Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 2:10:18 μμ
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 16:30

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Χρειάζεται ανάπτυξη παραγωγής και όχι κατανάλωσης

floridis


Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA 99,5  και στους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο έδωσε ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλώριδης, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:
Β. Χιώτης: Κύριε Φλωρίδη, στείλατε μια επιστολή πριν από δυο ημέρες στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, προτείνοντας ορισμένες νέες δράσεις ώστε να επιτευχθεί καλύτερα η ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο, τον ρημαγμένο, τον δικό μας. Πρώτον, αν λάβατε κάποια απάντηση στην επιστολή αυτή που στείλατε, και δεύτερον γιατί επιλέξατε τη μορφή της επιστολής για να επικοινωνήσετε με δυο Υπουργούς με τους οποίους γνωρίζεστε χρόνια. Θα μπορούσατε να τους τηλεφωνήσετε, να συναντηθείτε, να τα πείτε. Είναι τόσο δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ βουλευτή και υπουργού;
Γ. Φλωρίδης: Πρώτον, απάντηση δεν έχουμε πάρει και θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα. Τα θέματα που θέσαμε πιστεύω ότι είναι σημαντικά και θα χρειαστεί κάποια σκέψη στην απάντηση.

Β. Χιώτης: Αν έρθει…
Γ. Φλωρίδης: Θα το δούμε.. Όσον αφορά το ζήτημα, του γιατί διαλέξαμε να στείλουμε μια επιστολή, ενώ πραγματικά γνωριζόμαστε με τους Υπουργούς και έχουμε και μια καλή φιλία, είναι γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε τον δημόσιο διάλογο. Θελήσαμε, δηλαδή, να συμβάλουμε στην μετατόπιση του διαλόγου και πιο συγκεκριμένα, στο θέμα της ανάπτυξης. Είναι αλήθεια ότι όλη η συζήτηση στην Ελλάδα εκ των πραγμάτων αφιερώνεται στα περιοριστικά ζητήματα, στα μέτρα για την αύξηση των εσόδων, για την περικοπή των δαπανών, απαραίτητα μεν αλλά ανεπαρκή δε. Το ζήτημα της ανάπτυξης, όταν τίθεται, τίθεται με τους παλιούς όρους. Αυτοί, δηλαδή, που λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί εννοούν ότι πρέπει να υπάρξει χρήμα στον κόσμο, εισόδημα, και το οποίο θα πάει στην κατανάλωση και επομένως να υπάρξει κίνηση στην οικονομία. Αυτό είναι το μοντέλο που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εμείς προτείναμε πολύ συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ν αντλήσουμε χρήματα από την ΕΕ και τα οποία πρέπει να διοχετευτούν στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή στην παρακίνηση των επιχειρήσεων να εκσυγχρονιστούν.

Ν. Παπαδόπουλος: Κύριε Φλωρίδη, απ’ ότι κατάλαβα κονδύλια του ΕΣΠΑ ζητήσατε πάλι..
Γ. Φλωρίδης: Η πρότασή μας στηρίζεται σε δύο πράγματα. Από το ΕΣΠΑ δικαιούμαστε κάποια χρήματα τα όποια έχει κατοχυρώσει η Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό, σε μια χρονιά όπως είναι το 2011 και το 2012 ενδεχομένως, όπου περιμένουμε ύφεση, δηλαδή καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας, να μπορέσεις να αυξήσεις το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Αν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξηθεί κατά δύο μονάδες, δηλαδή κατά 5 δις ευρώ, οι οικονομολόγοι λένε ότι η απόδοση στο ΑΕΠ είναι αμέσως διπλάσια. Αυτό σημαίνει ότι αν περιμένεις μια εφιαλτική ύφεση 4 μονάδες στην πραγματικότητα θα την μηδενίσεις. Θα δώσεις δηλαδή μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία. Αυτά δεν είναι μέτρα μιας οριστικής λύσης του προβλήματός μας. Αποτελούν όμως παρεμβάσεις οι οποίες κινητοποιούν την οικονομία με ένα διαφορετικό τρόπο.

