Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020, 9:11:59 μμ
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 13:42

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Φραγγίδη για την πτώχευση Thomas Cook

Συντάκτης:

Στη Βουλή συζητήθηκε χθες, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιώργου Φραγγίδη, Τομεάρχη Τουρισμού και Βουλευτή Κιλκίς, προς τον Υπουργό Τουρισμού, με θέμα  τις αναταράξεις που προκαλούνται στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook. Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, λόγω απουσίας του Υπουργού στο εξωτερικό.

 

Ο κ. Φραγγίδης χαρακτήρισε αυτή τη χρεοκοπία ως μεγάλης κλίμακας φαινόμενο και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης συμβολής του τουρισμού στην οικονομία, οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα και την κοινωνική συνοχή. Έθεσε το θέμα του ομαλού επαναπατρισμού των τουριστών που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας και ζήτησε την εκτίμηση του Υπουργείου για την επίπτωση της πτώχευσης στα έσοδα του ελληνικού τουριστικού κλάδου και το σχέδιο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών στον ελληνικό τουρισμό. Αναφέρθηκε δε στο μέγεθος του Thomas Cook στη χώρα μας, όπου δραστηριοποιούνταν με εννέα ξενοδοχεία άμεσα, με τριάντα εννιά μέσω franchise, ενώ είχε συνεργασία με πάνω από εξακόσια. Παράλληλα, είχε προγραμματίσει επενδύσεις περίπου 150.000.000 ευρώ, ενώ οι τουρίστες που διακινούσε ήταν πάνω από 3 εκ. Ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι η ζημιά που θα υποστούν οι επιχειρήσεις, που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με το Thomas Cook, εκτιμάται για τη φετινή σεζόν στα 500 εκ. ενώ μαζί με τις ακυρώσεις συμβολαίων και την απώλεια αεροπορικών εισιτηρίων της επόμενης σεζόν ίσως να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Κυρίως επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των χιλιάδων εργαζομένων που ξαφνικά θα μείνουν άνεργοι με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνική συνοχή και την οικονομία.

Στην απάντησή του, ο κ. Κόνσολας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού των επισκεπτών που έφερε η «Thomas Cook» στη χώρα, με ασφάλεια, χωρίς επιβάρυνση κόστους και με την αρωγή του Υπουργείου, όπου χρειάστηκε. Η επιστροφή θα ολοκληρωθεί στις 4 του Οκτώβρη. Τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν για τους εργαζόμενους είναι η  μείωση του αριθμού των ενσήμων για την ανεργία από 100 σε 80, η παράταση καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα και η επιδότηση θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Για τις επιχειρήσεις που είχαν εισροές και εκροές πάνω από το 25% του τζίρου τους, που προέρχονται από το Thomas Cook, προβλέπεται αναστολή για έξι μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε η κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία. Επίσης, θα γίνει επίσπευση της αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης όσων μείνουν άνεργοι. Επίσης, να αναζητηθούν άμεσα νέες αγορές και συνεργασίες, ώστε να μετριαστεί το κόστος των ακυρώσεων. Ανέδειξε επιπλέον την ανάγκη λειτουργίας ενός κυβερνητικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων σε επίπεδο Υπουργείων, όπως και μηχανισμών ελέγχου της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Επίσης, ο ΕΟΤ θα πρέπει να προωθήσει επαρκώς το τουριστικό μας προϊόν, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στην τουριστική αγορά και να αναζητηθούν  συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι προθέσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση να γίνουν πράξη και να μη μείνουν προθέσεις και σχέδια υπό επεξεργασία. Στη δευτερολογία του ο κ. Κόνσολας είπε, ότι η κυβέρνηση είναι σε αναμονή σχετικής έκθεσης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την τουριστική οικονομία και τις πληγείσες επιχειρήσεις και μετά θα προβεί σε ανακοίνωση συνολικών μέτρων. Είπε, επίσης, ότι με την ανακοίνωση της κρίσης έγινε άμεσα καταγγελία της σύμβασης με την εν λόγω εταιρεία. Για τον ΕΟΤ ανέφερε, ότι προωθεί το τουριστικό μας προϊόν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού με τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν το θέμα της αντασφάλισης των επιχειρήσεων,  ώστε σε ενδεχόμενη δευτερογενή κρίση να υπάρξει επαρκής αντιμετώπιση.