Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 9:15:07 μμ
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 17:17

Ερώτηση Κ. Κιλτίδη για τευτλοκαλλιεργητές

kiltidis
Συζητήθηκε στη βουλή η ερώτηση που είχε καταθέσει στις 31-1-11 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας,  Κώστας Κιλτίδης  και αφορούσε τα προβλήματα των τευτλοκαλλιεργητών των Νομών Κιλκίς και Πέλλας.
Στην ανάπτυξη της ερώτησής του, ο κ. Κιλτίδης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Εδώ είναι κάτι περίεργο. Ούτε το ένα γίνεται, ούτε ο ορθόδοξος δρόμος ακολουθείται, δηλαδή, να λειτουργήσει το εργοστάσιο, που οφείλει να παραλάβει τη συγκομιδή των τευτλοπαραγωγών, ούτε και ο ΕΛΓΑ προστρέχει να πει ότι εφόσον δίνεται εκ του νόμου το δικαίωμα να υπάρξει ιδιαίτερη απόφαση και το προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και αυτό που ψηφίσατε εσείς και λέγατε άλλα εδώ, υπό άλλη ηγεσία προφανώς, μπορεί να παρθεί απόφαση και να καταταγεί αυτή η ζημιά εδώ στον ΕΛΓΑ.
Αν δεν είναι αυτό οφθαλμοφανές που πρέπει να γίνει, τότε τι άλλο να προσδοκούν όχι μόνο οι τευτλοκαλλιεργητές, αλλά όλοι οι Έλληνες αγρότες όταν θα δοκιμαστούν από υπερβολικά φαινόμενα, αν το θέλετε, σταθερά ίσως της φύσεως, αλλά προπάντων από φυσικές καταστροφές όπως οι βροχοπτώσεις; Η ευθύνη είναι βαρύτατη.
Εγώ χαίρομαι κατ’ αρχάς, γιατί με ευθύτητα αναγνωρίζετε αυτό που με συναισθηματική φόρτιση σας μετέφερα. Όταν δηλαδή πληροφορούμαι ότι σε συνεννόηση με κτηνοτρόφους -και το βλέπω μπροστά στα μάτια μου- με μισά έξοδα του ενός και μισά του άλλου βγαίνουν τα τεύτλα από τα χωράφια, γιατί -για όσους δεν γνωρίζουν- η παραμονή των τεύτλων μέσα στο έδαφος θα καταστρέψει τα εδάφη με την οξίνιση που θα επέλθει, αντιλαμβάνεστε ότι, εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούνται της στήριξης του κράτους, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη κατηγορία που μπορεί κανένας να προστρέξει τόσο απόλυτα για να αιτιολογήσει τη στήριξη που δικαιούνται.
Εδώ όμως, κύριε Υφυπουργέ, σηματοδοτούμε λάθος στο θέμα των βιομηχανιών της ζάχαρης, που είναι ένα επίκαιρο θέμα. Δύο καλές καθημερινές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης –αυτές μας απέμειναν- και η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ επανειλημμένως φέρνουν το θέμα της βιομηχανίας ζάχαρης στο προσκήνιο, ακούγοντας τους καημούς των εργαζομένων, αλλά ιδίως των τευτλοπαραγωγών, διότι γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, έχοντας την εκτελεστική ευθύνη αυτήν τη στιγμή, ότι φέτος η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα -άκουσον, άκουσον- έφτασε στους εβδομήντα χιλιάδες τόνους μόνο.
Και φέτος οι τευτλοκαλλιεργητές θα οδηγήσουν αυτή την παραγωγή -γιατί ήδη έκλεισε η συνθήκη, αν το θέλετε, συνυπογραφής για το τι θα καλλιεργήσουν με τη ζάχαρη- στους τριάντα χιλιάδες τόνους ζάχαρης. Σε ποια περίοδο, κύριε Υφυπουργέ; Στην περίοδο που ανεβαίνει η τιμή της ζάχαρης, που άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία δεν απεμπολούν τίποτα από αυτό που δικαιούνται, με τη γνωστή Συμφωνία του 2006, που κατέληξε όπως κατέληξε.
Αυτή τη στιγμή πρέπει να στηρίξουμε μια παραγωγική διαδικασία, που δεν την κατανοεί ο πολύς κόσμος. Πρέπει να την στηρίξετε, όπως στηρίξαμε και εμείς το 2009 -έστω το 2008- τους τευτλοκαλλιεργητές.  Πρέπει να διακηρύξουμε για να γίνει κατανοητό το εξής: Από όσα πηγαίνουν στον αγροτικό χώρο, το 80% παραμένει στην εσωτερική αγορά.
Γι’ αυτό ανέκαθεν στις ευνομούμενες χώρες, τις συγκροτημένες πολιτείες, πάντοτε η γεωργία επιδοτείται, είτε με φιλελεύθερα είτε με κομμουνιστικά καθεστώτα. Είναι εκείνος ο χώρος που κρατάει εις όφελος του κοινωνικού συνόλου τη στήριξη που δέχεται από την πολιτεία, γιατί έτσι ανακυκλώνεται κατά τον κοινωνικό πολλαπλασιαστή, που είναι τουλάχιστον στο βαθμό πέντε στο αγροτικό προϊόν.
Είναι η ώρα να δείτε τη Βιομηχανία Ζάχαρης όπως πρέπει. Αν ήταν να την απαξιώσουμε, κύριε Υφυπουργέ –και δεν ενοχοποιώ εσάς- για να την πουλήσουμε για ένα κομμάτι ψωμί, τότε δικαίως κάποιοι κάνουν πονηρές σκέψεις.
Ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης διακήρυξε στη Θεσσαλονίκη ότι θα ανοίξουμε και τα άλλα δυο δήθεν εργοστάσια που είχαν προσανατολιστεί για βιοαιθανόλη, πράγμα που δεν κατάφερε να κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αν αυτό γίνει, τότε σας αξίζει έπαινος.
Φοβούμαι όμως ότι μάλλον οδηγείστε στην πώληση με τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες και για την παραγωγή της ζάχαρης -όταν η τιμή της ανεβαίνει- με τεράστιο πρόβλημα και έλλειμμα για την εγχώρια αγορά. Από την άλλη πλευρά, η πώληση θα έχει τέτοιο αντίτιμο που θα προσβάλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων και ιδίως των αγροτών.»
Απαντώντας, ο Υφυπουργός κ. Κουτσούκος, υιοθέτησε τις απόψεις του κ. Κιλτίδη και υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει για την επίλυση του προβλήματος.