Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 2:22:02 μμ
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:36

Απαιτείται διάλογος και χρόνος για τα προβλήματα των αγροτών

Σοβαρά και συσσωρευμένα χαρακτήρισε τα προβλήματα των αγροτών και απαιτείται διάλογος και χρόνος για να επιλυθούν, τόνισε ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.
Στη συνέντευξή του ο κ. Φλωρίδης σημείωσε:ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσατε το σχόλιο του Άρη Τόλιου για τα μπλόκα των αγροτών.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το άκουσα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους αγρότες, χρόνιο πρόβλημα. Μαζεύονται, μαζεύονται, μαζεύονται τα προβλήματα και δεν υπάρχουν οι λύσεις που θα πρέπει να υπάρξουν. Τώρα κάθε τόσο πράγματι έχουμε αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις, οι οποίες τελικά ενδεχομένως καταλήγουν σε μια πρόσκαιρη διευθέτηση των ζητημάτων, αλλά την επόμενη χρονιά έχω την εντύπωση ότι τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συσσωρεύονται.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ας δούμε όμως τα προβλήματα, τα προβλήματα είναι πολλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Φλωρίδη υπάρχει αυτό που λέτε και που είναι εκρηκτικό πρόβλημα για τους αγρότες, το τι γίνεται δηλαδή και τι ανασφάλεια βιώνουν οι αγρότες μας. Υπάρχει και ο θεσμός εν Ελλάδι ότι κάθε τρεις και λίγο κλείνουμε την Εθνική οδό, που στο κάτω-κάτω της γραφής είναι παράνομο.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Τόλιο θέλω να σας πω λίγο τη σκέψη μου. Είναι από τη μια μεριά τα προβλήματα και από την άλλη μεριά ο τρόπος διεκδίκησης. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες έχουν πρόβλημα στις επιδοτήσεις, έχουν πρόβλημα στις αποζημιώσεις, έχουν πρόβλημα στις παραγωγές και έχουν πρόβλημα στην αγορά, δηλαδή στις αγορές. Τι εννοώ με αυτό; Οι επιδοτήσεις φέτος δεν έχουν καταβληθεί επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε ως χώρα για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή την περίφημη ψηφιοποίηση, έτσι ώστε τα στοιχεία να είναι απολύτως ελέγξιμα. Δεν έγινε αυτό. Τώρα η κυβέρνηση ανέλαβε τα πράγματα πριν από τρείς μήνες, τρέχει τα πράγματα για να προλάβει να τελειώσει, οι ενώσεις των αγροτών έχουν αναλάβει να το κάνουν αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μια υποσημείωση, ότι η κυβέρνηση προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι μέχρι και το Δεκέμβριο θα είχε τελειώσει η ψηφιοποίηση.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η ψηφιοποίηση θα πρέπει να σας πω ότι έχει ανατεθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στις ενώσεις συνεταιρισμών, δεν είναι του κράτους. Δηλαδή οι ενώσεις των αγροτών τις έχουν αναλάβει. Αυτές βέβαια δεν έχουν τη βασική ευθύνη, την τελική ή την πιο μεγάλη ευθύνη για να το πω έτσι, γιατί νωρίτερα η κυβέρνηση, μιλώ για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είχε στη διάθεσή της τους χάρτες για να μπορέσουν να κάνουν κι αυτοί τη δουλειά τους. Εν πάση περιπτώσει τρέχει τώρα η κυβέρνηση να προλάβει τις τελευταίες, τελευταίες από 100 παρατάσεις και μετά, προθεσμίες που μας έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε το Μάρτιο. Αλλά αυτό ήδη είναι ένα πρόβλημα. Δηλαδή πήραν το 50-70% των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων που δικαιούνται, απομένει το υπόλοιπο 50% ή 30% και αυτό παίζει ρόλο για το εισόδημά τους.
