Quantcast
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 11:38:00 μμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 11:35

Κιλτίδης και Κακλαμάνης εγκαινίασαν την DIANA

 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, μαζί με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και το Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Αθανάσιος Οικονόμου εγκαινίασαν στο εκθεσιακό κέντρο του M.E.C. Παιανίας τη λειτουργία της 10ης Διεθνούς Έκθεσης DIANA Outdoor 2008, την οποία διοργανώνει η ΑΝΩΣΙΣ Α.Ε. και τα περιοδικά Έθνος –Κυνήγι και Έθνος – Ψάρεμα. 
Σε χαιρετισμό του για τους σκοπούς της έκθεσης ο κ. Κιλτίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Στη σημερινή εποχή όπου η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο, το κυνήγι, το ψάρεμα, αποτελούν τη σταθερή γέφυρα επαφής με τη φύση και έναν αυθεντικό τρόπο για να συνεχίσει να κρατά ο άνθρωπος τους δεσμούς του με το περιβάλλον και την άγρια ζωή, πάντοτε με κανόνες, μέσα σ’ ένα πλαίσιο σεβασμού, αυτοσυγκράτησης και συνειδητής προσπάθειας για τη διατήρηση και προστασία των φυσικών αποθεμάτων. Το κυνήγι όταν διεξάγεται με τους δέοντες κανόνες αποτελεί κατά μία έννοια και μια μορφή αντίστασης στην αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και πολύ εύστοχα οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έλεγαν παλιά σ’ ένα πετυχημένο σύνθημά τους «Η φύση βιώνεται… δεν αποστειρώνεται». Για εμάς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το κυνήγι και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες αλλά συμβατές και αλληλοσυμπληρούμενες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αντιμετωπίζει με αίσθημα αυξημένης ευθύνης τα ζητήματα διαχείρισης της φύσης και της υπαίθρου στην Πατρίδα μας, για να μην υποπέσει στο ολίσθημα της ΄΄πλειοδοσίας΄΄ ώστε να γίνει αρεστό στον κόσμο των κυνηγών – ψηφοφόρων. Άλλωστε ούτε και οι κυνηγοί θα ήθελαν κάτι τέτοιο από εμάς».   
     Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε και  στο νέο πλαίσιο άσκησης της θήρας μετά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στη Δράμα με κύριες κατευθύνσεις την εκπαίδευση των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας θήρας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τον αυστηρό έλεγχο της λαθροθηρίας, τον εμπλουτισμό της πανίδας, την ίδρυση Ειδικού Σώματος Ελεγκτών Θηροφυλακής.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κιλτίδης τόνισε:
«Σ’ αυτή την κόχη της Ευρώπης που ζούμε εμείς, οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν διαχρονικά ως πολύτιμο θησαυρό τις παραδόσεις, τη γλώσσα, την ιστορία, τον τρόπο ζωής, τις πολιτισμικές και πολιτιστικές αξίες αυτής της Πατρίδας. Οι αγροτικές κοινωνίες ήταν αυτές που διαμόρφωσαν τα τραγούδια μας, τα μοιρολόγια, αισθήματα και συμπεριφορές, τους ίδιους τους μύθους ή την υπερβολή τους. Στις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου, το κυνήγι συνεχίζει να αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους αλλά και πολύτιμο στοιχείο εσωτερικής συνοχής.
Κάθε απόπειρα να χαράξει κανείς πολιτική για την ύπαιθρο χωρίς να λάβει υπόψη τις ανάγκες και τη θέληση των ανθρώπων που ζουν εκεί, εκ προοιμίου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Η λύση είναι μόνο μία: Ειλικρινής διάλογος, αμφίπλευρη ενημέρωση, μα πάνω απ’ όλα σεβασμός της Πολιτείας στην άποψη για τη ζωή που αντιπροσωπεύουν οι άνθρωποι της υπαίθρου».