Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020, 5:35:51 μμ
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 10:20

ΚΚΕ: Θεραπευτική κάνναβη ή βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών;

Συντάκτης:

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Τ.Ε Κιλκίς του ΚΚΕ με ομιλητή τον Οδυσσέα Μαάιτα μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικης Μακεδονίας του ΚΚΕ: Θεραπευτική κάνναβη ή βήμα για την νομιμοποίηση των ναρκωτικών;

 

Κάνναβη είναι το γένος των φυτών που περιλαμβάνει την Cannabis sativa (κάνναβη η ήμερη), την Cannabis indica (ινδική κάνναβη) και την Cannabis ruderalis, αλλά χρησιμοποιείται και ως γενικό όνομα για το ναρκωτικό που αποκαλείται χασίσι, μαριχουάνα, χόρτο, μπάφος, μαύρο κ.τ.λ. και παράγεται από επεξεργασία των ανθών και των φύλλων («φούντα»), σε συνδυασμό και με τη ρητίνη της κάνναβης.

Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί διεθνώς ένα λόμπι γιατρών και ασθενών για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση. Παράλληλα, από άλλες πλευρές γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία για τη νομιμοποίηση του χασίς για κάθε χρήση, έως και τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών γενικά. Ιατρική χρήση της κάνναβης επιτρέπεται σήμερα (με διαφορετικούς όρους) σε 22 χώρες της Ευρώπης και σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ. Σε ορισμένες χώρες και αμερικανικές πολιτείες (8) έχει ήδη επέλθει πλήρης νομιμοποίηση, ανεξάρτητα από το σκοπό της χρήσης.

Πρόσφατη μελέτη ομάδας 16 διακεκριμένων επιστημόνων στις ΗΠΑ, που αξιολόγησε τα αποτελέσματα 10.000 ερευνητικών δημοσιεύσεων, έδειξε ότι οι μόνες επιστημονικά αποδεκτές φαρμακευτικές χρήσεις των κανναβινοειδών, φυσικής ή συνθετικής προέλευσης, λόγω της καταπραϋντικής και μυοχαλαρωτικής δράσης τους, είναι στους χρόνιους ισχυρούς πόνους, για την αντιμετώπιση των σπασμών της σκλήρυνσης κατά πλάκας και για την αντιμετώπιση της ναυτίας λόγω της χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθείς. Στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δύο εγκεκριμένα φάρμακα σε μορφή χαπιών και στην ΕΕ ένα (διαφορετικό από τα αμερικανικά), που περιέχουν κανναβινοειδή.

 

Γνωστές συνέπειες
Η κάνναβη μειώνει τις πνευματικές ικανότητες, ιδιαίτερα την απομνημόνευση και τη συγκέντρωση της προσοχής. Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι «φτιαγμένα» άτομα έχουν χειρότερη απόδοση σε τεστ λειτουργικής μνήμης, συγκριτικά με όταν είναι νηφάλια. Έχει αποδειχτεί ότι η κάνναβη αδυνατίζει τον κινητικό συντονισμό και παρεμβαίνει στη δυνατότητα γρήγορου ελέγχου για εμπόδια στο γύρω χώρο. Μελέτες έδειξαν ότι οι οδηγοί που έχουν καπνίσει χασίς αργούν επικίνδυνα να πατήσουν φρένο και κάνουν επικίνδυνες αλλαγές λωρίδας. Μερικές καλές ρουφηξιές μπάφου κάνουν τον οδηγό να συμπεριφέρεται σαν να έχει πιει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπτό όριο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Χρήση κατά την εγκυμοσύνη, όταν διαμορφώνεται ο εγκέφαλος του εμβρύου, έχει επιπτώσεις στην πνευματική ανάπτυξη του μωρού.

 

Εξάρτηση
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν πιο έντονα το ζήτημα της εξάρτησης από το χασίσι. Ένας επιπλέον λόγος γι' αυτό είναι ότι η ...βελτίωση των τρόπων παραγωγής του από εταιρείες με κρατική υποστήριξη ή και κρατικές υπηρεσίες, σε χώρες όπου εγκρίθηκε η ιατρική χρήση της κάνναβης, ή και η «ψυχαγωγική» (πρώτη διδάξασα η Ολλανδία), οδήγησαν στην αύξηση της συγκέντρωσης των καναββινοειδών στα φύλλα του χασισιού, από το 3,4% στο 8,8%. Έτσι ένα τσιγαριλίκι ίδιου μεγέθους από την ποικιλία χασίς skunk είναι 2-3 φορές πιο ισχυρό και πιο εθιστικό.

Η κάνναβη παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά του εθιστικού ναρκωτικού: Ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, συμπτώματα στέρησης (10 ώρες μετά την τελευταία χρήση και κορύφωσή τους μια βδομάδα αργότερα), μετατροπή της ζωής σε κυνήγι για την κάλυψη αυτής της ανάγκης πριν από οποιαδήποτε άλλη κ.τ.λ. Οι χρήστες κάνναβης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ, αλλά και τη νικοτίνη. Και τα τρία κάνουν τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στα οπιοειδή. Επιπλέον, η είσοδος στον κόσμο της κάνναβης φέρνει το άτομο πιο κοντά σε άτομα που χρησιμοποιούν και οπιοειδή, διευκολύνοντας την πρόσβασή του σε αυτά.
Στις ΗΠΑ, το 2010, η μαριχουάνα ήταν ο δεύτερος λόγος επίσκεψης στα επείγοντα των νοσοκομείων για ζητήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά, μετά από την κοκαΐνη...