Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 8:57:04 πμ
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 13:45

Φλωρίδης: Το πολιτικό κλίμα, η συναίνεση και το Κίνημα στις πλατείες

floridis
Συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή & Δ. Οικονόμου, παραχώρησε ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε:
Β. Λυριτζής: Υπήρξαν δηλώσεις από επίσημα χείλη, με τον Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι αν δεν πάρουμε την Πέμπτη δόση θα κατεβάσουμε τα ρολά, και μετά από πέντε μέρες άλλαξε και είπε θα την πάρουμε, μέχρι τα ζητήματα που αφορούσαν στην πτώχευση και στην επιστροφή στην δραχμή. Όλα αυτά έφτιαξαν ένα κλίμα πανικού.
Γ. Φλωρίδης: Σε αυτό αναφερόμουν, θέλοντας να υπογραμμίσω ότι την περασμένη βδομάδα δημόσιες τοποθετήσεις ανθρώπων που η φωνή τους ακούγεται πάντα με ενδιαφέρον δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα. Αυτά είναι πολύ καλό να τα αποφεύγουμε. Όταν είναι να μιλήσει κάποιος πρέπει να σκέφτεται πολύ καλά τι θα πει και κυρίως να μετράει τις επιπτώσεις αυτού που θα πει. Είναι η περίοδος που ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται μια αγωνία που έχουμε είτε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, είτε να κρυφτούμε πίσω από τη θέση μας. Αυτό όμως πρέπει να υποχωρήσει έως και να εξαφανιστεί μπροστά στο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα.

Δ. Οικονόμου: Για να φτάσουμε μέχρι εδώ, κύριε Φλωρίδη, κάτι προηγήθηκε. Προηγήθηκε μια κατάσταση, εσείς την είχατε περιγράψει ως μεταρρυθμιστική εξάντληση. Όχι ότι δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση. Δεν το μηδενίζουμε καθόλου. Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν την εξάντληση.
Γ. Φλωρίδης: Από τον περασμένο φθινόπωρο είχα εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε μια μεταρρυθμιστική κόπωση. Έκανε, δηλαδή, μια πολύ δυνατή και επίπονη προσπάθεια το πρώτο εξάμηνο, από τον περασμένο Μάιο που ψηφίσαμε το Μνημόνιο μέχρι το φθινόπωρο. Πραγματικά έγιναν μεγάλες αλλαγές, όπως το ασφαλιστικό, η επέμβαση στον δημόσιο τομέα, που έδειχναν ότι αν η κυβέρνηση συνέχιζε σε αυτούς τους ρυθμούς θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους που είχε αναλάβει να υλοποιήσει, και κυρίως, μέσα από την υλοποίηση αυτών των στόχων να ανακτά συνεχώς αξιοπιστία. Όμως, είδαμε από το περασμένο φθινόπωρο ότι η κυβέρνηση έμπαινε σε κόπωση και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση υιοθετούσε το παραδοσιακό κακό πρότυπο αντιπολίτευσης, επενδύοντας δηλαδή στην κυβερνητική φθορά. Στις 21 Νοεμβρίου, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τον κύριο Καρτάλη και τον κύριο Αλευρά με τίτλο «Μέτωπο ευθύνης με συναίνεση». Αυτό που είχαμε καταλάβει τότε ήταν ότι το «έργο» δεν βγαίνει με έναν αλλά χρειάζεται υποστήριξη και από τους άλλους. Επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε εθνική κρίση, πρέπει οι δυνάμεις να βρουν έναν τρόπο να συνεννοηθούν, να συνταχθούν και ενεργητικά να υποστηρίξουν την προσπάθεια την οποία κάνει η κυβέρνηση. Ένα συμφωνημένο πλαίσιο. Τότε, πρέπει να σας πω, αρκετοί είδαν με αδιαφορία και άλλοι αμήχανα το κείμενο αυτό. Αποδείχθηκε ότι το πολιτικό σύστημα αντιδρά με μεγάλη καθυστέρηση. Φτάσαμε τώρα, Μάιο του 2011, και ξαφνικά  όλοι  μιλούν για την συναίνεση. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Β. Λυριτζής: Η ιστορία της συναίνεσης καταδεικνύει πολιτική αδυναμία. Δεύτερον, κατηγορείται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ότι δεν θέλει συναίνεση αλλά συνενοχή.
Γ. Φλωρίδης:  Πριν από μερικές εβδομάδες χρησιμοποίησα μια λέξη που δεν είχε ακουστεί μέχρι τότε, την λέξη «συνευθύνη».   Αυτή βεβαίως έγινε κτήμα στην συνέχεια του πολιτικού διαλόγου. Το ζήτημα δεν είναι να ψηφίσει απλώς ή να ψηφίσει καταναγκασμένα κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά να πιστέψει στην ανάγκη ενός εθνικού προγράμματος ανόρθωσης και στο οποίο να συνδράμει ενεργητικά. Δεν αφορά μόνο στο να προσέλθει ένα κόμμα, το οποίο έχει κυβερνητική εμπειρία καθώς έχει κυβερνήσει,  αλλά στο να μπορεί με τη στάση του να διευκολύνει τις κοινωνικές διεργασίες.
Δείτε τον διάλογο των τελευταίων ημερών, όπως διεξάγεται δημόσια. Λέει η ΝΔ ότι εμείς συμφωνούμε στις αποκρατικοποιήσεις, θέλουμε να γίνει μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, θέλουμε να δούμε και το ζήτημα του συμψηφισμού των χρεών των ιδιωτών με τις οφειλές του δημοσίου προς αυτούς, θέλουμε να δούμε το ζήτημα των αυθαιρέτων. Έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι αυτή η ατζέντα μπορεί να υιοθετηθεί και από εμάς ή είναι κοινή. Υπάρχει ένα ζήτημα λέει η ΝΔ, το θέμα της φορολογίας.

