Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 12:28:09 μμ
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 09:43

Άννα Νικολαΐδου: Το Κιλκίς με μια άλλη ματιά. Πρωτοποριακή μελέτη ανάδειξης των ιστορικών κτιρίων

Μια πρωτοποριακή μελέτη ανάδειξης των ιστορικών κτιρίων στο κέντρο του Κιλκίς πραγματοποίησε το μελετητικό γραφείο της πολιτικού μηχανικού Άννας Νικολαΐδου, η οποία είναι και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος ΠΕ Κιλκίς με την «Αλληλεγγύη» και τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

 

Τα κτίρια που μελετώνται χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και διατηρούν την ύπαρξή τους σε πλέον όχι και τόσο καλή κατάσταση. Τα κτίρια της μελέτης συντελούν χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής για την πόλη του Κιλκίς και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν παραμελημένα, αν και αποτελούν τοπόσημο για πολλά κομμάτια της πόλης.

Με μια ιστορική αναδρομή μπορεί να γίνει εμφανές πως σε κάθε κτίριο διαδραματιζόταν και μια διαφορετική δραστηριότητα. Κάθε περιοχή της πόλης, λοιπόν, συγκέντρωνε διαφορετικά είδη πληθυσμού με διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Στόχος της μελέτης είναι η προβολή των ιστορικών κτιρίων και η μελλοντική ανάπλαση και αποκατάστασή τους, αλλά και η ανάδειξή τους ως σημερινά τοπόσημα που θα εξυπηρετούν και πάλι δραστηριότητες, έχοντας μια αυτοτελή ύπαρξη μέσα στον αστικό ιστό.

Η μελέτη αγκαλιάζει όλο τον αστικό ιστό του Κιλκίς και τα κτίρια της μελέτης είναι: Η παλιά Νομαρχία Κιλκίς, οι Καπναποθήκες Άγκο Ποπώφ (δίδυμες), το Οθωμανικό Λουτρό, το Νεοκλασικό Κτίριο του Επιμελητηρίου, το Επισκοπείο της Μητρόπολης και το Νεοκλασικό του Πολυάνειου Ωδείου.

Με επικεφαλής την κα Άννα Νικολαΐδου, τα στελέχη του γραφείου της που εργάστηκαν για την μελέτη είναι: Πελαγία Κοζάρη πολιτικός μηχανικός, Κατερίνα Γιαντσίδη Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ελένη Λιλίτσα πολιτικός μηχανικός, φωτογραφική επιμέλεια Στέλιος Ρωσσίδης.

«ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ» είναι το μήνυμα και ο στόχος της μελέτης.