Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 11:06:15 πμ
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 19:16

Κ. Κιλτίδης : «Να παραιτηθεί η κ. Μπατζελή»

kiltidis


Την παραίτηση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μπατζελή, ζήτησε από το βήμα της βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Κιλκίς Κωνσταντίνος Κιλτίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του Β’ θερινού τμήματος του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ.
Στην πρώτη συνεδρίαση για την συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, ο κ. Κιλτίδης, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, νομίζω ότι μετά το πρώτο νομοσχέδιο που παρουσιάσατε και ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, περί του Μητρώου, χωρίς στρατηγική στόχευση, έρχεται και ένα δεύτερο νομοσχέδιο. Και φοβούμαι ότι από την κεκτημένη ταχύτητα πολλών Υπουργείων, να φέρουν κάποιο νομοσχέδιο, πιθανόν ενόψει πιθανού ανασχηματισμού, εσείς προβαίνετε σε κάτι το οποίο θα σημαδεύσει τη ζωή σας. Και πιστεύω ότι δεν σας ταίριαζε, διότι στην κυριολεξία προδίδετε την ελληνική γεωργία και την ελληνική ύπαιθρο. Η λέξη και το ρήμα  «προδίδω», έχει την απόλυτη σημασιολογική του ερμηνεία σε αυτό το νομοσχέδιο. Τι λέει το ρήμα «προδίδω»; Δίδω εκ των προτέρων. Ε, λοιπόν, εκ των προτέρων ενοχοποιείτε και καταστρέφετε την ελληνική γεωργία, στον βασικότερο πυλώνα. Από τότε που υπάρχει οργανωμένη κοινωνία και ο πλανήτης αυτός, η γεωργία είναι εκτεθειμένη εις τους φυσικούς κινδύνους και είναι απαραίτητος πυλώνας η ασφάλιση.
Η γεωργία, αγαπητοί συνάδελφοι, από τότε που υπάρχει, επιδοτείται και ο εν γένει γεωργοδιατροφικός τομέας είναι ο μόνος που όταν ενισχύεται ευθέως με κρατική ενίσχυση, επιστρέφει στο κράτος και στην κοινωνία το 70%.  Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει φοβία στην κρατική ενίσχυση του γεωργοδιατροφικού τομέα.
Χρωστάω και μια ιστορική απάντηση. Ούτως ή άλλως το είχα σημειώσει και ας μην βρισκόταν εδώ ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής. Για κάτι που είμαι υπερήφανος και υπηρέτησα 2 χρόνια, την ελληνική πολιτεία ήταν ο ΕΛΓΑ. Και αν έγιναν κάποιες άστοχες παρεμβάσεις, και αν έγιναν κάποιες σκόπιμες ενέργειες κάποιων, ας λογοδοτήσουν όσον αφορά τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις, κυρία Υπουργέ.
Υπάρχουν πολλές αστοχίες, κυρία Υπουργέ. Στην Επιτροπή σάς είπα κάτι: Εκτός από τον ΕΛΓΑ, ήμουν υπερήφανος γιατί συμμετείχα με σθένος ως Υφυπουργός βέβαια -όχι ως Υπουργός- στην προσπάθεια που κάναμε για την αναδιάταξη βάσει του Κανονισμού 1120/09 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για περαιτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους και μου απαντήσατε τότε ότι το απαγόρευε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταθέτω, λοιπόν, τα σχετικά έγγραφα για τα Πρακτικά. Στις 31/7/2009 υπογράφει ο κ. Αυγουλάς, ο εντεταλμένος Γενικός Γραμματέας την πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης, που όφειλε να απαντήσει μέχρι 1/8/2009 και λέμε ότι προτείνουμε περί τα 80 εκατομμύρια από τις κοινοτικές ενισχύσεις, με κρατική συμμετοχή και αύξηση των ασφαλιστικών κινδύνων για το μέλλον.
Και εσείς έρχεστε στις 19 Ιανουαρίου- υπογράφει η αρμόδια Γραμματέας, η κα Μπαζιώτη, προφανώς με την δική σας εντολή- και λέτε εδώ χαρακτηριστικά, κυρία Υπουργέ, ότι το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται. Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα; Βάσει ποίας λογικής πήρατε εσείς αυτήν την ευθύνη και έρχεστε αυτή τη στιγμή να μας πείτε ότι το ελληνικό δημόσιο τάχα, δεν θα μπορέσει να δώσει τίποτα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση το απαγορεύει. Εγώ, τα καταθέτω για τα Πρακτικά, γιατί η ιστορία μιλάει πάντοτε ακόμα και αν  σιωπούνε κάποιοι.»
Ο κ. Κιλτίδης πήρε το λόγο και στη δεύτερη συνεδρίαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου κατ’ άρθρον και στην ομιλία του ανέφερε και τα παρακάτω:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, ειλικρινά στην ομιλία μου επί της αρχής –και το ομολογώ σήμερα- από λόγους στην κυριολεξία πολιτικής ευγένειας, δεν ζήτησα την παραίτηση της Υπουργού, όχι ότι θα το επετύγχανα. Και το λέω αυτό σαν ακρότατη πολιτική συμπεριφορά εντός ορίων ευπρεπείας μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι η κυρία Υπουργός, εκτός από το νομοθέτημα, το γραπτό κείμενο, προσπάθησε με τις παρεμβάσεις της να πείσει διαστρέφοντας τη νοημοσύνη του μέσου πολίτη. Η επιχειρηματολογία της εκφεύγει –πιστεύω- του λογικού πλαισίου εκείνου που πρέπει να γίνονται οι συζητήσεις εδώ μέσα. Και τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι υποχρεωμένος, όμως, να επαναφέρω στη συζήτηση αυτή επί των άρθρων αποσπασματικά τα συγκεκριμένα  θέματα. Καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ. Είναι διαστροφή της νοημοσύνης να ισχυρίζεται κάποιος ότι ένας οργανισμός θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, όταν εκ του νόμου θα υποχρεούται να έχει ισοσκελισμένο ισολογισμό. Αντιληφθείτε, δηλαδή, για να καταλάβετε το μέγεθος της διαστροφής, έναν οργανισμό που παρέχει νερό, να ζητάει ισοσκελισμό και να μη δίνει νερό στον πολίτη. Περί αυτού πρόκειται όταν ομιλούμε για κοινωνικό χαρακτήρα οργανισμού.
Επομένως, μη βάζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση προπέτασμα αντικοινωνικών συμπεριφορών ή αδυναμιών. Ας ομολογήσουμε ότι δεν μπορούμε γιατί η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει και ελάτε όλοι μαζί να συνεργαστούμε, να δούμε τι αποτέλεσμα θα φέρουμε.
Ο ΕΛΓΑ, αγαπητοί συνάδελφοι, βρίσκεται και υπάρχει γιατί εισφέρουν οι αγρότες. Έτσι όπως το λέτε εσείς, κύριε Υπουργέ, πείτε μου πόσα δίνετε εσείς στον ΕΛΓΑ και γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθορίζεται από το κράτος; Πείτε μου ποιος έχει το δικαίωμα αυτό; Ποιος διαστρέφει τη λογική των ανθρώπων; Τα χρήματα όλα είναι των αγροτών. Άρα και η διοίκηση πρέπει να πάει στους αγρότες. Η πλειοψηφία τουλάχιστον και η παρέμβαση του κράτους να είναι μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, τέτοια για να ορθολογικοποιεί τις συμπεριφορές του ή να βλέπει τις παρεκτροπές.
Έτσι, λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις, ειλικρινά λυπάμαι, που σε αυτό το τόσο ευαίσθητο σημείο, σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη, αν το θέλετε, κοινωνική ομάδα, η οποία είναι η πλέον εκτεθειμένη, λυπάμαι που κάποιοι ακόμα δεν έχουν κατανοήσει αρχέγονες αλήθειες σε αυτή τη ζωή. Ότι η γεωργία ανά τον κόσμο, από τότε που υπάρχει ιστορικά στον πλανήτη, επιδοτείται και ενισχύεται, από την Αμερική μέχρι την πάλαι ποτέ κομμουνιστική Ρωσία. Και αυτό πρέπει να το μάθουν καλά και οι Έλληνες πολίτες, αλλά φοβούμαι προπάντων οι Έλληνες πολιτικοί.»