εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο όσον αφορά την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι η Ρωσία να πει ναι, αλλά με όρους.
Προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Πορτογαλία: Στις 18 Μαΐου οι πολίτες καλούνται στις κάλπες
Συντάκτης: Eidisis.grΟ πρόεδρος της Πορτογαλίας ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 18 Μαΐου, μετά την κατάρρευση της συντηρητικής κυβέρνησης του Λουίς Μοντενέγκρο, ο οποίος κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για σύγκρουση συμφερόντων.
TikTok: Απαγόρευση στην Αλβανία με σκοπό την αντιμετώπιση της νεανικής βίας
Συντάκτης: Eidisis.grΑπαγόρευση του TikTok στην Αλβανία λόγω ανησυχιών για τη νεανική βία και τη διαδικτυακή ασφάλεια. Οι χρήστες του TikTok στην Αλβανία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στη δημοφιλή εφαρμογή σύντομων βίντεο μετά την επιβολή απαγόρευσης διάρκειας ενός έτους από την κυβέρνηση την Πέμπτη.
Ζελένσκι: Ο Πούτιν φοβάται να αποκαλύψει την πρόθεσή του για συνέχιση του πολέμου
Συντάκτης: Eidisis.grΟ πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Υποστήριξε ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου φοβάται να το πει ευθέως στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Βουλγαρία: Είσοδος του αντισυστημικού κόμματος Μεγαλείο στη Βουλή μετά την ανακαταμέτρηση των ψήφων – Οριακή πλειοψηφία για την κυβέρνηση
Συντάκτης: Eidisis.grΔεκαέξι Βούλγαροι βουλευτές θα χάσουν την έδρα τους, μετά τη μερική ανακαταμέτρηση των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, λόγω παρατυπιών, ανακοίνωσε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ουκρανία: Αρνητική η Κίεβο σε προτάσεις για ‘παγωμένη σύρραξη’ με τη Ρωσία
Συντάκτης: Eidisis.grΗ Ουκρανία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια «παγωμένη σύρραξη» με τη Ρωσία, δήλωσε απόψε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ, μετά την κοινή πρόταση του Κιέβου και της Ουάσινγκτον για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών.
Ιστορική κατάταξη για το Πανεπιστήμιο της Σόφιας στην QS World University Rankings
Συντάκτης: Eidisis.grΤο Πανεπιστήμιο της Σόφιας κατατάχθηκε για πρώτη φορά σε επιστημονικά πεδία στον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων QS 2025, με τη συνολική αξιολόγηση να το κατατάσσει στις θέσεις 661-670.