Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021, 11:01:37 πμ
etpa
Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 08:35

ΠΟΥ: Το 90% των χωρών της Αφρικής κινδυνεύει να μην καταφέρει να πετύχει τον στόχο για τον εμβολιασμό

Συντάκτης:

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα πετύχει τον παγκόσμιο στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά του κορονοϊού ως το Σεπτέμβριο, εφόσον δεν υπάρξει επείγουσα διανομή τουλάχιστον 225 εκατ.

δόσεων εμβολίων, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Η Δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, τόνισε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου: “Μόνο επτά αφρικανικές χώρες (σε σύνολο 54) μπορούν να πετύχουν τον στόχο αυτό“.

Η Αφρική έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 5.000.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και απειλείται άμεσα από τρίτο κύμα της επιδημίας. “Η πανδημία παρουσιάζει τάση ανόδου σε δέκα αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους τέσσερις στις οποίες την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε άνοδος μεγαλύτερη του 30%” στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική, την Τυνησία, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια. Περισσότερα από τα μισά σε εννέα χώρες της νότας Αφρικής.

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οι εμβολιασμοί

Στην Αφρική έχει διανεμηθεί περίπου το 1% των 2,1 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Μόλις το 2% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της ηπείρου έχει λάβει μία δόση και μόλις 9,4 εκατομμύρια Αφρικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις, μόνο η Γαλλία αύξησε τις δωρεές της μέσω του COVAX, προσφέροντας 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων σε οκτώ χώρες τον Ιούνιο”, επεσήμανε ο ΠΟΥ. Η κ. Μοέτι χαρακτήρισε το ζήτημα της διανομής εμβολίων από τις πλούσιες χώρες ως “ζωής και θανάτου“.

Οι παραδόσεις εμβολίων έχουν σχεδόν σταματήσει στην ήπειρο, 14 αφρικανικές χώρες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει από το 80% ως το 100% των ποσοτήτων που παρέλαβαν μέσω COVAX.

Δείτε όλη τη ροή ειδήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr