espa pkm

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2026, 9:28:27 μμ
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026 18:01

Συγκρούσεις Αφγανιστάν-Πακιστάν: Τέσσερις νεκροί και 70 τραυματίες από επιθέσεις

Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν έχουν προκαλέσει τέσσερις θανάτους και 70 τραυματισμούς στην πόλη Ασανταμπάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου των Ταλιμπάν, Χαμντουλάχ Φιτράτ.

Από το απόγευμα, επιθέσεις με αεροπορικά πλήγματα και οβίδες εξαπολύθηκαν από το Πακιστάν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ, την Ασανταμπάντ, καθώς και σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορα, όπως ανέφερε ο διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας Πληροφοριών και Πολιτισμού, Νατζιμπουλάχ Χανίφ. Η πανεπιστημιούπολη και η συνοικία του πανεπιστημίου δέχθηκαν πλήγματα, με τους τοπικούς αξιωματούχους να εκφράζουν φόβους για αύξηση των θυμάτων.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Φαρίντ Ντεχκάν Σαλαρζάι, είχε αναφέρει δύο νεκρούς και 45 τραυματίες, επικαλούμενος τις υπηρεσίες υγείας. Το υπουργείο Πληροφοριών του Πακιστάν, ωστόσο, διέψευσε τις κατηγορίες περί επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «ξεδιάντροπα ψέματα».

Στο μεταξύ, κάτοικοι της επαρχίας Πακτίκα, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, ανέφεραν και άλλες συγκρούσεις, με έναν θάνατο στο χωριό Ράμποτ. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται, με το Πακιστάν να κατηγορεί την Καμπούλ ότι παρέχει καταφύγιο σε μαχητές του κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν.

Οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί από τον Φεβρουάριο, με το Πακιστάν να αναφέρει «ανοιχτό πόλεμο» εναντίον του Αφγανιστάν. Μετά από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, οι μάχες επανήλθαν, με τον ΟΗΕ να καταγράφει τουλάχιστον 76 άμαχους Αφγανούς που σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο και 250 από το πρόσφατο πλήγμα σε κλινική αποτοξίνωσης.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr