Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 3:53:20 πμ
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 09:47

Γιώργος Φλωρίδης : Αγωνία για να πάνε τα πράγματα καλύτερα

floridis


Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM 97.8 και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου έδωσε ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, τονίζοντας:
Ν. Χατζηνικολάου: Δύο φορές το τελευταίο διάστημα ακούσαμε μετ’ επιτάσεως το όνομά σας, και τις δύο φορές δεν είδαμε αποτέλεσμα. Την πρώτη φορά το ακούσαμε έντονα στον ανασχηματισμό, μάλιστα υπήρξαν διαρροές ότι σας προτάθηκε να μπείτε στην κυβέρνηση και δε μπήκατε, και τη δεύτερη φορά το ακούσαμε μετ’  επιτάσεως για μια θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Πάλι όμως δεν τελεσφόρησε αυτή η φημολογία. Τι συνέβη;
Γ. Φλωρίδης: Κύριε Χατζηνικολάου η συζήτηση για αξιώματα αυτήν την περίοδο δε νομίζω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον για τον κόσμο.

Ν. Χατζηνικολάου: Έχει ενδιαφέρον όταν έμπειροι πολιτικοί και με μεγάλη διαδρομή μπαίνουν στην κυβέρνηση.  Δηλαδή για μένα, παράδειγμα λέω τώρα, το ότι μπήκε ο Σκανδαλίδης στην κυβέρνηση, που είναι ένα έμπειρο στέλεχος, σε μια περίοδο κρίσης είναι θετικό. Το να μπαίνατε εσείς στην κυβέρνηση, που είστε ένα έμπειρο στέλεχος, σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, μας δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια σε εμάς τους πολίτες.
Γ. Φλωρίδης: Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Θέλω να διευκρινίσω όμως ότι σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει η χώρα «στρατεύθηκα» από την αρχή ώστε να βγούμε από αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω δε ότι δυνατότητες προσφοράς υπάρχουν από όπου και αν είσαι. Πολιτική κάνουμε και το Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, είναι ο πιο σημαντικός χώρος για να βοηθήσει κάποιος με τις παρεμβάσεις του, με τις απόψεις του, με τις τοποθετήσεις του αυτήν την υπόθεση. Με αυτήν την έννοια είπα πριν ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση για τα αξιώματα. Στο κάτω-κάτω δε μπορούν να έχουν όλοι αξιώματα. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ αξιώματα, με την έννοια ότι δεν τα κυνήγησα ποτέ. Μετείχα παλαιότερα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο, και τώρα από τη θέση του βουλευτή με την εμπειρία που έχει μαζευτεί όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω ότι κάνω μια προσπάθεια και μπορώ να βοηθήσω.

Ν. Χατζηνικολάου: Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση που μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση  αλλά εμένα έχει κολλήσει στο μυαλό μου από εχθές το βράδυ που ακούσαμε αυτήν την είδηση, ότι ίσως η κυβέρνηση κινείται με λάθος τρόπο στο θέμα των ξένων επενδύσεων. Θέλω να πω οι ξένες επενδύσεις δεν είναι θέμα δημοσίων σχέσεων να φάμε δυο φορές με δυο προύχοντες μια άλλης χώρας ή να τους χτυπήσουμε την πλάτη και να δημιουργήσουμε μια θερμή-καλή σχέση. Είναι ένα θέμα συνολικού πλαισίου, οικονομικού και επιχειρηματικού, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα ελκυστική. Έτσι δεν είναι;
Γ. Φλωρίδης: Θέλω να τονίσω περισσότερο αυτό που είπατε στο τέλος. Οι ξένοι ή οι εγχώριοι επενδυτές, οι «υποψήφιοι» επενδυτές ας το πω έτσι, θα ενδιαφερθούν πραγματικά να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα,  αν νοιώσουν ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο που τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα και είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα αυτής της περιόδου που διανύουμε.  Δηλαδή, η Ελλάδα θα βοηθηθεί να βγει από αυτήν την φοβερή κρίση, αν μεταξύ των άλλων, καταφέρει να απαλλάξει τους επενδυτές από ένα τεράστιο βραχνά που λέγεται γραφειοκρατία  και διαφθορά. Από μια απίστευτη ταλαιπωρία, που κάποιος για να κάνει τη πιο μικρή ή την πιο μεγάλη επένδυση, πρέπει να κάνει 6 με 7 χρόνια, να πληρώσει και να ξαναπληρώσει, να «λαδώσει» και να «ξαναλαδώσει», να ταλαιπωρηθεί, να τυραννηθεί και στο τέλος ή θα εγκαταλείψει την προσπάθεια απογοητευμένος όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ή κάποιοι «ήρωες» φτάνουν μέχρι το τέλος. Άρα λοιπόν το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο.

Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα όταν εσείς, βουλευτής και πρώην Υπουργός, λέτε δημόσια ότι χρειάζεται κανείς να λαδώσει και να ξαναλαδώσει στο ελληνικό δημόσιο, φαντάζομαι πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.
Γ. Φλωρίδης:  Είναι πάρα πολύ άσχημα και τα λέω με τα λόγου γνώσεως κύριε Χατζηνικολάου. Είμαστε κάποιοι που διαχρονικά κάναμε συστηματικές προσπάθειες να βοηθήσουμε, από όποια θέση και αν ήμασταν, έτσι ώστε αυτά τα φαινόμενα να περιοριστούν, να εξαλειφθούν. Κάποιες φορές αυτή η μάχη φαινόταν να κερδίζεται, κάποιες φορές η μάχη χανόταν.  Η ουσία είναι ότι σήμερα η Ελλάδα έχει ακριβώς αυτήν την εικόνα και δεν είναι τυχαίο ότι κατατάσσεται τόσο χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη στα θέματα διαφθοράς. Οι ξένοι επενδυτές όταν πρόκειται να βάλουν τα λεφτά τους δεν τα βάζουν για να κάνουν αγαθοεργίες. Έχουν ένα σκοπό. Ο σκοπός είναι να κάνουν μια επένδυση και να κερδίσουν. Η επένδυση εφόσον είναι σωστή βοηθάει και την χώρα στην οποία γίνεται διότι απασχολείται κόσμος, υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, υπάρχει οικονομικός κύκλος, υπάρχουν έσοδα στο κράτος, υπάρχει δηλαδή μια συνολικότερη ωφέλεια. Αυτοί λοιπόν που είναι να βάλουν τα λεφτά τους θα κοιτάξουν αν το περιβάλλον είναι στοιχειωδώς καλό για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Ένα παράδειγμα, από την εμπειρία που αποκτώ από τους ανθρώπους που συναντώ, είναι οι  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έξι χρόνια για να φτιάξουν ένα μικρό υδροηλεκτρικό. Ένα μικρό υδροηλεκτρικό είναι ένας παλιός νερόμυλος με σύγχρονη τεχνολογία, που προσφέρει δουλειά στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας γιατί είναι πάνω στα βουνά, σε χαράδρες, σε χωριά ορεινά κλπ. Έξι με εφτά χρόνια! Εδώ οι παρεμβάσεις πρέπει, κατά την άποψή μου, να είναι δραστικές. Και ο λόγος που αυτό το διάστημα ή τον τελευταίο καιρό θέτομαι επί τάσεως, όσον αφορά στο ζήτημα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, είναι αυτός: ότι η κυβέρνηση αν δεν αυξήσει την πολιτική της αποτελεσματικότητα στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει προφανώς θα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε καινούρια εμπόδια.

Ν. Χατζηνικολάου: Αισθάνεστε ότι έχει μείνει πίσω το κυβερνητικό έργο..
Γ. Φλωρίδης: Αισθάνομαι ότι τα πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει δεν έχουν γίνει, και επίσης αισθάνομαι ότι πράγματα που μπορούν και τώρα να γίνουν δεν τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής επεξεργασίας για να μπορούν να παράξουν γρήγορα αποτελέσματα.

Ν. Χατζηνικολάου: Δηλαδή αν σας καλούσε αύριο το πρωί στο γραφείο του ο Πρωθυπουργός να πιείτε έναν καφέ και να του πείτε δυο απόψεις για το πώς πρέπει να επιταχυνθεί και να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο, πού θα εστιάζατε;
Γ. Φλωρίδης: Επαναλαμβάνω ότι το πλαίσιο, το πρόγραμμα είναι συνολικό. Δεν αφορά μόνο έναν τομέα. Στην Οικονομία θα έλεγα ότι πρέπει να υπάρξει μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του τομέα των εσόδων, διότι από εκεί θα προέλθουν οι δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν όλες οι επενδυτικές προσπάθειες στην Ελλάδα και από την άλλη μεριά, να πειστούμε πια και εμείς, ότι περιθώρια να θίξουμε άλλο μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια να σταματήσουμε τη λεηλασία των δημοσίων οργανισμών όπου ξοδεύονται δισεκατομμύρια. Να τελειώνουμε με το ζήτημα της λεηλασίας των ταμείων υγείας και των κλάδων υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων, και να τελειώσουμε και με τη λεηλασία του ΕΣΥ. Αν αθροίσει κανένας τα 10-11 δις του ΟΣΕ και τα 7 δις της Υγείας, για τις οφειλές μιλάω, αντιλαμβάνεται κανένας για πόσο τεράστια ποσά μιλάμε.

Ν. Χατζηνικολάου: Κραυγή αγωνίας ακούω κύριε Υπουργέ.
Γ. Φλωρίδης: Κραυγή αγωνίας με την έννοια ενός δημιουργικού άγχους κύριε Χατζηνικολάου. Όχι απλώς μιας κριτικής στα πράγματα. Όλοι αυτοί που σήμερα μιλάνε, στο επίπεδο του κοινοβουλίου ή οπουδήποτε αλλού, βγάζουν μια κραυγή η οποία εμπεριέχει πρώτον την αγωνία για το πού θα πάμε και ταυτόχρονα μια πρόταση για το πώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.a