Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 10:02:39 μμ
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 10:25

Αλ. Τσίπρας: ΔΝΤ και επιτυχία δεν συμβαδίζουν

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΝ για τον «Καλλικράτη» στο Κιλκίς και κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς. «Μίλησαν για Τιτανικούς. Μίλησαν για γκρεμούς. Κατηγόρησαν συλλήβδην την ελληνική κοινωνία και τους έλληνες εργαζόμενους ως λαμόγια που θέλουν να ζουν χωρίς να δουλεύουν. Διαβεβαίωσαν τους διεθνείς κερδοσκόπους ότι είναι έτοιμοι να ισοπεδώσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Και τώρα», συνέχισε, «αφού κάθε τους κίνηση κατευνασμού απέτυχε, σκύβουν πρόθυμα το κεφάλι στους αξιωματούχους του ΔΝΤ το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα και προσφέρει την τεχνογνωσία του για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».
Υπογράμμισε ακόμη ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΝΤ και η επιτυχία είναι δύο όροι που δεν συμβαδίζουν, εκφράζοντας τον φόβο ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν την ανάγκη να αντισταθούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Εργατικό Κέντρο
Στο Εργατικό Κέντρο τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν ο πρόεδρος Γιώργος Ιωαννίδης και όλα τα μέλη της διοίκησης, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν για τις άσχημες εξελίξεις που υπάρχουν στο νομό στο χώρο της εργασίας, με την αύξηση της ανεργίας, το χτύπημα και την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, τις οδυνηρές εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, που πλήττουν εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως στο νομό Κιλκίς έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας με το κλείσιμο των φασών, το χτύπημα στον καπνό και στα καπνεργοστάσια, το πάγωμα της οικοδομής και τώρα το κλείσιμο εργοστασίων και τη μείωση των ωρών εργασίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Κ. ζήτησε να γίνει αναλογική η σύνταξη, τονίζοντας πως είναι άδικο κάποιος να έχει 3000 ή 4000 βαρέα ένσημα και να μην δικαιούται ένα συντάξιμο ποσό.
«Ξεπουλάνε τα «ασημικά» της χώρας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας για την πολιτική της κυβέρνησης. Μέσα σε λίγους μήνες θα πάρουν πίσω κατακτήσεις δεκαετιών, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το ωράριο… Είναι ευθύνη και του συνδικαλιστικού κινήματος να αντισταθεί ενωμένο, παραμερίζοντας διαφορές. Η κοινωνία χρειάζεται να πιέσει την κυβέρνηση…»

«Καλλικράτης»
Στην εκδήλωση για τον «Καλλικράτη» από την πλευρά της Ν.Ε. του ΣΥΝ παρουσίασαν τις θέσεις της οργάνωσης ο κ. Χρήστος Σπίγκος για τα θεσμικά και ο κ. Δημήτρης Αγαθόπουλος για το χωροταξικό, με τον τελευταίο να σημειώνει πως κυρίαρχη άποψη στην οργάνωση είναι η δημιουργία δυο δήμων στο νομό, επαρχία Κιλκίς και Πολύκαστρο-Παιονίας, ενώ υπάρχουν απόψεις και για τη συγκρότηση 2 ή 3 δήμων.
Πριν την ομιλία του κ. Τσίπρα τοποθετήθηκαν οι: Αν. Αμανατίδης (μεταφέροντας και το χαιρετισμό του νομάρχη), Δ. Τερζίδης, Δ. Σμυδάκης, Π. Τονικίδης, Π. Πασσαλίδης, Σ. Χατζηγεωργιάδης, Ευθ. Κουρτζανίδης, Ντ. Παλάδη και Χρ. Ζησάκος, ενώ παραβρέθηκαν: Σ. Συμεωνίδου, Χρ. Ανθρακίδης, Γ. Θεοδωρίδης και ο γραμματέας της Ν.Ε. Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Λ. Δημητριάδης. Χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παραστατίδης, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλα τα στελέχη του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Κιλτίδη.
Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία προωθείται από την κυβέρνηση, εκτίμησε ότι «θα αλλάξει ριζικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όμως προωθείται εσπευσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο.
Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, που προωθείται δεν έχει σχεδιαστεί με κριτήριο ούτε την αποκέντρωση, ούτε την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, ούτε την ουσιαστική μεταβίβαση εξουσιών σε ένα χαμηλότερο και πιο άμεσο επίπεδο, αλλά μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Υπάρχει πρόβλημα συγκεντρωτισμού, ενώ στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται η διαιώνιση του κομματικού ελέγχου στην αυτοδιοίκηση», τόνισε.
Όπως ανέφερε, ο ΣΥΝ επιμένει να διεκδικεί μια ουσιαστική δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με αιρετές περιφέρειες, με εσωτερική αποκέντρωση στις Νομαρχίες και με Δήμους ικανούς να επιτελούν το έργο τους. Με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, και με την ανακατανομή των πόρων και των εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Υποστήριξε δε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έχουν ένα έντονο πολιτικό μήνυμα, κυρίως στις περιφερειακές εκλογές και το μήνυμα αυτό, πρέπει να φτάσει στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, εξαπάτησε τους πολίτες που την ψήφισαν.

