Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 5:21:25 μμ
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2007 06:29

Κέρδισαν όλοι πλην ΠΑΣΟΚ

Αν η συντριπτική ήττα του ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη ευκαιρία στον Κ. Καραμανλή και τη Ν.Δ να κυβερνήσουν τον τόπο είναι η πανελλαδική μετεκλογική εικόνα της χώρας, στο Ν. Κιλκίς τα συμπεράσματα δεν απέχουν πολύ. Η Νέα Δημοκρατία με 46,9% έχασε τρεις μονάδες από τη δύναμή της του 2004 (50,05%) καταγράφοντας μια σημαντικότατη επιτυχία. Το ΠΑΣΟΚ συγκράτησε τη δύναμή του και μάλιστα με ελαφρά αύξηση (37% έναντι 36,47%), αλλά οι εντυπώσεις έμειναν στη ΝΈΑ Δημοκρατία τόσο για την πανελλαδική νίκη της όσο και από την εύλογη εκτίμηση πως στο Κιλκίς όπου η Ν.Δ,. κατέγραψε το 2004 από τα υψηλότερα ποσοστά της θα αναμενόταν μεγαλύτερη του μέσου όρου μείωση της δύναμής της.

Το Κ.Κ.Ε, ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ είναι επίσης οι κερδισμένοι των εκλογών καθώς πέτυχαν σημαντικότατη αύξηση της δύναμής τους. Το Κ.Κ.Ε αύξησε κατά 1,35% τη δύναμή του αφού από το 5,91 βρέθηκε με 7,26%. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 2,38% αύξησε κατά 0,5% τα δύναμή του (1,83% το 2004) και τέλος ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γ. Καρατζαφέρη έκανε άλμα και από το 3,05% του 2004 βρέθηκε στο 4,33% την Κυριακή.

 

Οι νικητές -βουλευτές

Κι αν αυτή είναι η γενική εικόνα των κομμάτων στους νικητές εύλογα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι επανεκλεγέντες βουλευτές – αντιπρόσωποι των Κιλκισιωτών στην Βουλή. Ο Κώστας Κιλτίδης με 15.339 σταυρούς (σε 227 από τα 230 εκλογικά τμήματα) περί τους 4.000 σταυρούς λιγότερους σε σχέση με το 2004 διατήρησε την πρωτιά του με την καθαρή διαφορά 2.400 σταυρών από τον δεύτερο Σάββα Τσιτουρίδη. Ο πρώην υπουργός περιλαμβάνεται ευλόγως στους νικητές διότι υπό τις γνωστές αντίξοες πολιτικές συνθήκες κατόρθωσε όχι μόνο να επανεκλεγεί για τέταρτη φορά με 12.904 σταυρούς (στα 227 από τα 230 εκλογικά τμήματα), αλλά και να μειώσει τη διαφορά του από τον Κ. Κιλτίδη.

Τέλος στους νικητές της προσωπικής μάχης του σταυρού αναμφισβήτητα έχει θέση και ο πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης που επανεκλέχτηκε για τέταρτη φορά – μαζί με τον Σ. Τσιτουρίδη πρωτοεκλέχτηκαν το 1996 και έκτοτε εκλέγονται ανελλιπώς- αντέχοντας στην επίθεση του Θ. Παραστατίδη. Ο Γ. Φλωρίδης με 13.191 σταυρούς (στα 225 Ε.Τ) διατήρησε μια καθαρή πρωτιά –διαφορά 2000 σταυρών από τον δεύτερο Θ. Παραστατιδη που τον ακολούθησε στην κάλπη της Κυριακής με 11.251 σταυρούς.

Τα πλήρη αποτελέσματα τόσο για τα κόμματα όσο και για τη σταυροδοσία των υποψηφίων περιέχονται στους χρηστικούς πίνακες που δημοσιεύουμε, ενώ σε τέσσερις σελίδες δημοσιεύουμε τα πλήρη αποτελέσματα από τα εν συνόλω 230 εκλογικά τμήματα( 225 στο ν. Κιλκίς και πέντε των ετεροδημοτών στην Αθήνα δύο, στη Θεσσαλονίκη δύο και ένα στη Θράκη), πλην ελάχιστων για τα οποία δεν εκδόθηκαν ακόμα τα επίσημα αποτελέσματα.

 

Νικήτρια και η αποχή

Νίκησαν όλοι επισημάναμε αρχικά πλην ΠΑΣΟΚ. Στους νικητές να καταγραφεί και η αυξημένη έναντι του 2004 αποχή. Αξίζει να καταγραφεί ότι ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μειώθηκε ( 109.299 την Κυριακή έναντι 109.627 το 200) στην κάλπη προσήλθαν 83.171 πολίτες έναντι 84.699 το 2004, δηλαδή 1.528 λιγότεροι. Η αποχή λοιπόν από 22,74% ανήλθε την Κυριακή σε 23,91.

Πέραν αυτών και τα άκυρα – λευκά εμφανίστηκαν αυξημένα αφού το 2004 ήταν 1541, ενώ το 2007 αυξήθηκαν σε 1862.

Τα δυο αυτά στοιχεία ερμηνεύουν τη γενική μείωση σταυρών των βασικών υποψηφίων των δυο μεγάλων κομμάτων ενώ πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης και το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι ήταν πέντε έναντι τεσσάρων το 2004 σε κάθε ψηφοδέλτιο.

 

Ήρεμο κλίμα

Η προεκλογική εικόνα ηρεμίας επιβεβαιώθηκε και την ημέρα της ψηφοφορίας. Όλα κύλησαν ήρεμα και διεξήχθησαν από πλευράς κλίματος οι πλέον πολιτισμένες, κυριολεκτικά άψογες εκλογές καθώς δεν αναφέρθηκε το παραμικρό κρούσμα έντασης.

Ακόμα και το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων οι εκδηλώσεις χαράς των γαλάζιων κινήθηκαν σε ευπρεπέστατα επίπεδα, δεν υπήρξε η παραμικρή προκλητική ενέργεια ή κίνηση, ενώ τον τόνο έδωσαν οι εκδηλώσεις χαράς των ψηφοφόρων στα τρία πολιτικά γραφεία των επανεκλεγέντων βουλευτών.

 

Αναθεωρεί και προειδοποιεί ο Σάββας

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ ο Σάββας Τσιτουρίδης κατέφθασε στο πολιτικό του γραφείο, έξω από το οποίο τον ανέμεναν για να τον συγχαρούν και να ζητωκραυγάσουν οι φίλοι του που κατέλαβαν το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια της 21ης Ιουνίου.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης εμφανώς συγκινημένος, αλλά και καταβεβλημένος από την κούραση τω εκλογών ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους οπαδούς του που τον στήριξαν ενώ έστειλε και μήνυμα προς όσους αναπαραγάγουν εδώ στο Κιλκίς τις αθλιότητες της Αθήνας «Θα αναθεωρήσω τη στάση μου απέναντι σε όσους εδώ στο Κιλκίς αναπαραγάγουν τις αθλιότητες της Αθήνας» προειδοποίησε κυρίως τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

 

Κιλτίδης:

Είμαστε το υγιές κομμάτi της Ν.Δ!

Με την χαρά της πρωτιάς και εμφανέστατα κουρασμένος ο Κώστας Κιλτίδης απευθύνθηκε στους φίλους του που κατέκλυσαν τον χώρο μπροστά από το πολιτικό του γραφείο επί της 21ης Ιουνίου. Ευχαρίστησε όσους στάθηκαν δίπλα του. «Είμαστε το υγιές κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας» ήταν η ατάκα που ξεχώρισε ενώ ήταν έντονη και η αυτοκριτική διάθεση για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Δεσμεύτηκε τέλος να λειτουργήσει γραφείο στο Πολύκαστρο.

Οι δυο βουλευτές μαζί με το λαό τους κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας στην πλατεία Ειρήνης όπου και χαιρέτισαν τους οπαδούς του κόμματος που συνέρευσαν για να χαρούν τη νίκη του κόμματός τους.

 

Κλαυσίγελως

Κι αν η επανεκλογή των Κ. Kιλτίδη και Σ. Τσιτουρίδη συνοδεύτηκε με χαρά των οπαδών και φίλων για τη νίκη του κόμματος, στο ΠΑΣΟΚ και στο πολιτικό γραφείο του Γιώργου Φλωρίδη τα συναισθήματα ήσαν ανάμεικτα.

Η χαρά για την προσωπική επιτυχία του βουλευτή, σκιάστηκε από την βαρειά ήττα του ΠΑΣΟΚ και δεν υπήρξε καμιά διάθεση για πανηγυρισμούς. Ο ίδιος ο βουλευτής χαρακτήρισε με την έκφραση “κλαυσίγελως” το συναίσθημα της βραδυάς.