espa pkm

Σάββατο, 11 Απριλίου 2026, 6:49:12 μμ

Κόσμος

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2025 12:01

ΟΗΕ: Σοβαρός κίνδυνος για την επιβίωση στη Γάζα

Συντάκτης:

Η «επιβίωση της Γάζας κινδυνεύει», προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή του, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναπτύξει «ένα σχέδιο ολοκληρωμένης ανάκαμψης» και να παρέμβει «χωρίς καθυστέρηση» και με συντονισμένο τρόπο.

Η αύξηση των τζιχαντιστικών επιθέσεων και η αστάθεια στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, την πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, προκαλούν πείνα «σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν», προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Η ακροδεξιά Αυστραλιανή βουλευτής Πολίν Χάνσον αποβλήθηκε σήμερα από τη Γερουσία για επτά ημέρες συνεδριάσεων επειδή εμφανίστηκε χθες, Δευτέρα, στην αίθουσα του σώματος φορώντας μπούρκα προκειμένου να προωθήσει την εκστρατεία της για την κατάργηση του μουσουλμανικού αυτού ενδύματος σε δημόσιους χώρους, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση βουλευτών.

Η Ουκρανία βρίσκεται ξανά στο φως ενός επικίνδυνου διπλωματικού παζλ, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καλείται να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι, σύμφωνα με το Politico.

Οι Ευρωπαίοι μπορεί να «χαιρετίζουν» την «καλή πρόοδο» μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, όμως στην πράξη εξακολουθούν να είναι αδύναμοι ή επιφυλακτικοί στο να προσφέρουν στην Ουκρανία την καθοριστική στήριξη που απαιτείται – ακόμη και μέσω ενός δανείου που θα προερχόταν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, επισημαίνει στην ανάλυσή του το Μέσο.

Όχι λιγότερες από πενήντα χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από συγγενείς τους το 2024, με άλλα λόγια έχανε τη ζωή της μια κάθε δέκα λεπτά, αποκαλύπτουν αριθμοί που δημοσιοποιεί σήμερα ο ΟΗΕ, στηλιτεύοντας την απουσία «αληθινής προόδου» στον αγώνα κατά των γυναικοκτονιών.

Η γερμανική διπλωματία απηύθυνε χθες Δευτέρα σθεναρή σύσταση στους πολίτες της Γερμανίας να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα, επικαλούμενη την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στην Καραϊβική και πρόσφατη ειδοποίηση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σήμερα τους σουδανούς παραστρατιωτικούς ότι διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» όταν κυρίευσαν στα τέλη Οκτωβρίου την πόλη Ελ Φάσερ και καταγγέλλει την «υποστήριξη» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον του τακτικού στρατού.

Συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι δεν έχει προγραμματιστεί αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του ουκρανού ομόλογού του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για αυτή την εβδομάδα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτήν την εβδομάδα.

Βουλγαρικοί και κινεζικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ΜΚΟ, πανεπιστήμια και ενώσεις, υπέγραψαν 17 συμφωνίες συνεργασίας που αφορούν την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομική συνεργασία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.