Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 3:07:50 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 09:11

Η Αναστασία Κοτανίδου από το Χωρύγι Κιλκίς Υπουργός Υγείας

Το Κιλκίς δεν απουσιάζει ακόμη και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, με την πολύ έμπειρη και ικανή Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εντατικολόγος, που κατάγεται από το Χωρύγι, να αναλαμβάνει υπουργός Υγείας.

 

Η κα Κοτανίδου έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τις συνεχείς, έγκυρες και ψύχραιμες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις της, γεγονός που εκτιμήθηκε και από την κυβέρνηση, ενώ σήμερα έρχεται η επιβράβευσή της με την ανάθεση του υπουργείου Υγείας στα έμπειρα χέρια της.

Για την υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρμά, όπως καταγράφεται, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα κρίσιμα εθνικής σημασίας υπουργεία των Εξωτερικών και της Αμυνας, όπου αναλαμβάνουν το πρώτο ο έμπειρος διπλωμάτης με θητεία στην Ουάσιγκτον και στην Ε.Ε. Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ το Αμυνας ο έμπειρος πρώην υφυπουργός Αμυνας και πρώην Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Στο επίσης κρίσιμο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λόγω των πυρκαγιών που απειλούν κάθε θέρος, υπουργός αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ώστε το υπουργείο να έχει συνέχεια, καθώς γνωρίζει όλα τα θέματα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ένα άλλο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Χαράλαμπος Λαλούσης, τέως Α/ΓΕΣ.

Εν συνόλω η λογική με την οποία στελεχώθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι οι νέοι υπηρεσιακοί υπουργοί να έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο που αναλαμβάνουν. Χαρακτηριστικά, ο νέος υπουργός Παιδείας είναι ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού το αναλαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης.

Μία ξεχωριστή κατηγορία είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης. Το πόστο δεν χαρακτηρίζεται τυχαία κρίσιμο καθώς, όπως έγραψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, «εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του Ελλάδα 2.0», κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα που απαιτεί έναν άνθρωπο με εμπειρία, όπως ο κ. Πελαγίδης. Ακόμα ο πρωθυπουργός, στην ίδια επιστολή ενημερώνει πως για τον Ιούνιο προγραμματίζονται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των ελληνικών Αρχών, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, με τα αντίστοιχα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM), στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μετα-προγραμματικής εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ορκίστηκε χθες υπηρεσιακός πρωθυπουργός ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. [INTIME NEWS]

Επίσης, νέα υπουργός Ανάπτυξης αναλαμβάνει η κ. Ελένη Λουρή-Δενδρινού, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Ερευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τέλος, υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο Βασίλειoς Σκoυρής, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 έως τις 7 Οκτωβρίου 2015 πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Εχει θητεύσει άλλες δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα είναι ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

 

Η κα Κοτανίδου

Μια σημαντική προσωπικότητα από το χώρο της Ιατρικής, η κ. Αναστασία Κοτανίδου, αναλαμβάνει υπουργός Υγείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, Ι. Σαρμά.

Είχε αναλάβει Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα ήταν ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η κ. Κοτανίδου είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.

Η Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, με γονείς από το Χωρύγι Κιλκίς. Έζησε εκεί μέχρι τα 24 της, όταν και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήρθε οικογενειακώς στην Ελλάδα. Είχε ήδη παντρευτεί και αποκτήσει την κόρη της, Γαβριέλα.

Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σήμερα είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.