Ν. Παπαδόπουλος: Φαντάζομαι ότι ο κύριος Παπακωνσταντίνου τα ξέρει αυτά, αλλά προτιμάει να τραβήξει τα λεφτά του ΕΣΠΑ σε μια προσπάθεια να καλύψει τη μαύρη τρύπα και τους στόχους που του έχει βάλει η Τρόικα ή όχι;
Γ. Φλωρίδης: Δεν ισχύει αυτό γιατί για να πάρουμε λεφτά για το ΕΣΠΑ πρέπει να βάλουμε σήμερα και τη δική μας συμμετοχή. Εμείς αυτό που προτείναμε είναι αυτό που ίσχυσε για δυο χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν έκανε χρήση, διότι δεν είχε σχέδια έτοιμα, να πάρουμε προκαταβολές χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Θα δείτε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ότι είναι σε ένα ποσό συγκεκριμένο. Αν πάνω σε αυτό προσθέσουμε 5 δις από το ΕΣΠΑ, χωρίς να βάλουμε τη δική μας συμμετοχή, η πολλαπλασιαστική του δυνατότητα στην ελληνική οικονομία θα είναι σημαντική. Προτείναμε, επίσης, με βάση την πρόταση που έκανε ο Επίτροπος Μπαρνιέ αλλά και ο κύριος Μπαρόζο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και προετοιμάζεται  για την έκδοση ενός ειδικού ομολόγου αναπτυξιακών έργων, να προετοιμαστεί η Ελλάδα για αυτό το ενδεχόμενο, έτσι ώστε όταν αυτό βγει, να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα είναι μάλλον και αυτή που θα τα χρηματοδοτήσει. Αυτές είναι κινήσεις οι οποίες θέλουν προετοιμασία και οι οποίες μπορούν να ρυθμίσουν μια χειμαζόμενη ελληνική οικονομία  στον κλάδο της ανάπτυξης, αλλά με την έννοια της παραγωγικής δραστηριότητας και όχι της κατανάλωσης.

Ν. Παπαδόπουλος: Έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν δυο ομάδες υπουργών στην κυβέρνηση. Κάποιοι οι οποίοι ακολουθούν κατά γράμμα το μνημόνιο, είναι «σπασίκλες» ας πούμε του μνημονίου, και άλλοι που προσπαθούν να περιγράψουν τις διατάξεις, λέγοντας ότι κάνουν «αντίσταση». Έχετε και εσείς αυτήν την αίσθηση;
Γ. Φλωρίδης:  Κύριε Παπαδόπουλε, έχω γράψει και έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ανορθωτικό πρόγραμμα το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το μνημόνιο. Το μνημόνιο θα μπορούσε να είναι ένα τμήμα ενός ανορθωτικού σχεδίου για την χώρα. Και έχω πει επίσης ότι οι λεγόμενες «φιλολαϊκές» πολιτικές, ή οι πολιτικές κάποιων που θέλουν να εμφανίζονται ως «φίλοι» του λαού, μάλλον είναι εκτός εποχής και εκτός κλίματος. Το ζήτημα, έχω πει πολλές φορές, δεν είναι να παρακάμψουμε το μνημόνιο. Το ζήτημα είναι να το υπερβούμε. Από την ώρα που συμφωνούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανασυγκρότηση και πρέπει να ξαναφτιάξουμε την χώρα μας από την αρχή, διορθώνοντας όλες αυτές τις μεγάλες στρεβλώσεις που έχει, πρέπει να υπηρετήσουμε ένα πρόγραμμα πολύ μεγαλύτερο και πολύ ευρύτερο του Μνημονίου. Αν πρέπει να φτιάξουμε τις συγκοινωνίες ή την παιδεία ή την υγεία ή το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα ή το κράτος μας, το οποίο είναι γραφειοκρατικό και ληστεύει μέσα από την διαφορά, δεν πρέπει να μας το πει κανένα μνημόνιο. Πρέπει και οφείλουμε να τα κάνουμε αυτά μόνοι μας και να κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτό. Το θέμα δεν είναι απλώς διάσωση της Ελλάδας. Είναι ανασυγκρότηση της Ελλάδας έτσι ώστε να φτιαχτεί με καινούρια χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει να σταθεί μέσα στην ευρωπαϊκή ομάδα.