Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 4:09:06 μμ
etpa
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 12:19

Τουρκία: “Καρατόμηση” (και) του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας – Νέα πτώση της λίρας

Συντάκτης:

Συνεχίζονται οι σπασμωδικές κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική οικονομία, με την “καρατόμηση” του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας να οδηγεί σε νέα “βουτιά” της λίρας.

Μάλιστα, η απόφαση απομάκρυνσης του Μουράτ Τσετίνκαγια ήρθε μόλις δέκα ημέρες μετά την απόλυση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, προκαλώντας κύμα πωλήσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

O Τσετίνκαγια, ο οποίος είχε εργασθεί στο παρελθόν σε τουρκικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, απολύθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε περίπου 0,7% στις 8,28 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιστορικό χαμηλό των 8,58 λιρών. Η λίρα έχασε περίπου το 10% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο διορισμός του Σαχάπ Καβτσίογλου, ενός επικριτή των υψηλών επιτοκίων, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε φόβους ότι θα αντέστρεφε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Καβτσίογλου υποβάθμισε τη Δευτέρα τις προσδοκίες μίας μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες, αλλά οι δηλώσεις του δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τη λίρα καθώς δεν αποτελούσαν ένα κατηγορηματικό «όχι» στις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank.

Φόβοι για capital controls

Η αναταραχή στην αγορά προκάλεσε επίσης ανησυχίες για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), αν και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν εξετάζονται τέτοιες κινήσεις.

Ο Τσετίνκαγια πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Μουσταφά Ντουμάν, ο οποίος ήταν επόπτης (normal supervisor) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη θυγατρική της Morgan Stanley στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Δείτε επίσης:Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας εγγυήσεις καλής θέλησης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr