Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 12:22:38 μμ
etpa
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 21:55

Κιλτίδης: Η περίοδος χάριτος έληξε. Τσαλάκωσαν 15 στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, φανατικά δεξιά παιδιά…

Συντάκτης:

Συνέντευξη στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ και στον Θεοφύλακτο Παγλαρίδη.

Αποφασισμένος να μιλήσει ήρθε στο στούντιο των εφημερίδων μας ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης.

 

Εξάλλου από τις τελευταίες ανακοινώσεις του διαφάνηκε μια σκλήρυνση του πολιτικού του λόγου. Και πριν προλάβουμε να πούμε τα τυπικά ο Κ. Κιλτίδης ξεκίνησε:

Μπήκα στον προεκλογικό αγώνα πιστεύοντας ότι ο αγώνας ο προεκλογικός πρέπει να έχει ήπια χαρακτηριστικά. Πίστευα ότι η εκλογή δυο ωοβουέυτών από την Ν.Δ. ήταν κάτι αναμενόμενο και έβλεπα επίσης ότι κάποιος άλλος από τους πέντε συνυποψηφίους μπορούσε να διεκδικήσει μια από τα δυο πρώτες θέσεις.
Μην ξαναξυπνήσει ο διχασμός του παρελθόντος που βίωσαν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αλλά ιδίως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που δεν διακρίνεται ως παράταξη για ποιοτικά πολιτικά γνωρίσματα. Να το πω πιο λιανά: δεν ήθελα να ξαναγίνει η βεντέτα Τσιτουρίδη-Κιλτίδη.
Μετά το 2015 επί Μεϊμαράκη και ύστερα μετά από προσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζομαι. Διεκδικώ ότι η εισφορά μου στις τελευταίες εκλογές ήταν πολλή μεγάλη. Το 40% των παλιών ψηφοφόρων της Ν.Δ. έχουν φύγει από τη Ν.Δ. Επί των ημερών μου οι ψηφοφόροι στο ν. Κιλκίς δεν έπεφταν κάτω από 70.000. Τώρα ψήφισαν 54.000. Πολλοί (νεοδημοκράτες) έφυγαν, πολλοί ψήφισαν μικρότερα κόμματα. Πολλοί έμειναν στον καναπέ.
Πιστεύω ότι από τις 7100 ψήφους που πήρα, οι 3.000 δεν θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία ποτέ.

 

Γιατί τώρα εμφανίζεστε και με ένταση μάλιστα;
Θέλησα να δώσω συνέχεια στην ήρεμη εμφάνισή μου. Να αφήσω να λειτουργήσουν τα θεσμικά πρόσωπα. Εγώ είμαι επιλαχών βουλευτής. Επομένως όσοι εκλέχτηκαν στη Βουλή αλλά και οι λοιποί θεσμικοί, αντιπεριφέρεια, δήμοι, να λειτουργήσουν, να φέρουν αποτελέσματα, να υπάρξει ένας χρόνος δημιουργίας ώστε σε μένα να απομείνει ένας ρόλος κριτικής παρέμβασης. Σε αυτούς τους 15 μήνες λοιπόν φρόντισα να έχω παρεμβάσεις δημιουργικού χαρακτήρα (ως σχεδιασμός στο νομό και γενικότερα στην πατρίδα)

 

Και τι άλλαξε;
Εξόκειλαν πολλά πράγματα. Σωρεύτηκαν πολλά. Ματαιότητα μεγάλη. Ανακοίνωση επί παντός επιστητού. Με είναι δυνατόν; Το φυσικό αέριο έχει 10-12 χρόνια που σκάψαμε στον τόπο αυτό και θα ‘ρθει κάποια στιγμή. Δεν είναι ανάγκη να κουράζω τους πολίτες μ’ αυτές τις ματαιότητες. Να βγαίνουν συνεχώς ανακοινώσεις, τόμους θα χρειαζόμασταν για το δρόμο Ασσήρου-Νέας Σάντας. Κι ακόμα δεν τελείωσε. Λοιπόν δεν χρειάζονται ανακοινώσεις τύπου «κατόπιν ενεργειών μου. Για το φυσικό αέριο, για τους δασικούς χάρτες, η παραίτηση του δημοσίου … ο νόμος είναι σαφέστατος και η δασική υπηρεσία όφειλε να εφαρμόσει τον νόμο και να πει όπου είναι κληροτεμάχια και διανομές δεν υπεισέρχομαι. Μαζεύτηκε ματαιότητα. Και μαζί και μια αδράνεια σε θέματα που είναι τραγική…

 

Γιατί τόση ένταση σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας για την υπό εκκαθάριση Ένωση Συνεταιρισμών;
Επί δυο χρόνια δέχομαι πληροφορίες και καταγγελίες για το τι συνέβαινε και τι συμβαίνει στην πάλαι ποτέ κραταιά Ένωση Κιλκίς. Η εκκαθάριση ξεκίνησε πριν έξι χρόνια και μαθαίνω ότι δεν μειώνονται οι υποχρεώσεις, οι οφειλές προς φυσικά πρόσωπα που έδωσαν το αίμα τους γι’ αυτήν την Ένωση. Για εργαζόμενους, για ανθρώπους που έχουν λαμβάνειν… με βρίσκουν στο δρόμο και με ρωτούν τι συμβαίνει.. και αναρωτιέμαι: είναι δυνατόν να υπάρχουν εκλεγμένοι, ο δρων πολιτικός κόσμος επί χρόνια και να αγνοούν το θέμα αυτό;
Το έψαξα λοιπόν στην εφορία, το έψαξα κι αλλού, αναζήτησα τις ευθύνες και έκανα μια νύξη. Τα επόμενα βήματά μου θα είναι πολύ σκληρά. Φαίνεται δεν γνωρίζουν ότι όσα λέω τα πράττω. Είμαι από τους πολιτικούς εκείνους που λέω αυτά που θα κάνω και όταν εκλέγομαι και κάνω αυτά που είπα.

 

Θα επανέλθετε λοιπόν…
Βεβαίως και θα επανέλθω. Δεν μπορούν 10-12 εργαζόμενοι να έχουν λαμβάνειν 30-40.000 ευρώ, επαγγελματίες, και η Ένωση να συλλέγει χρήματα από ενοίκια και να μην γίνεται καμιά απομείωση των οφειλών. Αυτά τα λεφτά της ΄Ενωσης ήταν ο ιδρώτας και το αίμα των παπούδων και των πατεράδων μας. Όσο τραγική κι αν ήταν η κατάληξή της δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτή η απαξίωση. Καλό είναι να συνέλθουν, δεν γνωρίζω κανέναν

 

Πόσο χρόνο δίνετε;
Θα περιμένω το πολύ έξι μήνες Για να δω αν γίνεται κάποια κίνηση εκκαθάρισης κάποιων υποχρεώσεων. Στην χειρότερη των περιπτώσεων κάθε χρόνο εισπράττονται τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Δεν γίνεται να μην μειώνονται οι οφειλές…Να συνέλθουν, να λειτουργήσουν όπως πρέπει, ειδάλλως θα μιλήσουν οι ταγοί της δικαιοσύνης ή της κάθαρσης. Υπάρχουν οι θεσμοί, τους ξέρω καλά (εφορία, καταπολέμηση της διαφθοράς και δικαιοσύνη του νομού μας) και θα απευθυνθώ εκεί που πρέπει.

 

Για την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη
Πίστευα και το είπα και προεκλογικά όχι για να χαϊδέψω αυτιά, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στα θέματα τα οικονομικά και τα διοικητικά ο καλύτερος πρωθυπουργός από αυτούς που γνωρίσαμε. Επισήμανα όμως τον κίνδυνο της έλλειψης του πολιτικού βάθους σε στελέχη με βιωματική σχέση με την πολιτική. Να αντέξει σε κοινωνικά θέματα και να σταθεί όρθιος στα εθνικά ζητήματα. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση διαγράφει μια αξιοπρόσεκτη τροχιά αν όχι άριστη, πάντως λίαν καλώς σε οικονομικά και διοικητικής αναδιοργάνωσης ζητήματα και δυστυχώς γονατίζει με την ανεπάρκεια του στελεχιακού του προσωπικού που δεν έχει βιωματική σχέση με τα «πιστεύω» αυτής της παράταξης για να υπηρετήσουν τους πολίτες.
Η Ν.Δ. έχει πετύχει σε πολλά ζητήματα διακριτές διαφορές. Και κατά την ιδεολογία της και κατά το περιεχόμενό της. Π.χ. στο θέμα των λάθρα εισερχομένων στην πατρίδα μας. Κουράστηκαν να λέω: για ποιο λόγο δεν ελέγχονται τα θαλάσσια σύνορα. Επιτέλους ελέγχθηκαν. Επιτέλους συμμαζεύτηκαν και έχουμε τις κλειστές δομές-προφανώς και πρέπει να λειτουργούν σε ανθρώπινες συνθήκες για να μην δεχόμαστε άδικη κριτική, αλλά συμμαζεύτηκε η κατάσταση. Σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση πέτυχε πλην κάποιων θεμάτων-περιπτώσεων όπως στο νομό μας. Δεν μεταφέρεις το πρόβλημα από τα νησιά, το ακρότατο σύνορό μας σε άλλο σύνορο, χερσαίο, όπως ο νομός μας στη Νέα Καβάλα. Να τους μεταφέρεις στην ενδοχώρα όπου μπορείς να τους ελέγξεις με την ησυχία σου. Να δεις ποιοι δικαιούνται ασύλου, ποιοι πρέπει να απελαθούν…ποιοι να εργαστούν κιόλας, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Ήρθε ο κορονοϊός που απορρύθμισε την κατάσταση κι η κοινωνία κινείται στα όριά της μετά και τη δεκαετή κρίση. Πίστευα ότι στα θέματα αυτά έπρεπε να είναι διακομματική η αντιμετώπιση. Όπως και το 2010 που φώναζα, ούρλιαζα; Ότι αυτή η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι γεωστρατηγική και ήρθε. Και έλεγα πως δεν είναι δουλειά μόνο ενός κόμματος. Και δικαιώνομαι αλλά τι να το κάνω που εκ των υστέρων δικαιώνομαι

 

Με τα ελληντουρικικά και την πρόσφατη κρίση τι έχετε να πείτε
Να μείνει η κυβέρνηση σταθερή στη θέση της: Μια και μόνη η διαφορά. Τα θαλάσσια σύνορα και η υφαλοκρηπίδα. Τίποτα άλλο.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε ως προς την ένταση και το ύφος και μια άλλη παρέμβασή σας για το Νοσοκομείο Κιλκίς αναφορικά με αποφάσεις για προαγωγές, ή και καθαιρέσεις, όπως καταγγέλθηκαν. Φάνηκε μάλιστα ως να συμπλέετε με την καταγγελία του σωματείου. Γιατί τόση ένταση;
Κλήθηκα να αγωνιστώ διότι πίστευα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κυβέρνηση που οδηγεί κατά τραγικότερο τρόπο από όλες τις κακές κυβερνήσεις που υπήρξαν μεταπολεμικά την χώρα στον γκρεμό και τους πολίτες σε αναξιοπρέπεια. Δεν αγωνίστηκα για να μην δικαιωθούν και οι διωγμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ! Π΄ρωτο αυτό.
Δεύτερον: Αυτά που συμβαίνουν επί 15 μήνες στο Νοσοκομείο Κιλκίς .. άκουγα και έβλεπα.. προσπάθησα να παρέμβω χωρίς πάντα να δίνω δημοσιότητα. Θέλετε ένα παράδειγμα: Υπάρχει το Ρυθμιστικό σχέδιο του νοσοκομείου το οποίο ευτύχησα να παραδώσω εγώ ως διοικητής. Το οποίο Ρυθμιστικό λέει το νοσοκομείο χρειάζεται μια νέα νοσηλευτική πτέρυγα, αναδιάταξη όλων των χώρων του, ανακαίνιση της παλιάς, της πρώτης πτέρυγας επί Δρέλλια κατασκευασθείσας, να γίνει περισσότερο διοικητικού χαρακτήρα, εκκαθάριση παλιών και αχρησιμοποίητων κτισμάτων - ερειπίων, ένας αξιοπρεπής χώρος στάθμευσης και τίποτε άλλο. Θέλει μια υποστήριξη λειτουργική. Όπως όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία. Διότι αυτό που έγινε μετά το 2010 σε απαξίωση της δημόσιας υγείας δεν το έζησε καμιά άλλη χώρα.
Κι αντ΄αυτού έβγαιναν διάφοροι και να διατυπώνουν προτάσεις «νέο Νοσοκομείο» είδα και δεν είδα τη διοίκηση να βγάζει μια ανακοίνωση και να λέει έλεος σταματήστε, ή να καλέσει σε μια συνάντηση αυτούς που γνωρίζουν το θέμα .. και δεν έφταναν όλα αυτά- ξέρω πολύ περισσότερα αλλά δεν θέλω να τα δημοσιοποιήσω διότι δεν θέλω να σπείρω ανησυχία στους πολίτες- θα θυμάστε ότι κάποτε κατήγγειλα ότι πεθαίνουν άνθρωποι στο Νοσοκομείο, κλήθηκα από τον Εισαγγελέα, είπα όσα γνωρίζω και ευτυχώς συμμαζεύτηκαν κάποιοι τότε.
Γνωρίζω τι γίνεται, δεν εκφράζω απόψεις χωρίς γνώση.

 

Επικεντρώσατε όμως στις πρόσφατες κρίσεις…
Προσέξτε τι συμβαίνει. Κι ενώ δεν δικαιώνεται ένα πρόσωπο που επί αλήστου μνήμης διοικητού Ρεβενάκη καταπατάται, τσαλακώνεται, ένα πανθομολογουμένως με αξιοσύνη στέλεχος, η προηγούμενη διευθύνουσα, δυο θέσεις πιο κάτω, δεν δικαιώνεται λοιπόν ενώ σε άλλα νοσοκομεία δικαιώνονται- παρένθεση: είμαι κήρυκας μιας άλλης διοίκησης, όπου τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν τα υπηρεσιακά συμβούλια με αποφάσεις βάσει κάποιων αντικειμενικών κριτηρίων. Πρέπει να λειτουργήσουν. Εδώ ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια ανθρώπινα ζητήματα, έστω κι αν ήταν κακή η κυβέρνηση, έσκυβαν και έδιναν μια κάποια λύση. Δυστυχώς δεν δόθηκαν λύσεις και μου λένε άλλα αντ’ άλλων. Άνθρωπος που προσλαμβάνεται ως γενικών καθηκόντων κι έχει δραματικά προβλήματα υγείας, του λένε να σηκώσει αρρώστους, όταν μπορείς να τον βάλεις βοηθό θαλάμου, έχεις τρεις επιλογές, μπορείς εύκολα να το κάνεις και δεν το κάνεις…δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, δεν σκύβουν σε τέτοια προβλήματα κι εκεί που ξεχείλισε το ποτήρι είναι αυτή η απανταχούσα απόφαση – να λεχθεί πια η αλήθεια για να μην χαϊδεύουν κάποιοι κομματαρχίσκοι και κάποιοι που παριστάνουν τους πολιτικούς τα αυτάκια των πονεμένων αυτής της παράταξης, όταν τσαλακώνουν τουλάχιστον 15 στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας που είναι φανατικά δεξιά παιδιά, φανατικοί νεοδημοκράτες. Για να κάνουν επιλογές της αρεσκείας τους. Τσαλακώνουν νοσηλεύτρια που έχει 11-12 χρόνια περισσότερα – η αρχαιότητα είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο στην ανάθεση καθηκόντων- και αγνοείται . Λόγω ευνοιοκρατίας. Αυτό δεν είναι πολιτική, δεν είναι διοίκηση.

 

Είναι παράνομη αυτή η απόφαση ή την επιτρέπει το νομικό πλαίσιο;
Είναι παράνομη. Αλλά όταν θα ακυρωθεί από διοικητικό δικαστήριο, πέρα από τα έξοδα και τον χρόνο που θα χάσει ο θιγόμενος, και πάλι επειδή δεν υπάρχουν υπηρεσιακά συμβούλια, θα βγάλει άλλη απόφαση ξανά και πάλι ξανά… Αν θέλει κάποιος μπορεί. Είναι ένα διοικητικό βασανιστήριο αυτό. Η Νέα Δημοκρατία δεν επαγγέλθηκε αυτά. Και δεν λέω μόνο για στελέχη της Ν.Δ. Να πούμε και για στελέχη αντιπάλων χώρων. Δεν μπορείς μια προϊσταμένη έξι εφτά χρόνων να την βάζεις κάτω από την αναπληρωματική που είχε και να την κάνεις νοσηλεύτρια. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Απορυθμίζουν και διαλύουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Κι όποιος αντιλέγει και θέλει ας έρθει σε δημόσιο διάλογο, όπου θέλει σε όποιο μέσο.
Κι αν θέλεις να κάνεις μια κομματικού χαρακτήρα επιλογή και τσαλακώνεις την αξιοσύνη ενός ανθρώπου αυτό είναι δίωξη. Τότε πως να λεχθεί το τσαλάκωμα, η απαξίωση ενός δικού σου στελέχους; Αυτό είναι ξεπεσμός. Είναι τυχοδιωκτισμός και ξεπεσμός. Και μ’ αυτά τα πράγματα δεν συμβιβάστηκα στη ζωή. Εγώ λογοδοτώ στη συνείδησή μου και στις ιδέες μου για να είμαι καθαρός με τους πολίτες.

Τελεία και παύλα.