Συμμαχίες
Το σημερινό σχέδιο διατηρεί, επίσης, το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής περιφερειαρχών και δημάρχων. Και φυσικά αποφεύγει με προκλητικό τρόπο την προώθηση συμμετοχικών θεσμών σε τοπικό επίπεδο, κάτι που θα επέτρεπε την άμεση συμμετοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων που τους ενδιαφέρουν.
Είναι απόλυτα προφανές ότι στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται για άλλη μια φορά η διαιώνιση του κομματικού ελέγχου στην αυτοδιοίκηση.
Λόγω της νέας μορφής του αυτοδιοικητικού χάρτη, οι εκλογές αυτές θα έχουν ένα έντονο πολιτικό μήνυμα, κυρίως στις περιφερειακές εκλογές. Και το μήνυμα αυτό, πρέπει να φτάσει στην κυβέρνηση, η οποία εξαπάτησε τους πολίτες που την ψήφισαν.
Και σήμερα προωθεί μια σειρά μέτρων που κατεδαφίζουν την κοινωνία, υπονομεύουν την ζωή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των εργαζομένων, και οδηγούν τον τόπο σε ένα σκοτεινό μέλλον ύφεσης, ανεργίας και φτώχειας. Μια πολιτική που βέβαια στηρίζεται και από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Εμείς λοιπόν, θα καλέσουμε τους πολίτες να καταδικάσουν την προγραμματική έκφραση σε τοπικό επίπεδο, των δυνάμεων που προωθούν νεοφιλελεύθερες επιλογές και ευθύνονται για τη σημερινή καταστροφική κρίση που περνά ο τόπος.
Και γνωρίζουμε ότι σε τοπικό επίπεδο, μπορούμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες σε προγραμματική βάση, αντίθετη με αυτή των κυρίαρχων επιλογών και με δυνάμεις ή και πρόσωπα, που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένες στο πλαίσιο του δικομματισμού.
Ξέρουμε πολύ καλά, ότι ειδικότερα  στις επόμενες αυτοδιοικημένες εκλογές η ενίσχυση των τοπικών κινήσεων που υποστηρίζει η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα είναι μόνο ενίσχυση σε μια δημοτική παράταξη που αγωνίζεται και παρεμβαίνει στα τοπικά κοινωνικά μέτωπα.
Θα είναι και επιλογή που υπερασπίζεται την εργασία, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Που καταδικάζει τον ρατσισμό και τον κοινωνικό συντηρητισμό. Θα είναι επιλογή αποφασιστικής αντίστασης, απέναντι στον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που είδαμε ποτέ.
Θα επιδιώξουμε, λοιπόν, ευρύτατες συσπειρώσεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς. Αλλά και συνεργασίες με όλους όσους αγωνίζονται να αλλάξουν τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο. Με αυτούς και αυτές που αγωνίζονται απέναντι σε  νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Με αυτούς και αυτές που διεκδικούν  διεύρυνση του δημόσιου χώρου και βάθεμα της Δημοκρατίας.
Δεν το κρύβουμε ότι βασικός μας στόχος είναι η διεύρυνση των κινήσεων στις οποίες συμμετέχουν οι δυνάμεις μας, με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, και της οικολογίας. Καθώς και με δυνάμεις που αποδεσμεύονται από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων.
Παράλληλα, όμως, θα είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με τις μαχόμενες πρωτοβουλίες, συσπειρώσεις και κινήσεις πολιτών, που αγωνίζονται στο ίδιο πεδίο με εμάς, γύρω από τοπικά η ευρύτερα κοινωνικά θέματα.
Στη μάχη αυτή, καλούμαστε να στρατευτούμε όλες και όλοι με έναν στόχο: Να αλλάξουμε το τοπίο, να αμφισβητήσουμε τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων και κάνουμε ξανά την Αριστερά ηγεμονική δύναμη στην Αυτοδιοίκηση».