Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 6:33:57 πμ
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 10:02

Επιμελητήριο: Αυθαίρετες πολύωρες καθημερινές διακοπές σε ΦΒ Σταθμούς στο Χωρύγι Κιλκίς με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη Θεόδωρο για τις «αυθαίρετες πολύωρες καθημερινές διακοπές σε ΦΒ Σταθμούς στο Χωρύγι - Ν. Κιλκίς, με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ», απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης, στην οποία αναφέρει:

 

Κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή του Χωρυγίου - Ν. Κιλκίς, βάσει νόμιμων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ των παραγωγών φωτοβολταϊκών με ΔΕΔΔΗΕ, έχουν εγκατασταθεί 43 ΦΒ Σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται διασυνδεδεμένοι με δυο αποκλειστικές γραμμές με τον υποσταθμό της Αξιούπολης του Ν. Κιλκίς.

Η παραγωγή των ΦΒ Σταθμών ανέρχεται σε περίπου 36 εκατομμύρια kWh ετησίως, οι οποίες αντιστοιχούν για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπου 6.500 νοικοκυριά του νομού Κιλκίς.

Το γεγονός αυτό καθιστά το νομό ένα από τους πιο πράσινους και καθαρούς νομούς στην Ελλάδα.

Από την αρχή  της ενεργοποίησης - ηλέκτρισης των ΦΒ σταθμών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο – Ιούλιο 2023, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του δικτύου με μεγάλες υπερτάσεις και παρά τις διαμαρτυρίες των παραγωγών, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προέβη σε κάποια ενέργεια προκειμένου να διορθώσει την δυσλειτουργία αυτή.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ θέτει όλους τους ΦΒ  Σταθμούς εκτός λειτουργίας, σε καθημερινή βάση, με πολύωρες διακοπές από το πρωί μέχρι το απόγευμα, παντελώς αυθαίρετα  και χωρίς απολύτως καμία  προηγούμενη ενημέρωση.

Αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων αυτών αδικαιολόγητων, αυθαίρετων και αντισυμβατικών συνεχόμενων διακοπών, είναι να χάνονται σημαντικά έσοδα από την απώλεια ενέργειας από τους σταθμούς ΦΒ, με μεγάλη ζημία στους παραγωγούς , διότι η πλειοψηφία των έργων αυτών έχει κατασκευαστεί με τραπεζικό δανεισμό , ότε και υφίσταται βάσιμος κίνδυνος για τη βιωσιμότητά τους.

Κύριε Υπουργέ, εκτιμώ ότι άμεσα οφείλετε να επιλύσετε το τεράστιο αυτό πρόβλημα και να προχωρήσετε σε αποτελεσματικές ενέργειες για την εύρυθμη, ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία των ΦΒ σταθμών της συγκεκριμένης περιοχής, οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Είναι άκρως άδικο, αδικαιολόγητο και αυθαίρετο απέναντι στους παραγωγούς της περιοχής του Χωρυγίου, ο ΔΕΔΔΗΕ να θέτει κατά το δοκούν με τηλεχειρισμό τους αυτόματους διακόπτες που υπάρχουν στις γραμμές αυτές στους ΦΒ σταθμούς εκτός λειτουργίας, ενώ τα υπόλοιπα ΦΒ έργα να μένουν στο απυρόβλητο.

Επειδή οι ανωτέρω παραγωγοί διαμαρτύρονται έντονα για την αδικαιολόγητη αυτή στάση του ΔΕΔΔΗΕ και σκέφτονται βάσιμα να στραφούν δικαστικά προς ικανοποίηση κάθε δίκαιου αιτήματος τους, Σας παρακαλώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας και επίλυση του θέματος.»