Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 10:24:36 πμ
Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 19:53

Λαϊκή Συσπείρωση: ΟΧΙ στη Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Σταυροχώρι

Σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Σταυροχώρι η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της:

«Για ακόμα μία φορά έγινε ολοφάνερη η πρεμούρα της διοίκησης του Δήμου Κιλκίς και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να προωθήσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή μας, μιας και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έφερε τελευταία στιγμή, εκτός ημερήσιας διάταξης και χωρίς εισήγηση, προς συζήτηση ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Σταυροχώρι.

 

Παρά τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε φανερό ότι πρόκειται για μία μεγάλη επιχειρηματική επένδυση από τους ομίλους Μυλωνά και Μυτιληναίου, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για το είδος και τον όγκο των βιομηχανικών αποβλήτων που θα γίνεται επεξεργασία, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Σταυροχωρίου και του Κιλκίς.

Όποιος έχει υπόψη τη «μεγάλη εικόνα» στο σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων καθώς και της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μπορεί να πει με σιγουριά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει χωρίς καθυστερήσεις τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της σ’ αυτούς τους τομείς συνεχίζοντας από εκεί που είχε σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων που θέλουν να εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα στους «χρυσοφόρους» αυτούς τομείς.

Πως αλλιώς να ερμηνευτεί η πρόσφατη κυβερνητική αδειοδότηση της εταιρίας ‘’Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ’’ για καύση απορριμματογενούς καυσίμου RDF/SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας της ΠΕ Θεσσαλονίκης, που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής λόγω της άμεσης απειλής για την υγεία τους; Πως αλλιώς να ερμηνευτεί ότι τη στιγμή που τέτοιες επενδύσεις επιδοτούνται και φοροαπαλλάσσονται, ταυτόχρονα δεν διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια για τη σωστή λειτουργία των ΧΥΤΑ και για την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ή για την κατασκευή άλλων έργων προστασίας του περιβάλλοντος και στην περιοχή μας (αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία);

Σ’ αυτό το σχεδιασμό εμπλέκεται και η Τοπική Διοίκηση, η οποία όχι μόνο δεν κρατάει καμία επιφύλαξη και δεν εκφράζει κανέναν προβληματισμό, αλλά αντίθετα διαφημίζει τέτοια έργα και επενδύσεις.

Κουβέντα δεν λέει για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στην υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην παραπέρα λεηλασία του ήδη πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, στα ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι τα «μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα», οι «ευεργέτες του τόπου» όπως λένε, αποτελούν εγγύηση για την ανάπτυξη του Κιλκίς.

Ξεχνάνε, απ’ ότι φαίνεται, ότι αυτοί οι επιχειρηματίες είναι που πλουτίζουν από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων τους, από τις υπερωρίες, από τη δουλειά Σάββατα και Κυριακές, από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι οι ίδιοι που δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα εργοστάσιά τους, με αποτέλεσμα το Κιλκίς να είναι ένας από τους πρώτους νομούς σε εργατικά ατυχήματα. Είναι οι ίδιοι που γεμίζουν τα σεντούκια τους με κρατικό χρήμα από επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, από μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και άλλα.

Χωρίς να υπάρχει υποτίμηση για τις νέες θέσεις που θα ανοίξουν από αυτή την επένδυση, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά στο γεγονός ότι οι εργασιακές συνθήκες θα είναι κομμένες και ραμμένες στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά στο γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές στην περιοχή μας.

Το ερώτημα για ακόμα μία φορά δεν είναι αν θα γίνουν επενδύσεις και αν θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά «ποιος θα βγει κερδισμένος και ποιος χαμένος από αυτή την ανάπτυξη». Και η απάντηση δυστυχώς είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πλουτίσουν ακόμα παραπέρα, και οι εργαζόμενοι και οι λαός του Κιλκίς θα βγει χαμένος και θα κληθεί να πληρώσει αυτή την ανάπτυξη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς» καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης του Δήμου, τόσο σε σχέση με τον τρόπο που έγινε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και σε σχέση με το περιεχόμενο της εισήγησης, και έχοντας ως μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες και στο συμφέρον του λαού του Κιλκίς, την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».