Εγώ είμαι από μια περιοχή, ζω εκεί, εκλέγομαι εκεί, από μια περιοχή που έχει αγρότες, πολλούς αγρότες, και μάλιστα οι άνθρωποι της από τη βλέπω τώρα είναι εξ’ ανάγκης στα μπλόκα, είναι στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης. Τα σιτηρά δύο χρόνων είναι απούλητα. Δεν είναι ότι έχουν χαμηλές τιμές, δεν τα αγοράζουν και εν τω μεταξύ ενώ όταν έρχεται η ώρα να πουλήσουν πουλάνε με 12 λεπτά, κοιτάει να δει κανείς την τιμή του ψωμιού και είναι στα ύψη. Αυτό τους εξοργίζει πρέπει να σας πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φλωρίδη τώρα έτσι όπως σας ακούω να αναλύετε το πρόβλημα, μου δημιουργείται η αυτονόητη ερώτηση, όλα αυτά ήταν λίγο πολύ γνωστά. Μου δίνεται η εντύπωση ότι υπήρξε έλλειψη προνοητικότητας από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Με ποια έννοια κ. Καραγιάννη; Δηλαδή τι θα μπορούσε να κάνει μια καινούρια ηγεσία σε ένα υπουργείο, που από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της εκεί, προσπάθησε να τρέξει τουλάχιστον να προλάβει με κάποιο τρόπο να καταβληθεί έστω ένα μέρος των αποζημιώσεων την ώρα που δεν θα έπρεπε λόγω των κοινοτικών εμπλοκών να πληρώσουμε το παραμικρό. Επειδή επί πέντε χρόνια, επί έξι χρόνια, επί επτά χρόνια -να βάλω και ένα χρόνο από εμάς- τα πράγματα δεν κινήθηκαν όσο έπρεπε να κινηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη λογική κ. Φλωρίδη ότι στο τέλος-τέλος ακόμα και προεκλογικά ξεκινώντας, φτάνοντας τώρα στο θέμα της διακυβέρνησης ότι δεν λέμε αλήθειες τους αγρότες. Δε λέμε αλήθειες για το ποια είναι η προοπτική, ποια είναι η αλήθεια.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ερχόμαστε τώρα στο σημείο της διεκδίκησης, δηλαδή στον τρόπο. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι ανοικτή να συζητήσει τα πάντα και να τα συζητήσει οργανωμένα, συστηματικά, έτσι ώστε να υπάρξουν και οι μεγάλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, αλλά και ταυτόχρονα η στήριξή τους όσο είναι δυνατόν να στηριχτούν αυτοί οι άνθρωποι στα μεγάλα προβλήματα, αυτά τα τρέχοντα που αντιμετωπίζουν τώρα. Αυτό το έχει δηλώσει και το λέει ανοιχτά κάθε μέρα και η πρόσκληση σε διάλογο δεν είναι απλώς ανοιχτή γενικώς και αορίστως, έχει συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή κάνατε και Υπουργός Δημόσιας τάξης, εδώ πέρα έχουμε έτσι κι αλλιώς σύγκρουση συμφερόντων κ. Φλωρίδη, διότι εκτός από τους αγρότες με όλα αυτά εκλεκτικά προβλήματα που περιγράψατε, υπάρχει και ο επαγγελματίας και ο έμπορος ο οποίος στην πιο μεγάλη κρίση στη μεταπολιτευτική μας διαδρομή, αυτή τη στιγμή βιώνει ανασφάλεια. Εσείς κράτος είστε, οφείλετε να το ρυθμίσετε αυτό, τι θα κάνετε;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Θέλω να σας πω ότι προσωπικά και παλιότερα και τώρα ανάμεσα στο διάλογο με μια κυβέρνηση που τον θέλει πραγματικά και στο να κλείσουμε τους δρόμους, πάντα προτιμώ το διάλογο. Δηλαδή από την ένταση και την κοινωνική σύγκρουση είναι προτιμότερος ένας διάλογος ο οποίος πράγματι μπορεί να οδηγήσει κάπου. Η κυβέρνηση αυτή προσφέρεται στον ειλικρινή και τον ανοιχτό διάλογο και με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένες ημερομηνίες. Γι’ αυτό λέω ότι το να φορτώνουμε σε αυτή την κυβέρνηση το σύνολο των δημιουργηθέντων προβλημάτων… δε μιλώ για εσάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι όχι, άλλο εννοώ. Εδώ υπάρχει παρέμβαση εισαγγελέα, υπάρχει μια παρανομία, είναι παράνομος αυτός ο τρόπος διεκδίκησης, να κλείνεις εθνικές οδούς. Υπάρχουν επαγγελματίες που πλήττονται, υπάρχουν χώρες που πλήττονται, εδώ η Βουλγαρία μας πάει στην Κομισιόν.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κοιτάξτε όλοι θα κάνουν τη δουλειά τους, απλώς εγώ σας λέω ότι θα προτιμούσα και όλα τα χρόνια αυτή ήταν η άποψή μου, παρά το γεγονός ότι είμαι από αγροτικό νομό, αγρότες με εκλέγουν εμένα, αλλά πάντα ακόμα κι όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση όπως πριν που τους κορόιδευαν συνέχεια, θα προτιμούσα το διάλογο. Είναι πολύ σημαντικό να μην είμαστε συνέχεια με το ζωνάρι λυμένο, έτοιμοι για καβγά είτε με το κράτος είτε μεταξύ μας. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια τρομακτική κρίση σε όλα τα επίπεδα. Ε, λοιπόν θέλει και χρόνο, θέλει ανοχή, θέλει υποστήριξη και νομίζω ότι η οργάνωση ενός συστηματικού διαλόγου με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα θέματα, αυτή τη στιγμή θα ήταν το καλύτερο δυνατό και για τους αγρότες…