Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 4:48:44 μμ
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 10:49

Επιμελητήριο Κιλκίς: Απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για την «Έξυπνη Μεταποίηση»

Την αύξηση των πόρων για το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» ώστε να χρηματοδοτηθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια προτείνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Χρήστος Χατζημλάδης, με επιστολή του προς την υφυπουργό Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη, με κοινοποίηση στον Υπουργό Κ. Σκρέκα και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος:

 

«Το επενδυτικό πρόγραμμα «ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ», που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι ίσως το μοναδικό αξιόλογο τα τελευταία 3 χρόνια  που  αφορούσε μόνο μεταποιητικές επιχειρήσεις, με έμφαση στην αναβάθμιση αυτών με σύγχρονα αυτοματοποιημένα μηχανήματα με ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής.

Γνωρίζετε ότι υποβλήθηκαν 507 αιτήσεις από της οποίες 285 βαθμολογήθηκαν πάνω από το οριζόμενο βαθμολογικό όριο και εγκρίθηκαν, ενώ 222 αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Παρόλα αυτά από τις 285 αιτήσεις προκρίνονται να επιχορηγηθούν μόνο οι 128 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες απορρίπτονται λόγω μη διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης.

Θέλω να σας ενημερώσω, και νομίζω ότι το γνωρίζετε κι εσείς, ότι όλα σχεδόν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προκηρύσσονται είναι μικτά και αφορούν επιχειρήσεις μεταποιητικές ή τουριστικές ή μόνο τουριστικές και πολλές φορές δεν προλαβαίνουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση καθώς καλύπτεται ο προϋπολογισμός (π.χ. Πράσινος Μετασχηματισμός), επειδή η υποβολή της αίτησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων χρειάζεται περισσότερο χρόνο επεξεργασίας απ’ ότι χρειάζεται ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια ή επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα.

 Το Κιλκίς έχει σχεδόν μόνο μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η ψηφιοποίηση της παραγωγής των μεταποιητικών επιχειρήσεων έχει ήδη αργήσει και αν χαθεί και  αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει μέλλον.

Κατόπιν των ανωτέρω, και εφόσον είναι εφικτό, σας προτείνουμε να διατεθούν, από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρόσθετοι πόροι, που θα αφαιρεθούν από άλλες δράσεις, που έχουν έως τώρα    χαμηλή απορροφητικότητα, ούτως ώστε να γίνει η χρηματοδότηση αυτών των 157 επενδυτικών σχεδίων, που κατά τα λοιπά τηρούσαν τις προϋποθέσεις έγκρισης».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς

Χρήστος Χατζημλάδης