Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020, 9:59:20 πμ
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 19:12

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Kιλκίς για τη νέα σχολική χρονιά

Συντάκτης:

Ταξίδι στο άγνωστο με οδηγό την ελπίδα” θα αποτελέσει δυστυχώς η φετινή σχολική χρονιά για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, μιας και η κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μορφωτική διαδικασία, για να καλυφτούν τα κενά που έχουν οι μαθητές, για να υπάρχει προστασία της υγείας, της ασφάλειας των μαθητών. 

 

Μέτρα τα οποία κρίθηκαν αναγκαία στο πρώτο κύμα πανδημίας, από την ίδια την κυβέρνηση, για τη λειτουργία των σχολείων και όταν το επιδημιολογικό φορτίο ήταν μικρότερο (π.χ. ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη 15 μαθητές) σήμερα θεωρούνται δια στόματος πρωθυπουργού και Υπουργού Παιδείας “αβάσταχτο” κόστος που δεν μπορεί η κυβέρνηση να σηκώσει.

Με αυτό τον προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική της που εστιάζει στην ατομική ευθύνη για να απαλλαγεί από τη συλλογική ευθύνη που τόσο αυτή, όσο και οι προηγούμενες φέρουν διαχρονικά για τις τραγικές ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό και καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες και εδώ στο Κιλκίς.

Tην ίδια στιγμή που ο λαός μας συνεχίζει να πληρώνει το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων και φορτώνεται και νέα βάρη, για να καλυφθούν δημοσιονομικά οι επιπρόσθετες φοροαπαλλαγές και τα άλλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή κυβέρνηση και κεφάλαιο μας ανταμείβουν με ξήλωμα των δικαιωμάτων των παιδιών μας στην υγεία και την παιδεία.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του τουρισμού και των μεταφορών, την ίδια στιγμή κατηγορεί το λαό μας ότι χαλάρωσε και προκάλεσε το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Το λογικό και ρεαλιστικό για το λαό μας δεν είναι ο συμβιβασμός αλλά η διεκδίκηση όλων αυτών που είναι αναγκαία, για να γίνει σωστά και με ασφάλεια το μάθημα των παιδιών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως εφικτό να υλοποιηθεί και το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη για να υπάρξει αποφυγή συνωστισμού.

Μπορούν και πρέπει να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί  για να καλυφτούν τα μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν αλλά και συνολικότερα, για την αναβάθμιση, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου σε κάθε σχολείο.

Μπορούν και πρέπει να υπάρχουν σήμερα μόνιμα νοσηλευτές σε κάθε σχολική μονάδα, ακόμη και γιατροί σε ομάδες σχολείων.

Δεν μπορεί να θεωρείται από κανένα πολυτέλεια η καθαριότητα και η ασφάλεια των σχολικών μας υποδομών, που σημαίνει επαρκής αριθμός καθαριστριών σε κάθε σχολείο.

Τέλος, μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ουσιαστικά όλα τα ολοήμερα, όλες οι δομές προσχολικής και ειδικής αγωγής που είναι αναγκαίες, να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης που απαιτούνται.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κοινωνικές ανάγκες από τις οποίες δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τον αγώνα για ικανοποίηση τους. Υπάρχει άλλος δρόμος, διαφορετικός από αυτόν που μας επιβάλλουν και φωτίζεται ήδη από αυτά που ζούμε. Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας. Σε αυτό το δρόμο, με τους κομμουνιστές, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, οργανωνόμαστε και διεκδικούμε.