Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:51:51 μμ
Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 13:47

Η απαξίωση της πολιτικής εγκυμονεί κινδύνους για όλους

georgantas


Τηλεοπτική παρουσία στο τηλεοπτικό σταθμό Κεντρικής Μακεδονίας Europe1είχε ο κιλκισιώτης δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Γεωργαντάς, εκφράζοντας ενδιαφέρουσες απόψεις. Η συνέντευξη δόθηκε στην Εκπομπή «Καλησπέρα στον αέρα» και στους δημοσιογράφους Γεωργία Σαδανά και Κώστα Στεφανίδη, με τον κ. Γεωργαντά να δηλώνει:
«Η απαξίωση της πολιτικής εγκυμονεί κινδύνους για όλους. Δεν πρέπει να απαξιωθεί η πολιτική. Απαξίωση στην πρόσφατη πολιτική όχι στην ίδια την πολιτική.
Οι πολιτικοί που γίνονται η αιτία να απαξιώνεται η πολιτική στη συνείδηση του κόσμου θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί. Τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να απαξιώνονται, όχι η πολιτική. Εάν απαξιώσουμε την πολιτική πιο δυσάρεστα πράγματα μπορούν να συμβούν και όχι καλύτερα. Έχω κάνει την εσωτερική διεργασία η οποία απαιτείται έτσι ώστε να μπορώ να αντιμετωπίσω την καχυποψία ή την άρνηση που μπορεί να συναντήσει κάποιος.
Προσωπικά εάν και δεν έχω μερίδιο ευθύνης οφείλω να ακούσω όλα τα παράπονα. Θεωρώ ότι είναι μία καλή συγκυρία για όσους νέους θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική γιατί είναι αυτή η στιγμή που τους χρειάζεται ο κόσμος και η πολιτική ώστε να προσπαθήσουν ανατροπές προς το βέλτιστο και να μην απογοητευτούν από τη σημερινή κατάσταση».

Σε σχέση με την παρουσία ευρωπαϊκών και διεθνών ελεγκτών στην Ελλάδα Ε.Ε. – Κ.Ε.Τ. – Δ.Ν.Τ.:
«Έχει αρχίσει και διαμορφώνεται μια αρνητική ψυχολογία στον κόσμο όχι τυχαία αλλά εξαιτίας της κατάστασης που τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε και να συνειδητοποιούμε. Το απογοητευτικό είναι ότι δεν βλέπω αυτή τη στιγμή κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία που να δώσει ένα φως στο σκοτάδι που μαζεύεται πάνω από την Ελλάδα.
Συμφωνώ να διαπιστώσουμε τα πράγματα να κάνουμε την κριτική και την αυτοκριτική μας αλλά να δοθεί μία νέα ώθηση ώστε να ξεπεράσουμε τη σημερινή κατάσταση την οποία και άλλες χώρες αντιμετώπισαν και την ξεπέρασαν. Ένα τέτοιο έναυσμα θα πρέπει να δοθεί από τους ηγέτες μας που κυβερνούν. Δυστυχώς δεν το έχω διαπιστώσει μέχρι σήμερα και εύχομαι παρ’ όλο το ότι δεν ανήκω στον κυβερνητικό πολιτικό χώρο να το δούμε διότι αλλιώς τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα και ίσως μη αναστρέψιμα.
Από τη στιγμή που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ άρχισε να διαφαίνεται ως μονόδρομος το Δ.Ν.Τ. και σήμερα οδηγούμαστε σε κάτι αντικειμενικά τελείως αρνητικό. Προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. η οποία δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί. Είναι το έσχατο μέσο ενός κράτους για να μπορέσει να αποφύγει την παύση πληρωμών του. Δεν είναι ένας απλός δανεισμός, είναι ένας δανεισμός που γίνεται με σκληρότατους όρους οι οποίοι δεν κατευθύνονται προς τους πραγματικούς υπεύθυνους που δημιούργησαν την σημερινή κατάσταση όπως φοροφυγάδες κλπ. αλλά θα κατευθυνθεί στα «εύκολα θύματα» όπως τους εργαζόμενους, στους δημοσίους υπαλλήλους μέσω αναγκαίων πλέον περικοπών κλπ. Βλέπω να καταργούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων μέσα από τους όρους που επιβάλλει το Δ.Ν.Τ.»

Σε σχέση με το κράτος:
«Ανδρώθηκε ή καλύτερα μεγάλωσε επί ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του ’85 ουσιαστικά διπλασιάστηκε το Δημόσιο. Το όνειρο του κάθε έλληνα να γίνει δημόσιος υπάλληλος εμφανίστηκε την περίοδο αυτή. Όταν σε μία χώρα το όνειρο των νέων είναι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι αυτή η χώρα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. που ακολούθησαν προσπάθησαν να περιορίσουν το Δημόσιο.
Οι στρατιές των συμβασιούχων δεν έχουν δημιουργηθεί από τη Ν.Δ. η ευθύνη της οποίας είναι ότι δεν έκανε κάτι για να συμμαζέψει το Δημόσιο. Η κουβέντα του Κ. Καραμανλή για επανίδρυση του κράτους ήτανε κάτι που το ήθελε ο κόσμος πράγμα το οποίο δεν το τόλμησε. Φταίει ότι δεν είχε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό είναι μία μικρή δικαιολογία. Έπρεπε να ήταν πιο τολμηρός. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες ενός συστήματος το οποίο λειτούργησε για τριάντα έτη.
Είναι απλοϊκό και αφελές να υποστηρίζουμε ότι για τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας ευθύνεται η διακυβέρνηση των τελευταίων 5,5 ετών της Ν.Δ. Η Ν.Δ. παρ’ όλη την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν άφησε τα μεγέθη να ξεφύγουν από τα γνωστά για την Ελλάδα και μπορούσε να έχει δανεισμό σε επιτρεπτά επίπεδα.
Τώρα η κρίση ελλείμματος που ήταν γνωστή και κοινή για όλη την Ευρώπη έγινε κρίση δανεισμού μοναδική για την Ελλάδα με παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς. Θα πρέπει όλα τα Κόμματα αλλά κυρίως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσουμε τι πρέπει τελικά να γίνει με το Δημόσιο. Προσωπικά είμαι υπέρ της άρσης της μονιμότητας τουλάχιστον για τους νεοπροσληφθέντες και τους συμβασιούχους στην πλειοψηφία των Δημόσιων Υπηρεσιών.
Κρατάω επιφύλαξη, μακάρι να διαψευστώ, εάν στις 19 Μαΐου για την κάλυψη των δις που πρέπει να καταβάλουμε. Η εξάρτησή μας από Ευρ. Ένωση και Δ.Ν.Τ. δηλαδή Αμερική δεν θα επιτρέπει αυτονομία πολιτικών κινήσεων για την Ελλάδα που είναι το χειρότερο απ’ όλα.»