Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 12:07:43 πμ
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 22:02

Κατάρρευση Παθολογικής Κλινικής: Ο λαός του Κιλκίς να διεκδικήσει τη σωτηρία του Νοσοκομείου του

Την κατάρρευση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα, παρουσίασαν -με τα πιο μελανά χρώματα- γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου στη σύσκεψη παραγόντων και φορέων που οργάνωσαν. το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024.

 

Η ίδια σύσκεψη είχε οργανωθεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μετά από επτά μήνες, τα προβλήματα όχι μόνο δεν βρήκαν τη λύση τους από τη διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Η Παθολογική Κλινική, η καρδιά του Νοσοκομείου, έχει ήδη καταρρεύσει, όπως αναλυτικά περιγράψαμε σε χθεσινό ρεπορτάζ μας, με το υπόμνημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (ΕΝΙΚ) και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Μόνη λύση, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, είναι οι φορείς και οι πολίτες του Κιλκίς να απαιτήσουν οργανωμένα και δυναμικά τη σωτηρία του δικού τους Νοσοκομείου, με ένα μαζικό συλλαλητήριο, να βγουν στους δρόμους διεκδικώντας άμεσες λύσεις για το δικό τους υγειονομικό σύστημα και των δυο νοσοκομείων του νομού και των Κέντρων Υγείας του.

Αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων του Νοσοκομείου Κιλκίς έκαναν οι δυο πρόεδροι των συνδικαλιστικών φορέων, που συγκάλεσαν και τη σύσκεψη, από την ΕΝΙΚ ο Θεόδωρος Αποστολίδης και από το Σωματείο ο Πασχάλης Μασούρας.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, στο πλευρό των εργαζομένων για τη σωτηρία του Νοσοκομείου Κιλκίς βρέθηκαν: Πέτρος Παππάς βουλευτής Κιλκίς του Σύριζα, Κώστας Τσαουσίδης στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς. Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, οι δήμαρχοι Κιλκίς και Παιονίας και ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ απέστειλαν στη σύσκεψη εκπροσώπους τους.

Αίσθηση προκάλεσαν και είχαν ιδιαίτερη σημασία οι τοποθετήσεις γιατρών του Νοσοκομείου: Ο Σταύρος Μαυρουδής παθολόγος του Κ.Υ. Δροσάτου που μετακινήθηκε στην Παθολογική, η Διαμαντούλα Κωφίδου διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος, ο Θανάσης Γιακαμόζης παθολόγος του Τμήματος Αιμοδοσίας που μετακινήθηκε στην Παθολογική και ο Δημήτρης Κοσμίδης γεν. γραμματέας της ΕΝΙΚ.

Στο πλευρό των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς βρέθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γουμένισσας Στέλλα Γιαννακοπούλου, αλλά και συνδικαλιστές από νοσοκομεία γειτονικών νομών, Πέτρος Κετικίδης σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Τζελέπης σύμβουλος ΑΔΕΔΥ-Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Αναστασία Πολίτου σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ-ΑΧΕΠΑ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ-Ψυχιατρείο Σταυρούπολης και Γιάννης Αγοραστός πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σερρών-σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ.

 

ΕΝΙΚ: Προβλήματα λειτουργίας

«Με συντομία θα θέλαμε να  καταθέσουμε τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό σε ιατρικό προσωπικό για να εξάγετε τα συμπεράσματά σας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς σήμερα υπηρετούν τέσσερις κατηγορίες ιατρών. Αυτές είναι οι εξής: οι ειδικευόμενοι που είναι ασκούμενοι, οι μόνιμοι ειδικευμένοι, οι επικουρικοί ειδικευμένοι που υπηρετούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και οι μετακινούμενοι ειδικευμένοι από άλλους φορείς.

Αναλυτικότερα η κατάσταση είναι η εξής:

 α) Στην κατηγορία των ειδικευόμενων ιατρών οι θέσεις είναι 49 και υπηρετούν 45 ιατροί,  ενώ οι 8 από αυτούς  είναι σε παράταση (δηλαδή ενώ έχει λήξει η θητεία τους αυτοί παραμένουν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες του Νοσοκομείου), άρα κενές θέσεις είναι 12 δηλαδή  σε ποσοστό 24,5%.

β) Στην κατηγορία του μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού  οι θέσεις είναι 87  και υπηρετούν 50 ιατροί, άρα κενές θέσεις είναι οι 37 δηλαδή σε ποσοστό 42,5%.

γ) Για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες χρησιμοποιούνται οι επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Λόγω των αυξημένων αναγκών ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνονταν χρόνο με τον χρόνο, φθάνοντας σήμερα να υπηρετούν 9 επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί.

δ) Επειδή όμως  και πάλι δεν επαρκούν οι ιατροί,  χρησιμοποιούνται και ιατροί με μετακίνηση από άλλους φορείς που είναι συνολικά 15.

ε)  Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται περιοδικά μέχρι και  σήμερα μετακινούμενοι ιατροί από άλλες υγειονομικές δομές και ιδιώτες ιατροί μόνο για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του Νοσοκομείου, περίπου 10.

Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου μας.

Παρά τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ισχύει το εξής οξύμωρο το Νοσοκομείο μας μετακινεί σταθερά 2 ιατρούς σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και 1 με περιοδική μετακίνηση για μία ημέρα την εβδομάδα σε Κέντρο Υγείας.

Η χώρα, ολόκληρος ο κόσμος αλλά και ο νομός μας  βίωσε τραγικά την ιογενή πανδημία.  Μετά την πανδημία δημιουργήθηκαν  νέες ανάγκες στην υγεία για λειτουργία ειδικών ιατρείων, τακτικών και επειγόντων, αλλά και νέων κλινικών δοκιμών για τη νοσηλεία, τη διερεύνηση και τη θεραπεία  αυτών των ασθενών. Εμείς αντί να εκμεταλλευτούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση  προς όφελος της ενδυνάμωσης σε έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου μας και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, παραμείναμε ουραγοί παρακολουθώντας απλώς τις εξελίξεις.   Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω εργασιακή επιβάρυνση του ήδη μειωμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού όλοι χρησιμοποιούνταν παντού και όπου υπήρχαν ανάγκες.

Η εξεύρεση ιατρών για την κάλυψη των αναγκών  (με συμβασιούχους) είναι δυσχερής, γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Επίσης οι νέοι ιατροί έχουν επιλέξει το δρόμο του εξωτερικού, οπότε δεν υπάρχουν και  ειδικευόμενοι ιατροί σε αναμονή, όπως συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι  βιώνουμε τα χρόνια  που δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ιατροί και για τις μόνιμες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στο Ε.Σ.Υ..

Κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 3 με 4 ιατροί από το Νοσοκομείο μας, οι οποίοι  δεν αναπληρώνονται ή αναπληρώνονται σε μικρότερες βαθμίδες ελάχιστοι από αυτούς. Δεν θα σας αναφέρω και τους συναδέλφους που ασθενούν και θα πρέπει να είναι σε ανάρρωση.

Το έχουμε επισημάνει εδώ και 15 χρόνια ότι οι εμβαλωματικές λύσεις των επικουρικών ειδικευμένων ιατρών και των μετακινούμενων ειδικευμένων ιατρών δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα μεταθέτουν χρονικά. Ριζική λύση είναι η πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων ιατρών για να καλυφθούν οι ανάγκες στο Νοσοκομείο μας. Οι ανάγκες  συνεχώς αυξάνονται, ενώ ο αριθμός των μόνιμων ειδικευμένων ιατρών συνεχώς μειώνεται, σχήμα οξύμωρο. Ακόμη περιμένουμε το διορισμό παθολόγου, νευρολόγου, παθολογοανατόμου, δερματολόγου, γναθοχειρουργού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Παθολογική Κλινική και η Κλινική των ασθενών με ιογενή λοίμωξη που μέχρι σήμερα λειτουργεί με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες 2 μόνιμων ειδικευμένων παθολόγων. Εδώ και ένα μήνα  η γιατρός της κλινικής κινδυνεύει να είναι 1 αφού υπέβαλλε αίτηση παραίτησης ο  νέος επιμελητής  της κλινικής. Η εν λόγω ιατρός είναι επιφορτισμένη να παρακολουθεί όλους τους ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής, της Κλινικής των ασθενών με ιογενή λοίμωξη και των ασθενών της εφημερίας της. Η λειτουργία των δύο Κλινικών  παραμένει μετέωρη και αδύνατη με την μόνη υπηρετούντα και εξουθενωμένη ιατρό Παθολόγο. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν ιατροί άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο Νοσοκομείο μας (πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος) και μετακινούμενοι ιατροί από άλλες υγειονομικές δομές, αλλά και από το Νοσοκομείο με σκοπό να βοηθήσουν στη διαχείριση των ασθενών.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης ακόμη και των οξέων και επειγόντων περιστατικών είναι δυσχερής λόγω της υποστελέχωσης και της δυσλειτουργίας και άλλων Τμημάτων. Συγκεκριμένα το Τ.Ε.Π. έχει μείνει χωρίς μόνιμο ιατρό και λειτουργεί με τη μετακίνηση 3 γενικών ιατρών από Κ.Υ. Το Αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με 2 μόνιμους γιατρούς οι οποίοι δεν επαρκούν και χρησιμοποιούνται άλλοι 2  γιατροί μετακινούμενοι από άλλο τμήμα και άλλο νοσοκομείο. Ο Αξονικός Τομογράφος αδυνατεί να λειτουργεί καθημερινά με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποχρεώνονται σε διακομιδές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για απεικονιστικό έλεγχο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, την υγεία των ασθενών, την κόπωση των εφημερευόντων, τη δέσμευση των ασθενοφόρων. Η ΜΕΘ έχει μείνει ένα όνειρο αφού οι 2 γιατροί που προσλήφθηκαν για τη λειτουργία της έχουν μετακινηθεί σε άλλα τμήματα και σε άλλα νοσοκομεία.

Επισημάναμε κατά το παρελθόν ότι η δημιουργία και μόνο μίας Κλινικής ασθενών με ιογενή λοίμωξη σε ένα Νοσοκομείο  που δεν διαθέτει Νευρολόγο, που δεν διαθέτει Λοιμωξιολόγο, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Παθολόγων, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Νοσηλευτών, που δεν διαθέτει Μ.Ε.Θ., που δεν διαθέτει Μ.Α.Φ., που δεν διαθέτει επίσης επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, είναι  επιστημονικά αδύνατη μειώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας στους ασθενείς και στους εργαζόμενους.

Χρειάζονται κίνητρα (οικονομικά, επιστημονικά, διαβίωσης) για να έρθουν νέοι ιατροί στα νοσοκομεία. Παρότι ο νομός Κιλκίς είναι παραμεθόριος, το ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν. Κιλκίς δεν λαμβάνει ούτε την άδεια παραμεθορίου, αλλά ούτε και το επίδομα παραμεθορίου.

 Στο Νοσοκομείο μας για να αναβαθμιστεί η προσφορά της φροντίδας υγείας χρειάζεται αλλαγή του πεπαλαιωμένου οργανογράμματος με νέο και αύξηση του αριθμού των κλινών του Νοσοκομείου μας σε 257, της δημιουργίας μονάδας εντατικής θεραπείας, και γενναία αύξηση του αριθμού του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού  στους 145, και των ειδικευόμενων  στους 65. Όπως επίσης και ανάλογες αυξήσεις του νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού.

Παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες για λύσεις δυστυχώς  οι συνθήκες εργασίας μας όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν. Παρότι σε καθημερινή βάση βιώνουμε την ποσοτική και ποιοτική μείωση των παρεχόμενων  υπηρεσιών υγείας, την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την απαξίωση του λειτουργήματος μας, την αμφισβήτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων  όλοι εμείς οι έντιμα εργαζόμενοι ιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καθημερινές μάχες για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας  των πολιτών του νομού μας και της χώρας μας».

Πολυμέσα