Β. Λυριτζής: Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο;
Γ. Φλωρίδης: Πλήρες σχέδιο δεν έχει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτά τα οποία λέω τώρα εδώ, τα είπα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας  του ΠΑΣΟΚ που έγινε πριν το Πάσχα παρουσία του Πρωθυπουργού. Εκεί είχα εξηγήσει ότι λέιπει το συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Λείπει επίσης, η δίκαιη κατανομή των βαρών και λείπει επίσης η συστηματική παρακολούθηση των αποφάσεων που παίρνουμε, των νόμων που ψηφίζουμε.

Β. Λυριτζής: Λείπει και ένα συγκεκριμένο σχήμα ανθρώπων που θα τα υλοποιήσει όλα αυτά;
Γ. Φλωρίδης: Τα αποτελέσματα τι θέλουν; Θέλουν σχέδιο και ομάδα.

Β. Λυριτζής: Ομάδα έχει το ΠΑΣΟΚ;
Γ. Φλωρίδης: Ομάδα έχει. Απλά, όπως έχω εξηγήσει και στο παρελθόν, η κάθε υποομάδα παίζει διαφορετικά.

Δ. Οικονόμου: Όπως το λέτε είναι, όντως. Ο προπονητής τι κάνει;
Γ. Φλωρίδης: Είναι προφανές ότι όλα τελικά καταλήγουν εκεί. η τελική ευθύνη πάντα ανήκει στον ηγέτη. Αυτά τα λέω διότι δείχνουν πως τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν. Το βασικότερο που πρέπει να λύσουμε στη χώρα μας αυτήν την στιγμή είναι το θέμα της πολιτικής κρίσης που περνάμε. Ο κόσμος έχει ήδη καταλάβει ότι η οικονομική κρίση είναι δεύτερη κρίση.

Β Λυριτζής: Κύριε Φλωρίδη δυο τρία ζητούμενα είναι. Το ένα είναι το πρόγραμμα με τα μέτρα. Η Τρόικα λέει ότι πρέπει να γίνουν, θα ψηφιστούν και τελείωσε. Και λέει αν είναι δυνατό κάντο με συναίνεση ώστε να είναι σίγουρο ότι θα τα εφαρμόσεις. Και μάλιστα ακούω ότι υπάρχει η σκέψη αυτό το πακέτο να είναι ένα άρθρο.
Γ. Φλωρίδης: Έχω την άποψη ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στη ΝΔ, αλλά και σε όποιο άλλο κόμμα θέλει, να μπορέσει να εκφράσει τη συμφωνία της εκεί που νομίζει ότι μπορεί να την εκφράσει. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι λάθος. Πρέπει να βοηθήσουμε να εκφραστεί η συναίνεση στην πράξη. Και εδώ θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα να μπορέσει η ΝΔ να εκφράσει την συγκατάθεσή της σε συγκεκριμένα πράγματα. Το γεγονός ότι έχει δώσει έναν κατάλογο ζητημάτων που μπορεί να συμφωνήσει είναι σημαντικό.

Β. Λυριτζής: Υπάρχει κόσμος έξω από τη Βουλή που φωνάζει «φύγετε».
Γ. Φλωρίδης: Το αδιέξοδο μπορεί να ξεπεραστεί και περιγράψαμε, νομίζω, τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό. Ερχόμαστε στον κόσμο που είναι στις πλατείες. Θα σας πω την άποψή μου. Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι είναι αυθεντικό λαϊκό κίνημα. Ποιο είναι το πρώτο επίπεδο της έκφρασής του. Το πρώτο που εκφράζει είναι η οργή και η αγανάκτησή του για την χρεοκοπία της χώρας. Η κριτική επίσης που ασκεί στο πολιτικό σύστημα είναι έντονη και χρωματισμένη με τα πιο μελανά χρώματα. Σηματοδοτεί, όμως, ταυτόχρονα αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε «νέα πολιτικοποίηση». Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται. Σηματοδοτεί επίσης και το τέλος πολιτικής για την παλαιά αντίληψη της πολιτικής.

Δ. Οικονόμου: Ακόμα φοβούνται το πολιτικό κόστος πολλοί συνάδελφοί σας. Έχετε ακόμα αυτό το παλιό σαράκι οι πολιτικοί.
Γ. Φλωρίδης: Μα αυτά μας τυραννάνε μέχρι τώρα. Ό,τι κουβαλάμε από πίσω ως αντίληψη είναι αυτά που καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό αυτά που γίνονται τώρα. Η υπέρβαση αυτών, η ανατροπή τους είναι που οδηγεί στο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Β. Λυριτζής: Έτσι όπως περιγράφετε την διαδρομή και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, δεν υπάρχει κατά την γνώμη σας η ανάγκη ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος;
Γ. Φλωρίδης: Όλα αυτά έχουν νόημα υπό την προϋπόθεση που προσπάθησα να περιγράψω νωρίτερα: ότι υπάρχει καθαρό πολιτικό σχέδιο για την χώρα, ότι υπάρχει συγκέντρωση πολιτικών δυνάμεων και τότε, βεβαίως, δημιουργείς ένα σχήμα όπου αποτυπώνονται οι δυνάμεις αυτές, οι οποίες  πιστεύουν  σε αυτό το σχέδιο ώστε να μπορέσουν να εργαστούν πάνω σε αυτό.